U bent hier

Nieuws over online leren

Welke zijn de diverse mogelijkheden en kanalen binnen VDAB waar jij kan leren sterker in je schoenen te staan bij je volgende sollicitatie? Werk je liefst met een app, ga je voluit voor een webinar, geef je de voorkeur aan online leren, trek je de kaart van een live contact of...?  Je komt het allemaal te weten in onze webinar Wegwijs in sollicitatiebegeleiding en je vindt een begeleiding die 100 % bij je past!

Deelnemen doe je gewoon aan jouw pc met internetverbinding. Je krijgt een overzicht van alle tools en informatiekanalen op de VDAB-site. Tijdens de webinar is er zeker ook tijd om vragen te stellen via de chatruimte. 

Schrijf je nu in voor de webinar van donderdag 5 oktober om 11 uur.

 

Kan je je uit de slag trekken in het Frans? Of speelt enige drempelvrees je parten? Als je het woord niet durft te nemen in het Frans omdat je bang bent om fouten te maken, als je liever terugvalt op collega’s die de taal beter beheersen, dan is het tijd om je gewoon onder te dompelen in het Frans!

Tijdens 1 week onderdompeling Frans leer je vooral je drempelvrees te overwinnen. Aan de hand van concrete, realistische situaties uit de bedrijfswereld leer je je mondeling uit de slag te trekken in het Frans, zowel aan de telefoon als in face-to-facecontact. Via interactieve spreekoefeningen onder begeleiding van je instructeur oefen je courante structuren en woordenschat in. 

Volg je al een online cursus Frans? Deze onderdompeling is de perfecte aanvulling en ook voor jou een echte aanrader!

Zich uit de slag kunnen trekken in het Frans op professioneel vlak: het is en blijft een must in Vlaanderen. Schrijf je snel in voor 1 week onderdompeling Frans in Antwerpen of in Brugge.

Na je inschrijving wordt je taalniveau bepaald via een kort gesprek: face-to-face, via hang-out of telefonisch. Op basis van de resultaten bekijken we of je in aanmerking komt voor deze onderdompeling.
 

Boek snel resultaten met onze unieke combinatie van:

 • online cursussen
 • online coaching
 • workshops onder begeleiding van een professionele coach

Zoek je een job met boekhouden en is het nodig om je kennis op te frissen of de nieuwste technieken te leren om de stap naar een nieuwe uitdaging gemakkelijker te zetten?

Kom dan naar één of meer workshops voor een grondige update. Je werkt intensief en praktijkgericht rond een afgelijnd topic uit accountancy, boekhouden, BTW, debiteurenbeheer of financieel inzicht. Een professionele coach begeleidt je daarbij. Je leert heel snel want je focust alleen op datgene wat je echt nodig hebt. Voor het beste resultaat combineer je de workshops met online leren. De online cursussen, de begeleiding en de workshops zijn helemaal gratis voor jou als je werkzoekende bent of als je studeert of werkt en inschrijft op eigen initiatief.

Op vdabworkshops.be vind je alle praktische informatie: aangeboden topics, nodige voorkennis, data, uurregeling en adressen. Pluis de kalender accountancy maar eens grondig uit. Je zal aangenaam verrast zijn. En… superhandig: via de kalender schrijf je je meteen in voor de workshops van jouw keuze.

Zin in een voorproefje? Bekijk onze democursussen! 

democursus BTW van A tot Z     -     democursus Boekhouden in de praktijk

Je vindt er een overzicht van de inhoud en een uitgewerkt voorbeeld van 1 topic. 
Je kan ook meteen inschrijven voor de online cursus met coaching. 
Log in met gebruikersnaam democursus en wachtwoord democursus.

Tot binnenkort!

Heb je een passie voor kleding? Volg je de modetrends op de voet? Heb je zelf wel eens een patroon ontworpen voor een kleedje of een broek? Maak van je hobby je beroep!

