U bent hier

Werk aan de winkel

koeTijdens ons verblijf in Ethiopië bezochten we niet alleen ‘ons’ Pe@r-café, maar ook heel wat andere projecten die het leven van de inwoners in Lalibela willen verbeteren. Ik zet ze even op een rij:

  • Het Circus Lalibela: deze groep jongeren telt 75 leden en bestaat al meerdere jaren. Ze organiseren gratis circus- en muziekvoorstellingen en festivals in combinatie met infosessies over gezondheidspreventie. Bijvoorbeeld over HIV en anticonceptie. Op die manier bereiken ze 3.000 mensen per jaar.
  • Het ziekenhuis: werd opgericht in 2000 en beschikt over 50 bedden en één ambulance -een 4x4 omwille van het slechte wegdek. Dat is niet veel voor een regio die ruim 300.000 inwoners telt. Er werken momenteel vijf artsen, en dat is goed. Drie jaar geleden was er nog maar één dokter aanwezig.
  • De atletiekclub: deze vereniging heeft één stoffige piste -met veel stenen- op 2.500 m hoogte. De motivatie van de jonge atleten staat in schril contrast met de beschikbare accommodatie. Primitieve kleedkamers, rommelige organisatie… Desondanks is er aan voorbeelden van wereldbekende Ethiopische atleten geen gebrek.
  • Een landbouwproject (zie foto): dit project wil voor alle baby’s en kleine kinderen van Lalibela één vierde liter melk per dag waarborgen. De melk wordt dagelijks op drie plaatsen in het dorp gratis verdeeld. Melk is bijzonder belangrijk voor kinderen omwille van de vitaminen. Momenteel heeft het project dertig gezond ogende koeien. Op termijn willen ze dit aantal opdrijven tot honderd.
  • De primary en secondary school: het huidige aanbod aan scholen volstaat niet om alle kinderen en jongeren van Lalibela degelijk te onderwijzen. Tegenover de beperkte middelen staat een grote discipline van de leerlingen en een sterke gedrevenheid van de leerkrachten. Veel lessen worden in het Engels gegeven. Het niveau van de leerkrachten is echter beperkt.

Wij zijn ervan overtuigd dat webleren voor elk van deze projecten een meerwaarde kan zijn. Leerkrachten, hotelpersoneel, circusartiesten en ziekenhuispersoneel hun kennis van het Engels sterk verbeteren. En er kunnen webopleidingen gevolgd worden voor beter beheer van financiën en administratie. Maar… eerst moeten we erin slagen om webleren in het Pe@r-café te installeren. Dat doen we -onder meer- door financieel te steunen. Daarom willen we zoveel mogelijk ruchtbaarheid geven aan ons project, en daarin slaagden we onlangs wonderwel.

Tijdens ons verblijf in Lalibela vernamen we dat na ons vertrek een groep Limburgse toeristen in ons hotel zou logeren. Dus lieten we op onze laatste dag een uitnodiging voor een bezoek aan het Pe@r-café achter aan de receptie. En dat werkte! Enkele dagen geleden blokletterde een regionale Peerse krant: “Groep Limburgers op doorreis in Ethiopië bezoekt Pe@r-café in Lalibela”. Leuk!