U bent hier

Lalibela, parel van Ethiopië

Rotskerk in LalibelaHet wordt steeds spannender. Nog twee dagen en we zijn weg. Hoog tijd dus om samen met Jos de laatste reisafspraken te overlopen. Van Marie, de verantwoordelijke voor duurzaam ondernemen bij VDAB, kreeg ik alvast goed nieuws: onze webcoaches staan klaar om de webleercursisten Engels en Frans van het Pe@r-café online (vanuit België) te begeleiden. We kunnen dus meteen concreet aan de slag!

Voor ik vertrek, geef ik nog wat info over Lalibela, de thuishaven van het Pe@r-café. De stad ligt in het noorden van Ethiopië en telt zo’n 20.000 inwoners. Het is de belangrijkste heilige plaats in het land dankzij de monolithische kerken (op de foto zie je een voorbeeld) die er in de 12e eeuw werden uitgehouwen uit de rotsen. Er kwamen veertigduizend vaklieden aan te pas, en de bouwwerken zijn echte parels met uitgebeitelde deuren, ramen, kolommen, vloeren en daken. Sommige kerken hebben zelfs openingen naar kluizenaarsgrotten en catacomben -dat zijn onderaardse begraafplaatsen. Het mag dus niet verwonderen dat de rotskerken van Lalibela Unesco Werelderfgoed zijn, en dat ze een belangrijke trekpleister zijn voor toeristen.

Dankzij dit toerisme beweegt er de laatste jaren wat in Lalibela. Er komen steeds meer hotels -waarvoor personeel wordt gezocht- en er kunnen steeds meer mensen als gids aan de slag. Tenminste, als ze een woordje Engels of Frans spreken. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat de werkzoekende jongeren in het Pe@r-café de webleercursussen Engels en Frans volgen, onder begeleiding van onze webcoaches. Talenkennis is vandaag een belangrijke troef om in Lalibela werk te vinden en te houden.

Naast talenkennis is commerciële feeling een interessante vaardigheid om te ontwikkelen. Ook daar hopen in het Pe@r-café op in te spelen. Hoe? Dat zien we volgende week!
 

Reacties

Ik ben blij dat we als VDAB ons steentje kunnen bijdragen aan zo'n waardevol project!