U bent hier

Welkom in het Pe@r-café

Peer café in Lalibela"Ik doe mee!" zei een collega toen ik hem vertelde over het Pe@r-café. Dat is een internetcafé (foto) in de Ethiopische stad Lalibela, waar werkzoekende jongeren elkaar ontmoeten en waar ze begeleid worden naar werk. Ik vond het erg leuk dat hij meteen -samen met vele andere collega’s trouwens- wilde meewerken aan dit project waar ik zelf al enkele jaren bij betrokken ben. Ik duik even terug in de tijd.

In 2010 kwamen er enkele medewerkers van het Pe@r-café naar het competentiecentrum in Peer. Bedoeling was om te zien hoe wij mensen aan werk helpen. De Ethiopiërs gaven hun ogen de kost, en even later lag onze tweede afspraak al vast: in 2011 zou ik naar Lalibela gaan. Zo gezegd zo gedaan. Maar ik kwam er niet met lege handen aan. Ik stelde meteen voor om de werkzoekende jongeren in het Pe@r-café te laten kennismaken met onze webleercursussen Engels en Frans. Want wie deze talen kent, komt in Lalibela sneller aan de bak. Lalibela is immers een toeristische stad, bekend door zijn rotskerken.

Na mijn thuiskomst lieten Lalibela en het Pe@r-café me niet meer los. Ik vroeg me steeds opnieuw af wat VDAB nog meer kon betekenen voor de loopbanen van Ethiopische jongeren. De ideeën borrelden op… En vandaag sta ik, samen met mijn collega Jos, op het punt om opnieuw een bezoek te brengen aan het Pe@r-café. Het doel: de ideeën die de voorbije jaren vorm kregen verder uitwerken, en de noden ter plaatse in kaart brengen.

Wij zijn dolenthousiast, want iets kunnen betekenen in de loopbanen van mensen -direct of indirect, hier of aan de andere kant van de wereld- geeft rasechte VDAB’ers zoals wij veel voldoening! Voorlopig houden we echter beide voeten stevig op de grond. Ethiopië is immers Vlaanderen niet. Feit is wel dat VDAB over een pak expertise en tools beschikt die ingezet kunnen worden. Ook voor werkzoekenden op een ander continent. Ik hou jullie op de hoogte!

Reacties

Wat een engagement zeg, die warme VDAB kent geen grenzen!Bij voorbaat al proficiat en doe zoals men voorstelt : kleine stapjes zetten en voor je het weet maak je een sprong!Ik blijf jullie volgen vanuit een zuid-limburgs boerendorpje...of VDAB-Hasselt!
Beste PaulIk vind het een bijzonder fijn project, en ik wens jullie veel succes!
Dag PaulFijn te lezen dat je met veel enthousiasme verder werkt aan dit toffe project. Hoop dat het ook voor Jos een unieke ervaring zal zijn. Veel succes aan beiden.
Beste Paul, prachtig dat jullie als VDAB'ers vertrekken naar alweer een nieuw project! Heel erg fijn dat de trein vertrokken is om VDAB'ers die maatschappelijk betrokken zijn, aan te moedigen en in the picture te zetten. Ik ben alvast fan en zal je avonturen op de voet volgen. Veel succes !
Fijn dat we ja avonturen ter plaatse kunnen volgen. Succes!