U bent hier

Nieuws over online leren

De zorg voor het milieu – en ook voor onze portemonnee – maakt bewust duurzaam bouwen absoluut noodzakelijk. Zonnepanelen en isolatie zijn de best gekende voorbeelden, maar duurzaam bouwen of verbouwen is zo véél méér. 

De online cursus ‘Bewust duurzaam bouwen’ neemt je mee naar de familie Bosmans, die een nieuwe duurzame woning gebouwd heeft. Daarna bezoek je de familie Frederiks, die een bestaande woning bewust duurzaam gerenoveerd heeft. Je steekt heel wat op van beide families, in een eenvoudige interactieve animatiefilm. Uit de film blijkt ook hoe belangrijk het is dat vakspecialisten in de bouwsector zich bekwamen in groene vaardigheden.

Heb je plannen om te bouwen of te renoveren? Werk je in de bouw of wil je er gaan werken? De cursus ‘Bewust duurzaam bouwen’ is een must voor jou!
Schrijf je nu gratis in als werkzoekende of als werknemer.

Gepost op 23 maart 2017

Ja, natuurlijk heb je gehoord van Facebook, Twitter en LinkedIn. Weet je ook wat die sociale media inhouden en wat je ermee kan doen? Ontdek het spelenderwijs:

Deze social media game komt uit de online cursus ‘Socialiteren: solliciteren via sociale media’. Ook jij hebt dankzij de enorme groei van de sociale media unieke kansen om jezelf positief in beeld te brengen. Zorg ervoor dat je gezien wordt met al je kwaliteiten als toekomstige werknemer. Leer socialiteren!
Je begint met een profiel op Facebook, LinkedIn en Twitter. Als je al een profiel hebt, kijk het dan eens grondig na. Wat leest je toekomstige werkgever als hij je naam intypt in Google? De tweede stap is netwerken: contacten leggen met andere mensen, delen dat je een nieuwe job wil, zelf vacatures zoeken. En als je echt alles uit de kast wil halen, dan bouw je aan je digitaal imago. Wat dacht je van een visueel cv, een eigen blog, of zelfs een eigen website? Dàt is pas socialiteren: jezelf in de sociale media presenteren met alle digitale mogelijkheden die er zijn.

Leer er alles over in de online cursus ‘Socialiteren: solliciteren via sociale media’. Schrijf je vandaag nog in als werkzoekende of als werknemer.
 

Welke zijn de diverse mogelijkheden en kanalen binnen VDAB waar jij kan leren sterker in je schoenen te staan bij je volgende sollicitatie? Werk je liefst met een app, ga je voluit voor een webinar, geef je de voorkeur aan online leren, trek je de kaart van een live contact of...?  Je komt het allemaal te weten in onze webinar Wegwijs in sollicitatiebegeleiding en je vindt een begeleiding die 100 % bij je past!

Deelnemen doe je gewoon aan jouw pc met internetverbinding. Je krijgt een overzicht van alle tools en informatiekanalen op de VDAB-site. Tijdens de webinar is er zeker ook tijd om vragen te stellen via de chatruimte. 

Schrijf je nu in voor de webinar van donderdag 16 maart om 11 uur.
 

Gepost op 9 maart 2017

Wie ooit gepest werd, kent het gevoel: je wordt overvallen door machteloosheid en het lijkt alsof je er helemaal alleen voor staat. Zou je iemand in vertrouwen nemen of toch beter niet? En als je dan eindelijk de stap zet om het iemand te vertellen, loop je kans dat hij je niet ernstig neemt en je de raad geeft het je allemaal niet te hard aan te trekken…

Toch hoef je je niet zo machteloos en alleen te voelen als je gepest wordt. Onze online cursus 'Pesten en geweld? Genoeg is genoeg!' helpt je een flinke stap op weg om het heft weer in eigen handen te nemen.

De cursus is bedoeld voor iedereen die met grensoverschrijdend gedrag geconfronteerd wordt: slachtoffers, getuigen en leidinggevenden. Hoe ontstaat grensoverschrijdend gedrag? Wat zijn de gevolgen? Hoe moet je reageren? Hoe kan je het verwerken? Welke preventiemaatregelen kan je treffen? Wat zegt de wet? Welke mensen kunnen advies geven waar je echt iets aan hebt? Je krijgt ook heel wat oefeningen en praktische tips.