In de bedrijfswereld is altijd plaats voor een bekwame patronenmaker die bestaande patronen wijzigt, basismodellen gradeert en nieuwe ontwerpen van de designers weet om te zetten in patronen met een perfecte pasvorm. Kennis van CAD is daarbij een absolute vereiste. Eén van de meest gebruikte softwarepakketten voor CAD-patroontekenen is Gerber AccuMark. VDAB gebruikt Gerber AccuMark al meer dan 25 jaar om werkzoekenden in de competentiecentra op te leiden tot volleerde patronenmakers. Sinds enkele jaren werkt VDAB ook samen met scholen om leerkrachten en leerlingen uit het mode-onderwijs vertrouwd te maken met Gerber AccuMark.

Vandaag mogen we je een primeur voorstellen! Vanaf nu kan je als werkzoekende of als werknemer in de mode-industrie een online opleiding CAD-confectie volgen, aangevuld met 4 workshops in Antwerpen of in Gent.

In deze opleiding leer je elektronisch patronen tekenen met de software van Gerber AccuMark. Als inleiding volg je een webinar waarin je coach je volledig wegwijs maakt en de software ter beschikking stelt. Dan schrijf je in voor de online cursus die je thuis zelfstandig doorneemt. De oefeningen stuur je door naar je coach. Zodra je voldoende leerstof doorgenomen hebt, schrijf je je in voor de praktijkgerichte workshops om onder begeleiding van een professionele coach alle kneepjes van het vak te leren.

Iets voor jou? Schrijf je snel in voor de webinar CAD-confectie.

TIP: Voor deze opleiding moet je een goede voorkennis hebben van manueel patroontekenen. Heb je die kennis niet, of wil je ze even opfrissen? Volg dan eerst de online cursussen manueel patroontekenen.

 

Bijblijven is ook ónze uitdaging! Bij online leren zijn we volop bezig met een toekomstgerichte herstructurering opdat we jou op korte én op langere termijn kunnen ondersteunen met een boeiend aanbod en een professionele service.

Eerder hebben we de cursussen ‘Algemene taalkennis’ flink onder handen genomen, tot grote tevredenheid van onze taalcursisten.

Vanaf vandaag nemen we het aanbod ICT en webdesign onder de loep. Deze cursussen gaan tijdelijk offline. Over enkele maanden zijn ze er terug met een vernieuwde aanpak. Iets waar we nu al naar uitkijken!

Ben je momenteel ingeschreven voor een online cursus ICT of webdesign?

 • Je kan je cursus afwerken want ze blijft in je leeromgeving staan tot het einde van de doorlooptijd.
 • Je kan bij je coach terecht voor hulp en feedback tot en met 29 september, voor ‘Programmatielogica’ zelfs tot 31 oktober.

Denk eraan: in ons aanbod online cursussen vind je ook toepassingssoftware, talen, soft skills en sectorspecifieke opleidingen. Ontdek het nu!

 

Creativiteit is méér dan knutselen en artistiek bezig zijn. Het is de routine doorbreken en openstaan voor nieuwe dingen. Je ogen openhouden en je oren spitsen. Creativiteit is nodig om oplossingen te bedenken voor de kleine en grote problemen van elke dag.

Met de online cursus 'Creativiteit' leer je in twee uur de kneepjes van het creatief denken en het brainstormen. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over het creatieve proces: hoe krijg je ideeën, welk idee kies je en hoe ontwikkel je het verder om het daadwerkelijk te realiseren? Daarnaast komen volgende onderwerpen aan bod:

 • Wat is creatief denken en wat heb je eraan?
 • Hoe kan je leren creatief te denken?
 • Hoe ziet het creatieve proces eruit?
 • Technieken bij creatief denken
 • Hoe formuleer je je vraag?
 • Technieken bij brainstorming
 • Ideeën en werk
 • Inspiratiebronnen

Deze prettige en interactieve webcursus is een startersgids, bedoeld voor iedereen die op een andere manier naar problemen en uitdagingen wil kijken. 

