U bent hier

Goede afspraken, goede vrienden

Wie in Lalibela heeft de grootste nood aan hulp? Dat is de vraag die ons de laatste dagen het meeste bezighield. Voedsel lijkt geen elementaire behoefte meer. De regering neemt op dat vlak haar verantwoordelijkheid. En hoewel het opstarten van voedingsinitiatieven de nodige tijd neemt en het nodige kost, zagen we de voorbije dagen voldoende geslaagde voorbeelden. Goed nieuws, want zo konden wij volop focussen op de opstart van webleren in het Pe@r-café.

Vandaag bezochten we het Pe@r-café (bestaande uit één grote hut en acht kleinere hutjes) voor de derde en laatste keer. In de namiddag hadden we samen met de twee projectcoördinatoren een afsluitende vergadering. Tijdens die vergadering konden we VDAB-webcoach Gert Gielen via een videogesprek over het internet een eerste keer in contact brengen met de coördinatoren. Gert zal de eerste studenten webleren in het Pe@r-café vanuit België begeleiden, dus dat was een leuke meevaller! Daarna bespraken we het businessplan dat de coördinatoren hadden voorbereid, en bakenden we wederzijdse verantwoordelijkheden af.

We hebben nu een goed zicht op de grootste behoeften van het Pe@r-café, en ons projectteam gaf ons vanuit België het mandaat om al enkele eerste nuttige investeringen te doen. Concreet zullen we de volgende zaken sponsoren:

  • de onmisbare wifi-aansluiting,
  • de vergoeding voor de technieker om de basisbeginselen van het onderhoud van de computers en de internetverbindingen aan te leren,
  • een gedeelte van het lidgeld van de nieuwe leden. In het Pe@r-café kunnen zo’n 100 werkzoekenden terecht: 60 in de hutten, 40 in openlucht.

Afhankelijk van de opbrengst van de acties ten voordele van het Pe@r-café zullen we nog andere projecten in Lalibela steunen. Maar dat is voor de volgende fase. Eerst moet het webleren in het Pe@r-café op het juiste niveau draaien.

Zo, dit werkbezoek zit er bijna op. Deze reis motiveerde ons meer dan ooit om de daad bij het woord te voegen, en iets te betekenen voor de hoofdzakelijk jonge bevolking van Lalibela.