U bent hier

Nieuws over online leren - februari 2008

Webleren is leren via het internet. Het is niet moeilijk en het is zeker niet saai. Met video's, tekeningen, animaties en veel oefeningen wordt bijleren gemakkelijk, leuk en boeiend. Het is ook héél comfortabel: je leert zonder je te verplaatsen, op je eigen tempo en met de hulp van een onlinecoach die al je vragen beantwoordt. Webleren is voor iedereen. En voor werkzoekenden is het zelfs volledig gratis.

Moet je er veel pc-kennis voor hebben? Hoe moet je je inschrijven? Welke cursussen kan je allemaal volgen? Op deze vragen krijg je op een heel leuke manier antwoord op de website www.weblerenmaakdeklik.be.

Maakdeklik1

Maakdeklik2

Maakdeklik3

Deze website is trouwens ook een aanrader voor wie webleren wél al kent!

... onze nagelnieuwe webcursus: Engelse grammatica in de praktijk.

English1

Engels klinkt ons vertrouwd in de oren door liedjes en televisieprogramma's. We praten een aardig woordje mee als we in een Engelssprekend gezelschap belanden. Maar als we in het Engels moet schrijven, loopt het wel eens mis. Was het nu proud of proudly? Schrijven we send of sent? En wanneer gebruiken we welke tijd?

Zijn deze twijfels herkenbaar voor je? Dan is het hoog tijd om de belangrijkste grammaticaregels eens op te frissen. En dat kan door de webleercursus 'Engelse grammatica in de praktijk' te volgen.

English2

In deze webcursus vind je zowel theorie als oefeningen. Na elke oefening krijg je onmiddellijk feedback. Het leuke aan de cursus is dat je bij elk hoofdstuk kan kiezen of je eerst de theorie doorneemt en die daarna inoefent, óf eerst de oefeningen maakt en enkel de theorie bekijkt waar je moeilijkheden mee had. Zijn bepaalde zaken onduidelijk of heb je vragen tijdens het leren, dan kan je beroep doen op een onlinecoach die jou bijstaat.

English3

Schrijf je in

Vooraleer een webcursus op vdab.be verschijnt, is er al heel wat werk verricht. Die voorbereidende fase noemen we de ontwikkeling. Eddy is een van de mensen die daar volop mee bezig is. We laten hem aan het woord.

''Ik begon mijn carrière bij VDAB als instructeur offsetdrukken. Dat was in 1987. Vrij snel raakte ik besmet met het computervirus en kocht ik mijn eerste, eenvoudige pc. Daarmee begon ik mijn cursusmateriaal en dat van mijn collega's in elektronische vorm te gieten. Verder volgde ik ook de ontwikkelingen in de grafische sector, waardoor ik vertrouwd raakte met allerlei grafische programma's.

M'n toenmalige regionale chefs zagen een markt in webleren en ondernamen de eerste moeizame stappen. En ik deed mee! Het was een toffe, maar ook moeilijke periode. Ik bezocht de bedrijven die ons hielpen om webleren op te starten en gaf hen ondersteuning. Ik was eigenlijk coach en 'troubleshooter' tegelijk.

Ons regionaal webleerproject werd een succes. De hoofdzetel van VDAB in Brussel raakte ook geïnteresseerd en stelde een webleerteam samen. Dit team zorgde voor de nodige infrastructuur en ontwikkelde webcursussen. Ik maakte hier ook deel van uit en gaf ondersteuning, werkte richtlijnen uit en zorgde voor publiciteit.

Ondertussen is webleren een aparte afdeling geworden binnen VDAB. Officiële naam: webleren en e-productontwikkeling. Ons team telt nu een 25-tal medewerkers. En ja, ik houd me nog altijd bezig met webleren! Tegenwoordig vorm ik bestaande cursussen om tot webcursussen. Op deze manier blijft ons cursusaanbod groeien. We hebben nu al bijna 100 webcursussen…"

Bekijk ons cursusaanbod

Hebben autoschadeherstellers, lassers en WTCAD-tekenaars iets met elkaar gemeen? Ja! De kans is groot dat zij allemaal kunststoffen bewerken in hun job. De bewerking zelf is beroepsgebonden, maar de soorten kunststoffen en hun eigenschappen zijn in elk beroep hetzelfde. VDAB-webleren speelt hierop in door 10 webcursussen over de verwerking van kunststoffen aan te bieden. Je leest het goed: 10!!!