Heb je te maken met pesten en geweld? Neem nu de beslissing: genoeg is genoeg!

Schrijf je nu gratis in voor de online cursus ‘Pesten en geweld? Genoeg is genoeg!’ als werkzoekende of als werknemer.
 

Gepost op 2 maart 2017

Weet je niet goed welke online cursus te kiezen? Wil je bijvoorbeeld weten welke cursus of training het best past bij jouw voorkennis en het doel dat je voor ogen hebt? Vind je niet wat je zoekt? Of wil je verschillende cursussen volgen en twijfel je over de juiste volgorde? Dan helpen we je graag verder via chat.

Elke werkdag kan je tussen 10 en 12 uur met ons chatten als je met een oriëntatievraag zit. We maken je wegwijs in ons aanbod online cursussen: van talen tot persoonlijke vaardigheden, van solliciteren tot ontslagverwerking, van pc-pakketten tot informatica en webdesign en nog veel meer.

Is de chat gesloten (of overbezet)? Dan kan je een bericht achterlaten en krijg je zo snel mogelijk antwoord via mail.

Ga door naar de chat!

 

Ben je al vertrouwd met de meest courante HTML-elementen en kan je werken met CSS? Dan weet je hoe een html-document in elkaar zit, hoe je hyperlinks, lijsten, tabellen, formulieren, etc. correct moet maken. Je weet hoe je een element en een volledig document moet stylen. Je hebt zelfs een eerste ervaring met programmeren opgedaan en termen als variabelen, operatoren, statements, lussen, strings, arrays, objecten,... klinken je bekend in de oren. En je wil méér?

Met JavaScript maak je je webpagina’s interactief en ontwikkel je webapplicaties. JavaScript is een veelgebruikte scripttaal waarmee je aan HTML extra code toevoegt, die uitgevoerd wordt via de browser. En wat meer is: je kan nu de basis van JavaScript vlotjes onder de knie krijgen met onze nieuwe online cursus.

Verwacht geen grote brokken theorie! In de cursus ‘Webdesign: JavaScript Basis’ zal je leren werken met JavaScript door middel van praktijkgericht projectwerk. De bedoeling is dat je elk project ook zelf uitvoert, zodat je vertrouwd raakt met de code. Deze onderwerpen komen aan bod:

 • Kennismaking met het Document Object Model
 • JavaScript syntax
 • Gebruik van variabelen, operatoren, datatypes en structureren
 • Gebruik van methods en properties
 • Events
 • Gebruik van arrays en objecten
 • Storage
 • Formulieren
 • JSON

De cursus is uitermate geschikt voor jou als je de eerste stappen in JavaScript wil zetten. Maar ook als je vroeger al eens onze ‘oude’ cursus doornam, zal je veel baat hebben bij deze totaal vernieuwde cursus.

Schrijf je nu gratis in als werkzoekende of als werknemer.
 

De textielsector is rijk aan producten en processen. Wil je ze van naaldje tot draadje leren kennen? Grijp nu je kans om je kennis van textiel te verruimen met onze online cursussen!

'Textiel, bekeken vanuit een waaier aan producten' introduceert je in de boeiende en verrassende wereld van textiel aan de hand van een airbag, zitmeubelstof, kunstgras, gordijnstof en matrasbekleding.

'Textiel, van grondstof tot eindproduct' is een reeks van 5 online cursussen over textieltechnologie. Je werpt een diepgaande blik op alle technieken en methoden die gebruikt worden in de textielsector. Elke cursus belicht grondig een bepaalde fase in de productie van textiel:

 • grondstoffen voor de textiel
 • van vezel tot garen
 • van garen tot doek
 • van vezel tot doek
 • van doek tot afgewerkt product

 'Bindtechnieken' gaat dieper in op de module 'Van garen tot doek' en is vooral bedoeld voor textielontwerpers en wevers. Van eenvoudige tot complexe bindingen, je leert ze stap voor stap kennen.

'Verven van textiel' is de nieuwste online cursus. Je leert alles over de verschillende verftechnieken, toegespitst op alle mogelijke textielsoorten.

