U bent hier

Netwerken

Netwerken zijn in mijn vak (in meer dan een betekenis) heel belangrijk. Enerzijds ben ik het zo gewend (verwend?) een snelle internetverbinding te hebben dat ik snel geïrriteerd ben wanneer ik enkele seconden moet wachten bij een upload of openen van een pagina. Ik zit minstens 8 uur per dag aan de computer én op het internet. Websites aanpassen, files up- en downloaden, allerhande online tools gebruiken, een blog bijhouden, info opzoeken... ik zou gewoon niet kunnen werken zonder internetconnectie.

Anderzijds kan ik via een aantal online tools mijn netwerk van collega's en vrienden onderhouden en verder uitbreiden. Naast e-mail en chat maak ik gebruik van een aantal "social networking" sites. Via LinkedIn wissel ik digitale visitekaartjes uit en kan ik via via andere mensen benaderen die ik nodig heb voor een project. Op Virb heb ik een account aangemaakt waar ik mijn interesses bekend maak en daardoor in andere interessegroepen betrokken raak. Last.fm houdt mijn playlist van favoriete muziek bij en via tips van andere gebruikers leer ik nieuwe bands en artiesten kennen. Maar het meest gebruik ik Twitter, dat me de vraag stelt wat ik aan het doen ben. Even vlug aan de vriendjes laten weten wat me bezighoudt, mijn frustraties uitschreeuwen of raad vragen. Daarnaast probeer ik ook nog af en toe op mijn blog te schrijven over persoonlijke of professionele zaken.

Wat het leuke is aan deze netwerken is dat je ook daadwerkelijk nieuwe mensen leert kennen. Toen ik onlangs naar een webdesignconferentie ging in Londen kwam ik enkele Nederlanders tegen die ik kende vanop Twitter. We hadden meteen het gevoel dat we met elkaar vertrouwd waren en gingen in levende lijve gewoon verder waar we online gestopt waren.

Online netwerken zijn vooral handig voor mensen zoals ik, die van nature nogal introvert en dus minder sociaal zijn. De drempel ligt een stuk lager dan gewoon op mensen toestappen, en in geen tijd kan je een heel netwerk van gelijkgestemden uitwerken. Ik weet niet of ik nog zonder zou kunnen...