U bent hier

Hoe word je een goede webdesigner?

In een reactie op een vorig bericht vroeg een lezer welke kennis en vaardigheden je nodig hebt om webdesigner te worden. Omdat dit veel te uitgebreid is om als commentaar te posten wijd ik er een volledig bericht aan.

Om te beginnen zou ik zeker gaan kijken naar de beroepenfilm voor webontwikkelaar op de VDAB-site, waarin zowel webontwikkelaar als webdesigner aan bod komen. Zo heb je meteen ook al een beeld van hoe die twee samenwerken.

Een belangrijk deel van het werk van een webdesigner is ontwerpen. Een basiskennis van grafisch ontwerp is daarom ook onontbeerlijk: lay-out, kleuren, beelden, typografie, enzovoort ... Ik zou beginnen bij Mark Boulton's Five Simple Steps serie. De meest gebruikte software om het webpagina's te ontwerpen en beelden te bewerken is Adobe Photoshop, dus die moet je onder de knie hebben.

Vermits je websites en webpagina's maakt moet je ook begrijpen hoe zo'n webpagina wordt samengesteld, van de webserver tot de browser. Dit hoeft niet heel diep of technisch te zijn, maar hoort eerder bij een algemene achtergrond van het web. Webpagina's worden geschreven in een opmaaktaal. Een diepgaande kennis van (X)HTML en CSS is dan ook heel belangrijk. Veel webdesigners coderen met de hand en kennen hun HTML en CSS net zo goed als hun moedertaal. HTML blijft ook evolueren en webstandaarden zorgen er onder andere voor dat de code beter gestructureerd en begrijpbaar wordt. Goede cursussen vind je online op w3schools en The Web Standards Project of in boekvorm als Build Your Own Web Site The Right Way Using HTML & CSS.

Het ontwerp van de website moet de bezoekers duidelijk maken hoe de site in elkaar zit. Een duidelijk navigatie en indeling van informatie, maar ook een overzichtelijke en leesbare tekst maken het makkelijker voor de mensen die een site bezoeken. Je moet dus een kennis hebben van gebruiksvriendelijkheid (usability) en toegankelijkheid (accessibility), plus een basis van informatiearchitectuur. Je kan hierin heel ver gaan en je zelfs verdiepen in cognitieve psychologie, de wetenschap die bestudeert hoe mensen problemen analyseren en oplossen. Zo leer je hoe je uit een website zo veel mogelijk mentale obstakels haalt. Boeken die ik aanraad zijn Don't make me think, Defensive design for the web en het werk van Edward Tufte.

Naast deze vaardigheden heb je gewoon een goeie dosis gezond verstand nodig, een inlevingsvermogen in de wereld van je websitebezoekers, en de wil en zin om te blijven bijleren. Er bestaat een hele gemeenschap van bloggers die je wegwijs kunnen maken in de veranderende technologie. Enkele van mijn favoriete webdesign-gerelateerde blogs: A List Apart, veerle's Blog en Naar Voren.

Je kan een heleboel theorie via cursussen bijleren of in boeken lezen, maar daarnaast heb je ook een bepaald talent nodig. Goeie designers voelen gewoon aan wanneer iets er goed uitziet zonder dat ze meteen kunnen zeggen waarom.