Wedden dat je er heel wat mee bent? Schrijf je snel in voor de online cursus 'Creativiteit'.

Veel plezier!

Duits leren bijvoorbeeld? Dan zijn onze online cursussen ‘Duits - Algemene taalkennis’ de beste keuze. Voor elk van de twee cursussen - Grundstufe en Mittelstufe -  heb je 90 dagen de tijd om alle leerstof grondig door te nemen en in te oefenen.

Elke cursus bestaat uit maar liefst 80 lessen. Je beleeft - in het Duits - levensechte situaties zoals je voorstellen, inkopen doen en reizen met de trein. Zelfs de echte Deutsche Küche & Spezialitäten komen aan bod. Je algemene woordenschat over diverse dagelijkse onderwerpen vergroot bij elke les. Bovendien oefen je grondig op luisteren, spreken, lezen en schrijven. 
Na elke set van 10 lessen kan je aan de hand van een opdracht controleren hoe goed je de voorgaande lessen begrepen hebt. Je coach kijkt je oefening na en bezorgt ze je terug mét leerrijke feedback. 
Uiteraard zijn we ook de grammatica niet vergeten. Die krijg je aangeboden als een handig en overzichtelijk naslagwerk in pdf.

Ben je echt van plan om je algemene taalkennis van het Duits eens flink op te poetsen? Schrijf je dan nu gratis in voor niveau 1 - Grundstufe Deutsch of niveau 2 - Mittelstufe Deutsch.

 

Gepost op 8 augustus 2017

Heb je al een tijdje het gevoel dat je in overdrive zit? Dat je zelfs dan nog niet alles gedaan krijgt? Vrees je dat je de controle verliest? Word je steeds vaker nerveus en kribbig? Heb je gewoon te veel te doen in te weinig tijd? Dan is het de hoogste tijd voor een nieuwe aanpak!

Beeld je eens in dat je elke minuut van de dag zinvol kan besteden. Twee of meer dingen tegelijk proberen te doen, daar maak je voorgoed komaf mee. Je stelt een realistische planning op en je houdt je er ook aan. Niemand komt je storen, niemand legt beslag op jouw tijd en jouw energie. Aan het eind van de dag zijn je taken zorgvuldig afgewerkt. Je hebt zelfs tijd over voor jezelf.

Onmogelijk, denk je? Neen, toch niet. Het enige wat je moet doen is nu wat tijd investeren in een online cursus Timemanagement en je plukt er de rest van je leven de vruchten van. In de cursus leer je bewust om te gaan met het kostbaarste wat er is: jouw tijd. Je krijgt zicht op je eigen tijdbesteding en je roept tijdrovers een halt toe. Je krijgt  praktische richtlijnen om je bezigheden, je paperassen, je omgeving en jezelf beter onder controle te krijgen – of je nu een job hebt of niet. Het prettige gevolg is dat je méér kan doen in minder tijd... en met méér plezier! Dit is fantastisch nieuws! Jijzelf speelt de hoofdrol in dit leerproces. 

Maar je staat er niet alleen voor. Tijdens twee workshops van elk een halve dag begeleidt je coach je doorheen praktijkgerichte opdrachten die je tijdwinst opleveren en je beter leren omgaan met onverwachte situaties en stress:
Workshop 1 Tijdrovers aanpakken via SDS of DDDD, doelstellingen SMART formuleren
Workshop 2 Correct reageren via DESC2, stress vermijden met CCCCCC

Deze online cursus, met bijhorende coaching en workshops, is gratis voor werkzoekenden en werknemers die via een grondige analyse hun persoonlijk tijdgebruik willen optimaliseren en zo de balans werk-privé in evenwicht brengen. 

Geen tijd meer te verliezen! Schrijf je in voor de online cursus Timemanagement en voor de workshops.

