U bent hier

VDAB-medewerkster Liesbeth - juli 2012

Precies drie maanden na mijn laatste blogtekst kom ik weer boven water. Het is telkens een hele opgave om na de reis naar Afrika fysiek en mentaal over te schakelen naar ‘onze wereld’. De tijd moet zijn werk doen om me terug tot rust te laten komen na zo’n zware inspanning. Vooral de verwachtingen die worden opgebouwd in de maanden voor de reis én de grote druk waaronder we in Lukore werken, eisen veel van de hele ploeg.

Maar nu, drie maanden later, zijn we alweer wilde plannen aan het maken voor onze volgende trip naar Lukore. Stilgezeten hebben we niet, want binnen zes maanden is het zover!

Wat is er ondertussen gebeurd? Water! Er is water in de school! Dé primaire behoefte en bron voor nieuw leven. De putboorders zijn langs geweest en hebben op 120 meter diepte water gevonden. Op het filmpje hieronder zie je hoe dat gebeurde.

Wat een euforie voor de meisjes van Annick’s Fashion School, de jongeren van de nabijgelegen High School én de buurtbewoners. Want het water schept nieuwe mogelijkheden. Ook in het dorpje Lukore, op twee kilometer afstand van de school, zijn de putboorders bezig om een oude, kapotte pomp te herstellen. Dat alles met dank aan de vele sponsors van de Annick-For-Kenya projecten.

Dankzij het water kunnen er op het stuk grond rond de school groenten gekweekt worden, en krijgen de uitbreidingsplannen verder vorm. Hari, de Planvrijwilliger van de streek, droomt namelijk van extra lokalen voor lessen schrijnwerkerij en metsen. Basistechnieken bouw dus. VDAB droomt met hem mee. Marie Martens, onze MVO-verantwoordelijke bij VDAB, wil dit project mee ondersteunen en openstellen voor andere VDAB’ers. Bij deze een oproep: handige Harry’s of creatieve Lady’s die volgende keer willen meegaan naar Lukore om les te geven in ‘fashion’, schrijnwerkerij of bouw kunnen zich melden! Het wordt een opleidingsproject voor jongeren die -door armoede- niet naar school zijn kunnen gaan.

Tenslotte: dankzij de storting van Van Katoen kunnen we betere machines kopen voor Annick’s Fashion School én gaan we in de buurt van het Kwale hospitaal -dichter bij de bewoonde wereld- een extra gebouw zetten. Een nieuwe school, een naaiatelier én een winkel zullen er onderdak vinden. Dat alles onder de naam ‘Annick’s Boutique, respect for girls.’ Want daar is het allemaal om te doen. Annick blijft leven én we sturen haar boodschap de wereld in: heb respect voor meisjes.