In de basiswebcursus krijg je algemene theorie: eigenschappen van kunststoffen, soorten, toepassingen... De 9 andere webcursussen zijn gericht op een specifiek beroep: mecanicien, automecanicien, autoschadehersteller, draaier, frezer, lasser, onderhoudsmechanieker, plaatbewerker en WTCAD-tekenaar. Elk van die 9 modules bestaat uit 2 delen. Het eerste is algemene theorie. Het tweede is vakspecifiek en behandelt de bewerking van kunststoffen waarmee je als vakspecialist te maken krijgt, aangevuld met tips inzake veiligheid en milieu.

Deze 10 webcursussen zijn vrij theoretisch. Je kan maar een beperkt aantal oefeningen maken. De echte praktijkoefeningen moet je in het opleidingsatelier van een VDAB-competentiecentrum uitvoeren.

Ben je een niet-werkende werkzoekende?

  • Dan kan je je gratis inschrijven voor een van deze webcursussen op http://vdab.be/webleren/inschrijven.shtml (kies voor de optie 'werkzoekende').
  • Ben je student? Ook dan kan je gratis webleren. Kies in dit geval voor de optie 'werknemer'.
  • Als onderwijsinstellingen kan je je studenten gratis inschrijven door een mailtje te sturen naar webleren@vdab.be.

DOEN!

Gepost op 8 februari 2008

Christine is één van de medewerkers van VDAB-webleren. Als je de webcursus Nederlandse werkwoorden of Nederlandse spelling volgt en je je coach contacteert, is de kans groot dat het antwoord van haar komt.

Ze vertelt...

"Ben je bereid om ver terug te gaan in de tijd om mij een beetje te leren kennen? Wel, dit is een beeld van 42 jaar geleden dat me voor de geest staat alsof het gisteren was. 'Ik kras met een buitgemaakte breinaald van mijn moeder onleesbare krullen in het fluwelen behang. (Geeft een mooi effect!) Mijn moeder kan er niet mee lachen, maar mijn poppen zitten geboeid te luisteren naar de lessen van hun nog geen driejarige schooljuffrouw. Plots weet ik wat ik wil worden als ik groot ben: lerares!'

Heel groot ben ik nooit geworden, lerares wel. Eerst werkte ik als interimleerkracht op verschillende scholen, later als instructeur Nederlands bij VDAB. Al snel merkte ik dat opleiding geven geen eenrichtingsverkeer is, ik leerde zelf ook van m'n leerlingen. Ik mocht dan wel beter thuis zijn in Nederlandse spelling en grammatica, mijn cursisten hadden vaak veel meer levenservaring dan ik. In vijftien jaar heb ik véél wijze lessen van hen geleerd.

Op een mooie dag -nu ongeveer een jaar geleden- kreeg ik de kans om webcoach te worden. Doel: cursisten begeleiden die de webleercursussen Nederlandse spelling of Nederlandse werkwoorden volgen. Mijn oude liefde in een nieuw jasje? Natuurlijk zei ik ja!!! Vanaf toen stond ik niet meer oog in oog met mijn cursisten, maar coachte ik hen via een elektronische leeromgeving. Het is heel anders dan klassikaal lesgeven. Bij webleren nemen de cursisten de hele cursus zelfstandig door en doen ze alleen een beroep op de coach als ze meer uitleg willen. Mij gaf dat alleszins het gevoel dat elk woordje uitleg nuttig was en de cursist vooruithielp. Dat merkte ik ook aan de reacties van de cursisten: ze vertelden me dat ze meer hebben aan de cursus als ze beroep doen op een coach.

Webcoaching was geen voltijdse job, dus kreeg ik daarnaast ook nog andere nieuwe taken. Ja, ik was 'in midlife' en moest opnieuw beginnen...

Nu zijn we een jaartje verder en voel ik me helemaal thuis in m'n nieuwe job. Ik verdeel mijn werktijd over webcoaching, het ontwikkelen van nieuwe webcursussen, en promotie en bekendmaking van het webleeraanbod. Verder 'spel' ik nog altijd graag de les. :-) Hopelijk tot binnenkort!"

Gepost op 1 februari 2008