 

Gepost op 27 juli 2017

Je raakt gemakkelijk de tel kwijt als je in het Nederlands alle klinkers en tweeklanken wil opsommen. Het zijn er meer dan 20! Bovendien worden dezelfde klinkers op verschillende manieren uitgesproken - lang en kort om maar één voorbeeldje te noemen. Soms worden dezelfde klanken door verschillende klinkers voorgesteld- denk aan au en ou. Zelfs als je het Nederlands met de paplepel meekreeg, slaat de twijfel over de juiste uitspraak wel eens toe. De meeste andere talen kennen niet zoveel klinkercombinaties. Wie op latere leeftijd Nederlands leert, worstelt vaak langer met de uitspraak dan met spelling en grammatica. Goed leren luisteren, woorden en zinnen naspreken, en dat vaak en veel doen, is de enige remedie.

Met onze nieuwe app ‘Uitsprekend’ kan je volop oefenen op de juiste uitspraak van klinkers en tweeklanken. Uit maar liefst 21 reeksen gevarieerde oefeningen kies je zelf degene die je het meeste nodig hebt. De klanken worden aangeboden op woord-, zins- en tekstniveau. Luisteren, het verschil leren horen tussen de verschillende klanken, is een belangrijke eerste stap. Daarna kan je ook woorden en zinnen naspreken. We kunnen geen feedback geven op je uitspraak, maar we geven je voorbeelden van hoe het zou moeten klinken. Je smartphone of tablet is een geduldige coach: je kan de klanken, woorden en zinnen net zolang herhalen tot je zelf tevreden bent.

‘Uitsprekend’ is bedoeld voor anderstaligen én voor iedereen die zijn uitspraak van het Nederlands wil verbeteren. Het enige wat je nog moet doen, is de app gratis downloaden:
Uitsprekend voor iPhone en iPad
Uitsprekend voor Android

Bekijk ook de andere apps van VDAB op www.vdab.be/apps

Veel succes!

Gepost op 24 juli 2017

Schoonmaken bij mensen thuis is toch nog iets heel anders dan je eigen woning netjes houden. Het is een vak apart. Je moet het werk goed organiseren en je moet ook op de juiste manier omgaan met de klanten. Wil je zelf in de schoonmaak gaan werken? Bereid je dan voor met onze twee schitterende online cursussen! Ze zijn gratis voor werkzoekenden én werknemers.

Schoonmaken bij mensen thuis: werkorganisatie
In deze cursus krijg je informatie over materialen, leer je de juiste onderhoudstechnieken toepassen en voer je opdrachten uit met behulp van een werkplanning. Je ‘bezoekt’ een huis waarin vijf kamers moeten worden schoongemaakt. De uitdaging is niet alleen om die kamers schoon te maken, maar vooral ook om dat zo efficiënt mogelijk te doen. Gelukkig sta je er niet alleen voor: plumeau Tine loodst je door het huis en geeft je tips en nuttige informatie.
Schrijf je in voor de online cursus 'Schoonmaken bij mensen thuis: werkorganisatie'.

Schoonmaken bij mensen thuis: werkattitudes
In deze cursus leer je professioneel omgaan met je klanten. Je wordt door het hele proces geloodst: van de eerste kennismaking met de klant, over het omgaan met regels en het communiceren met de klant, tot het opnemen van verantwoordelijkheden. Je ‘maakt kennis’ met drie verschillende huishoudhulpen die in drie verschillende gezinnen werken. Ze maken allerlei realistische zaken mee. En weer is plumeau Tine je gids. Ze begeleidt je doorheen de reeks met filmpjes en oefeningen. Op het einde van de cursus kan je een test doen om na te gaan of je alles goed begrepen hebt.
Schrijf je in voor de online cursus 'Schoonmaken bij mensen thuis: werkattitudes'.

Alvast veel succes!

Gepost op 13 juli 2017