Al deze cursussen kan je doornemen in de volgorde die je zelf verkiest. De inhoudelijke expertise komt van Cobot, het sectoraal vormingscentrum dat al 30 jaar actief is in opleiding voor en toeleiding naar de textielsector.

Ben je werkzoekende en wil je tot in de puntjes weten wat er allemaal komt kijken bij de productie van textiel? Schrijf je dan nu in! Kies doelgroep 'werkzoekende' en typ bij trefwoord 'textiel'.

 

Gepost op 9 februari 2017

Stel: met HTML5 en CSS3 heb je al wat ervaring opgedaan. Je hebt je ook al voorzichtig gewaagd aan een eerste webpagina. Toch wilde je dat je meer kon bereiken: een mooiere lay-out, een invulformulier, een kalender of een thumbnaillist toevoegen. Je hebt wel zin in experimenteren, maar wil toch ook een beetje op het juiste pad geholpen worden.

Volg dan onze nieuwe online cursus ‘Webdesign: HTML5 & CSS3 projecten’ en breid je kennis van HTML5 en CSS3 uit door middel van praktijkgericht projectwerk. De bedoeling is dat je elk project ook zelf uitvoert, zodat je vertrouwd raakt met de code. Stap voor stap bouw je verder aan een oefenwebsite.

Deze onderwerpen komen aan bod:

 • Structuur aanbrengen met HTML5
 • Kennismaking met CSS
 • Lijsten
 • Tabellen
 • Formulieren
 • Stylesheets
 • Positionering
 • Werken met veel voorkomende lay-outs
 • Thumbnaillijsten met CSS

Heb je er zin in? Schrijf je snel gratis in als werkzoekende of als werknemer.

 

Kan je van een doffe afbeelding een sprekend visueel beeld maken? Niet altijd. Sommige foto’s zijn nu eenmaal niet te redden. Maar vaak kan je toch met Photoshop nog kleine wondertjes verrichten. De kunst is meer contrast in je foto te brengen; contrast in kleur, opbouw, licht, structuur, … Aanpassingen vallen alleen op als één deel in contrast komt te staan met een ander deel. En daarvoor is het van het grootste belang dat je haarfijne selecties kan maken zodat je selectieve veranderingen kan aanbrengen of objecten vrijstaand kan maken. Een selectie kan je zelf samenstellen met geometrische figuren of met vrije vormen, of je kan Photoshop automatische selecties laten maken.

In de nieuwe online cursus ‘Grafische - Adobe Photoshop CC: selecteren en detoureren’ leer je hoe je in Photoshop

 • met selecties werkt,
 • selecties samenstelt in een afbeelding,
 • een ruwe selectie kan verfijnen aan de hand van de structuur in de afbeelding,
 • met de automatische selectiegereedschappen kan werken,
 • selecties kan opslaan en later opnieuw gebruiken.

Schrijf je nu gratis in als werkzoekende of als werknemer.

Gepost op 26 januari 2017

Hoe maak je een groot document helder en overzichtelijk? Hoe leid je de lezer vlot door de grote hoeveelheid informatie? En hoe kan je zelf snel en handig leren werken met grote documenten?

MS Word 2013 biedt je allerlei technieken om grote documenten efficiënt op te bouwen. In onze nieuwe online cursus leer je ze allemaal kennen en op de juiste manier inzetten:

 • werken met stijlen;
 • stijlen nummeren;
 • meerdere secties gebruiken;
 • pagineren en paginakenmerken per sectie instellen;
 • werken met verschillende kop- en voetteksten;
 • werken met voet- en eindnoten;
 • werken met een inhoudsopgave en indexen;
 • werken met andere verwijzingen zoals bijschriften en bladwijzers.

De cursus bulkt van de illustraties, instructievideo’s, praktijkvoorbeelden en oefeningen. Voor hulp en feedback kan je terecht bij je online coach.

Schrijf je nu gratis in als werkzoekende of als werknemer.

Het is wel belangrijk dat je al een goede basiskennis van MS Word 2013 hebt vooraleer je grote documenten te lijf gaat. Heb je die basiskennis nog niet, volg dan eerst de online cursus MS Word 2013.