U bent hier

Nieuws over online leren - januari 2008

Wie ooit gepest werd, kent het gevoel: je wordt overvallen door machteloosheid en het lijkt alsof je er helemaal alleen voor staat. Zou je iemand in vertrouwen nemen of toch beter niet? En als je dan eindelijk de stap zet om het tegen iemand te vertellen, loop je kans dat hij je niet ernstig neemt en je de raad geeft het je allemaal niet te hard aan te trekken…

Toch hoef je je niet zo machteloos en alleen te voelen als je gepest wordt. Onze nieuwe webcursus 'Pesten en geweld? Genoeg is genoeg!' helpt je een flinke stap op weg om het heft weer in eigen handen te nemen.

De cursus is bedoeld voor iedereen die met grensoverschrijdend gedrag geconfronteerd wordt: slachtoffers, getuigen en leidinggevenden. Hoe ontstaat grensoverschrijdend gedrag? Wat zijn de gevolgen? Hoe moet je reageren? Hoe kan je het verwerken? Welke preventiemaatregelen kan je treffen? Wat zegt de wet? Welke mensen kunnen advies geven waar je echt iets aan hebt? Je krijgt heel wat oefeningen, praktische tips én websites van professionele hulplijnen.

Heb je te maken met pesten en geweld? Neem nu de beslissing: genoeg is genoeg!

Schrijf je in voor de cursus!

Gepost op 25 januari 2008

Met de jaarwenteling duiken er weer overal lijstjes en jaarrapporten op. Wij blijven niet achter en maken de balans op voor webleren. Volgde je in 2007 een webcursus bij VDAB, dan sta je al in onze cijfers. Is het een van je goede voornemens om in 2008 eindelijk eens een webcursus te volgen, dan vind je hieronder ongetwijfeld inspiratie.

2007 was een topjaar op het vlak van webleren. Er waren 24.000 inschrijvingen voor ongeveer 100 webcursussen. Tellen we daar de inschrijvingen bij vanuit de competentiecentra en partnerscholen, dan komen we aan 29.000 inschrijvingen.

Welke cursussen waren het populairst? We zetten ze voor jou op een rijtje.

Top 20 van gevolgde webcursussen in 2007

1   Excel 2003 1354
2   HTML 978
3   Binnenlandse handelsdocumenten 893
4   Word 2003 855
5   Kleuradvies voor kleding 832
6   Starten met je eigen zaak 786
7   Access 2003 769
8   Solliciteren 728
9   Assertiviteit in de werksituatie 703
10   Verkooptechnieken 691
11   Nederlandse spelling 623
12   Computerbeveiliging 576
13   Dreamweaver 8 536
14   Powerpoint 2003 basis 506
15   Business English 504
16   Basis rekenen 499
17   Initiatie boekhouden 493
18   PHP 489
19   Hedendaagse kantoortechnieken 483
20   Klantgerichte communicatie 467

 

 

Graf

Wat kunnen we afleiden uit deze top 20 en wat zijn de trends? We geven een overzicht.

  • Onderwerpen die typisch zijn voor webleren zoals bureautica, internet en  informatica, scoren hoog. Dit is elk jaar het geval.
  • Cursussen die te maken hebben met 'soft skills' -zoals 'Assertiviteit', 'Verkooptechnieken'  en 'Klantgerichte communicatie'- zijn populair. Dat was ook al zo in 2006. Heel  wat cursisten verkiezen blijkbaar de geborgenheid van het eigen scherm boven de  groepsconfrontatie. Misschien vinden we om dezelfde reden de webcursus 'Basis  rekenen' terug in de top 20.
  • Mensen  die hun administratieve vaardigheden willen verbeteren, grijpen gemakkelijk naar een webcursus.  Dat merken we aan het succes van cursussen als 'Business English', 'Initiatie  boekhouden' en 'Handelsdocumenten'.
  • De cursus 'Kleuradvies voor kleding' staat in de  top 10 en is hiermee een vreemde eend in de bijt. Dit was ook al zo in 2006.
  • De webcursus 'Starten met je eigen zaak' is erg succesvol. Vlaanderen zal in 2008  veel nieuwe zelfstandigen mogen verwelkomen!
  • Mensen met een technische interesse of achtergrond grijpen nog niet massaal naar  webleren. De eerste technische cursus duikt pas op de 21ste plaats  op. Het is de cursus elektriciteit basisbegrippen.
Gepost op 21 januari 2008

Jeuken je vingers soms om je computer binnenstebuiten te keren en te ontdekken wat er zoal in zit? Webcoaches Ria en Dominic zijn je voor geweest! Zij hebben alles wat ze daarbinnen vonden beschreven in een vlot leesbare taal en uitgebreid geïllustreerd met foto’s en animaties. Van systeemkast en voeding tot moederbord, geheugen en uitbreidingskaarten.

