U bent hier

VDAB-medewerker Paul - juni 2014

computerlesDe voorbije week zaten we samen met een medewerker van Close the Gap, een wereldwijde organisatie die de kloof tussen Noord en Zuid op het vlak van informatietechnologie wil verkleinen.

Wat ze bijvoorbeeld doen is afgeschreven pc’s een tweede leven geven in het landen in het Zuiden. Ze testen de toestellen, verwijderen alles en voorzien ze van nieuwe software. Daarna bezorgen ze de pc’s aan lokale organisaties. Naast pc’s schenken ze ook servers, printers, routers, beamers, tablets en smartphones. Zij regelen de vlucht om de producten ter plekke te brengen en de lokale organisatie neemt de importformaliteiten op zich.

Verder biedt Close the Gap ook webopleidingen aan in het Zuiden. Misschien kunnen we met hen samenwerken en hun opleidingen aanbieden in het Pe@r-café. We beantwoorden in ieder geval aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een samenwerking.

  • Pe@r-café is een educatief en geen commercieel project.
  • De basisinfrastructuur is er.
  • De basiskennis over onderhoud en opleiding is aanwezig.

De medewerker van Close the Gap gaat ons de gegevens van hun contactpersoon in Ethiopië bezorgen.  We gaan zeker de mogelijkheden tot samenwerking aftasten.

Gepost op 16 juni 2014

hellingCoördinator André keerde zopas terug uit Ethiopië en gaf ons de laatste stand van zaken.

  • De laptops voor het Pe@r-café zijn aangekocht. De volgende stap is de wifi installeren. Een van de plaatselijke begeleiders brengt dit in orde. Dan kan er eindelijk gestart worden met webleren!
  • Het stadsbestuur besliste om nog enkele hutten bij te plaatsen.
  • Coördinator Tsega, stuurt ons nog een lijst met materiaal dat ze nodig hebben voor de dagdagelijkse werking. Tsega zal dit materiaal ter plekke aankopen.
  • En dan zijn er nog enkele praktische zaken die moeten geregeld worden: bewegwijzering, een veilig voetpad naar de helling waar het Pe@r-café gelegen is en deftige toiletten.

Het valt op hoeveel mensen er direct of indirect betrokken zijn bij projecten in het Zuiden. We ontmoetten in Lalibela bijvoorbeeld een groep vrijwilligers uit een Limburgs ziekenhuis. Ze kwamen een tijd in het ziekenhuis van Lalibela werken. “Verbazend hoe een simpele breuk het einde kan betekenen van een loopbaan,” vertelde een van hen. Gelukkig is het operatiekantoor vrij goed uitgerust omdat het ziekenhuis gesponsord wordt door verschillende bedrijven.

Het komt er bij ontwikkelingshulp op aan elkaar aan te vullen, niet te overlappen. Ook moeten we aandacht hebben voor een evenwichtige verdeling van de hulp. Mensen die echt hulp nodig hebben, mogen we zeker niet vergeten.  

Veelbelovend is het contact dat we binnenkort hebben met een vertegenwoordiger van Close the Gap. Dit is een door de Verenigde Naties erkende ngo die de digitale kloof wil dichten met de derde wereld. Zij tonen interesse in ons project.

Gepost op 3 juni 2014