U bent hier

'Leg de lat niet te hoog'

LalibelaZoals ik in mijn vorige blogpost al schreef, staan ik en mijn collega Jos op het punt om te vertrekken naar Lalibela. Dat gebeurt op 11 april. En we zijn meer dan welkom! Dat blijkt uit dit bericht van Abey, de plaatselijke coördinator van het Pe@r-café: “We are so happy that you are doing so many good things for the people of Lalibela. Thank you very much. It's great to hear that you will arrive here next week! Every one of Pe@r-café is waiting for you eagerly.”

We ontvingen ook het reisprogramma, dat Abey voor ons uitstippelde. Uiteraard bezoeken we het Pe@r-café, maar we gaan ook langs in de lagere school, de circusschool, de atletiekclub en het ziekenhuis van Lalibela. Zo kunnen we de acties die we dit jaar op poten zullen zetten, goed afstemmen op de plaatselijke behoeften.

In Lalibela zijn heel wat ngo’s, vzw’s en bedrijven actief. Onder andere vzw Hefboom. Deze vzw heeft al heel wat ervaring in de regio, en een medewerker gaf ons deze raad: “Leg de lat niet te hoog, werk geleidelijk en weet: resultaten boeken is niet evident. Hou steeds rekening met hun overlevingssituatie, ze leven in een heel andere wereld. Geef opleidingen die niet te gesofisticeerd zijn, en ga breder dan taaltraining alleen. De jongeren hebben ook behoefte aan commerciële en andere vaardigheden.”

Dat advies zullen we zeker ter harte nemen. In eerste instantie zullen we focussen op begeleiding van werkzoekende jongeren, en opleiding via webleren. Daarnaast gaan we de behoeften van de plaatselijke werkgevers bevragen, en gaan we na of de ex-leden van het Pe@r-café nog begeleiding kunnen gebruiken. Ten slotte willen we het Pe@r-café (op de foto zie je het interieur) materieel en financieel ondersteunen. Onze enige voorwaarde: de verantwoordelijkheid moet van bij het begin bij onze plaatselijke aanspreekpunten liggen. Zo is verdere groei gewaarborgd, ook na ons vertrek…