U bent hier

Yin en yang

Toen ik ging studeren kreeg ik van mijn ouders twee opties: economie of informatica. Kwestie van toekomstperspectief en kans op werk, weet je wel. Computers interesseerden me toen totaal niet, dus werd het handelswetenschappen in Brussel.

Achterliggende redenering: de inhoud van de vakken woog niet door op het studentenleven en de vele vriendschappen, en mijn creatieve honger stilde ik elders. Tijdens die vijf jaar studie heb ik waarschijnlijk meer tijd doorgebracht in de donkere kamer op Sint-Lucas dan in pakweg de les econometrie of managementtechnieken. De specialisatierichting in de licenties bracht wat verlichting: ik koos marketing omdat daarin het vak reclamebeleid zat.

Na mijn economische studie volgde ik nog vijf jaar avondschool reclame en grafische vormgeving om m'n creatieve drang een uitlaatklep te geven. Tot ik me eind jaren 90 op de 'wave' van de dot-com boom de IT-wereld liet 'binnensurfen'.

Zeven jaar lang was ik programmeur, technisch consultant, fervent jobhopper en kortweg: goedbetaald informaticus. In het programmeren vond ik de voldoening van de logica weer. Programmeren was knutselen, mogelijke paden uittekenen, redeneren en testen. Maar ik miste weer dat grafische, dat creëren van beelden die meer zeggen dan duizend woorden.

Ik nam het risico, stopte met werken en sprong in het ongewisse. Ik volgde bij VDAB een herscholing tot webontwikkelaar. Hierin vond ik de perfecte mix van creativiteit en techniek. De afwisseling tussen vormgeven en programmeren. Het evenwicht tussen esthetiek en logica. Mijn professionele yin en yang.

Vandaag maak ik websites en draag ik de mooie titel 'front-end architect'. Zelf vertaal ik dat als ontwerper van gemakkelijk te gebruiken websites.