U bent hier

Ethiopië: wat moet je weten?

straatbeeldHet aftellen kan beginnen. Nog enkele dagen en we vliegen naar Ethiopië in de Hoorn van Afrika. Ben je niet vertrouwd met dit land? Dan geef ik graag een korte voorstelling.

Ethiopië is een federale democratische republiek die grenst aan Somalië, Soedan en Kenia. De hoofdstad is Addis Abeba en de officiële taal Amharisch. Gelukkig spreken de meeste Ethiopiërs wel Engels met buitenlanders. Het land werd- als enige Afrikaanse land- nooit gekoloniseerd. Enkel op het eind van de jaren ’30 werd het eventjes bezet door Italië.

Ethiopië bestaat voor het grootste deel uit het uitgestrekte, relatief vruchtbare Ethiopisch Hoogland en kent een relatief gematigd klimaat. Landbouw is erg belangrijk in hun economie.

Grootste uitdagingen? Het land heeft redelijk wat vliegvelden, maar nauwelijks wegen en helemaal geen spoorwegen. En het analfabetisme tiert er welig: de helft van de mannen, en twee op drie vrouwen kan niet lezen of schrijven.

Tot slot nog wat cijfers:

  • de Ethiopiërs zijn met 93 miljoen
  • 63% is christen, 34% moslim
  • de levensverwachting voor mannen is 44 jaar, voor vrouwen 46 jaar
  • de gemiddelde leeftijd is 17
  • 44% leeft onder de armoedegrens
  • slechts 25% beschikt over drinkbaar water

Culturele uitsmijter: één van de vele Ethiopische waarden is respect voor ouderen. Dat uit zich in het afstaan van hun zitplaats of bed aan oudere vrienden of familieleden. Zelfs al zijn die slechts één jaar ouder! Zoveel is zeker: gezien onze leeftijd zullen we in Pe@r- café respectvol behandeld worden. :-)
 

Reacties

Erg boeiend, zeker de geografische en demografische achtergrond. Ik zie dat jullie ook een ziekenhuis gaan bezoeken. Ik lees graag jullie wedervaren en wil graag eens mee een kijkje gaan nemen hoe zorg daar georganiseerd is(of niet).