U bent hier

Toegang voor iedereen

Volgens ooms en tantes doe ik "iets met computers". Volgens vrienden doe ik iets met websites. Zelf zeg ik graag dat ik websites verbeter voor blinden. Toegegeven, het is slechts een heel klein deel van mijn takenpakket, maar het lokt wel leuke reacties uit. Van "Hoezo, websites voor blinden?", "Blinden kunnen toch helemaal niet - ahum – zien?" tot "Hé, interessant!".

De meeste mensen zien websites als puur visueel: een mooi ontwerp, beeldjes en animatie. De meeste mensen denken ook dat blinden niet deelnemen aan het gewone leven waarin mensen op het internet surfen.

Nochtans is het internet alomtegenwoordig: e-mails versturen, het vertrekuur van de trein opzoeken, een forum raadplegen, ... We gebruiken het vooral om informatie te zoeken. Informatie die perfect als tekst voorgesteld kan worden. Tekst die met moderne hulpmiddelen kan worden voorgelezen of naar braille vertaald worden. Ja, blinde mensen kunnen op internet net dezelfde informatie raadplegen!

Toen ik tijdens mijn stage als webontwikkelaar in Gent op bezoek ging bij Anysurfer gingen mijn ogen open. Anysurfer is een organisatie die ijvert voor het toegankelijk maken van websites voor mensen met allerlei handicaps. Ik ontmoette er een blinde jongen die professioneel websites nakijkt op toegankelijkheid. Hij zat achter een gewone laptop en surfte met behulp van een spraaksynthesizer en een brailleregel. En tot mijn grote verbazing surfte hij sneller dan de meeste mensen die ik ken.

Hoe je een website toegankelijk maakt is wat te technisch om hier verder op in te gaan. Kortweg kunnen door een paar (simpele) regels te volgen websites ook makkelijk door mensen met een visuele handicap gebruikt worden. Om Sir Tim Berners-Lee, de bedenker en grondlegger van het World Wide Web, te citeren: "Toegang voor iedereen ongeacht welke handicap is een essentieel aspect van het internet".