Webleren1_2

En, ze zijn nog verder gegaan. Ze hebben ook alle mogelijke apparatuur die je aan je pc kan aansluiten binnenstebuiten gekeerd. Komen allemaal aan bod: beeldscherm, toetsenbord, muis, printer, extern opslagapparaat, scanner, modem, microfoon, luidspreker, digitaal fototoestel, videocamera, projector, webcam, joystick en gamepad.

Webleren2

Tot slot is ook de software van de partij. Zowel de systeemsoftware als de toepassingssoftware worden onder de loep gelegd. Je krijgt zelfs tips mee voor gratis software.

Kortom, het is een boeiende webleercursus voor al wie interesse heeft in computers, maar geen computertechnicus is. De cursus is doorspekt met nuttige links, tips en een vleugje humor.

Schrijf je in en je krijgt wat de titel belooft!

Gepost op 17 januari 2008

Als je een webleercursus volgt bij VDAB, kan je een beroep doen op een webcoach. Zo'n coach volgt je vorderingen, geeft feedback op je oefeningen of opdrachten en beantwoordt al je vragen via het internet.

Wat drijft iemand om webleercoach te worden? We vroegen het aan Katelijne Weyns. Katelijne:

"Toen ik hoorde dat er bij VDAB een vacature was voor Webcoach, sociale vaardigheden, was ik onmiddellijk geïnteresseerd. Het is allang bekend dat je voor een succesvolle loopbaan niet alleen technische bagage moet hebben maar dat ook je persoonlijke vaardigheden belangrijke troeven zijn. Omdat ik veel ervaring heb in softskills trainingen besloot ik te solliciteren voor deze job.
Daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad…"

Intussen ben ik drie jaar webcoach. Ik beantwoord vragen van webleerders en geef praktijkgerichte tips waardoor ze hun vaardigheden kunnen verbeteren. Daarnaast ontwikkel ik cursusmateriaal rond sociale vaardigheden, zoals bijvoorbeeld Timemanagement, Succesvol presenteren, Toolkit voor leidinggevenden, Je goed voelen in een job, Pesten en geweld... Momenteel ben ik bezig met webcursus over Creativiteit in samenwerking met FlandersDC.

Daarnaast coach ik ook de webleerpakketten Solliciteren, Leren leren, Starten met je eigen zaak, Verkooptechnieken… Een overzicht van alle webleercursussen vind je op http://vdab.be/webleren/cursussen.shtml."

"Eerlijk gezegd, ik vind het nog altijd heel prettig om doen. Coachen doe ik vanop het thuisfront. Ik werk dus in mijn eentje achter mijn computer. Als webcoach moet je dus wel heel zelfstandig kunnen werken. Maar deze tijdelijke afzonderingen worden dan weer ruim gecompenseerd door de projectmeetings voor cursusontwikkeling. En natuurlijk zijn er ook nog onze infovergaderingen. Zo blijven we degelijk geïnformeerd over de stand van zaken, trends en evoluties."

 

Gepost op 14 januari 2008

We willen al lang wat meer bekendheid geven aan webleren. En nu is de kogel door de kerk: we hebben besloten om een heuse blog te lanceren! 't Is onze bedoeling om minstens een keer per week een artikeltje te publiceren op onze blog.

Wat zal er zoal aan bod komen?

  • Om te beginnen belichten we de nieuwe webleercursussen. Jaarlijks ontwikkelen we ongeveer 20 à 30 cursussen!
  • De webleercoaches stellen zich voor en laten zien hoe het er achter de schermen aan toegaat.
  • We doen interessante projecten uit de doeken die te maken hebben met webleren.
  • Enthousiaste cursisten worden gastblogger en vertellen hun ervaringen in geuren en kleuren.

Tot gauw!
Het webleerteam.

Gepost op 9 januari 2008