U bent hier

Eén nacht vliegen, een wereld van verschil

pingpong spelenSinds zaterdag staan we terug op Belgische bodem. Nu vallen de contrasten met het leven in Ethiopië pas echt op. Het aanbod bij de bakker en de slager, de waaier aan transportmogelijkheden, de studiekansen, de zorgvoorzieningen, de sport- en spelfaciliteiten voor de jeugd… Het is allemaal weer even wennen.

Om tot rust te komen, maak ik een ontspannende wandeling door mijn dorp. Terwijl ik uitrust op een bank in de speeltuin achter de kerk, merk ik een oude kennis op: de opa van Abedi, een Ethiopisch adoptiekindje. Ik herinner me nog het kaartje dat we ontvingen toen zijn fiere ouders met hem geland waren in Zaventem. Abedi heeft zich duidelijk goed aangepast en amuseert zich geweldig met de andere kinderen in de speeltuin. Zijn toekomst zal er heel anders uitzien dan die van zijn leeftijdsgenootjes in zijn thuisland.

Wanneer ik terug naar huis wandel, loop ik op het dorpsplein Karel tegen het lijf. Een ex-cursist. Na zijn opleiding in ons centrum vond hij een gepaste job. Niet echt dicht bij huis, maar hij is tevreden. We bespreken ook de situatie van medecursist René. Die stopte vroegtijdig met zijn opleiding omdat het niveau en het tempo te hoog lagen. We zochten een andere oplossing, en nu blijkt dat hij door de selecties is geraakt voor een ander opleidingstraject met uitzicht op vast werk. Karel besluit ons gesprek met de woorden “Bedankt voor jullie zorgzame ondersteuning. Ik hou zeer positieve herinneringen over aan jullie opleidingscentrum”.

Het doet echt deugd om waardering te krijgen voor mijn job. Het geeft me de moed om morgen weer aan de slag gaan in het competentiecentrum van Peer, en voor elke cursist de gepaste opleiding en begeleiding te vinden. Ook in het Pe@r-café in Lalibela zal ik proberen om de kansen van de landgenoten van Abedi zichtbaar en duurzaam te verbeteren. Aan opportuniteiten geen gebrek!