U bent hier

Nieuws over online leren - april 2008

Aan het woord is webcoach Anna:

"Ik heb twee hoofdtaken. De ene week is dat webcoaching. Ik werk dan thuis en begeleid van 14.00 tot 22.00 uur cursisten die een webcursus volgen bij VDAB. Ik beantwoord vooral hun inhoudelijke vragen. Dit doe ik via een speciaal berichtensysteem.

Misschien zou je dat niet onmiddellijk verwachten, maar je krijgt een band met de cursisten die je begeleidt. Hoewel je deze mensen niet kan zien, zijn het zeker geen anonieme personen. Door het heen-en-weer sturen van berichten leer je hen beter kennen en bouw je een persoonlijk contact op. Het voelt goed aan wanneer je mensen kan begeleiden en helpen.

De week daarna hou ik me bezig met mijn andere hooofdtaak: het ontwikkelen van nieuwe webcursussen. Dit werk doe ik op kantoor in Brussel en tijdens de gewone werkuren. Om een webcursus te ontwikkelen gebruik je veelal speciale programma's, met het gevolg dat dit dikwijls meer tijd in beslag neemt dan een papieren cursus ontwikkelen. De ervaringen die ik opdoe met het coachen kan ik volop gebruiken bij het ontwikkelen van de nieuwe cursussen. Je schrijft cursussen voor mensen dus moet je rekening houden met hun gewoonten en denkpatronen. Het helpt enorm als je ervaring hebt met webcoaching.

Cursusontwikkeling is heel boeiend omdat je werkelijk iets nieuws creëert. Maar wat vooral voldoening geeft, is het besef dat je bijdraagt aan de ontplooiing van mensen."

Gepost op 29 april 2008

Krijg je dagelijks te maken met prijsaanvragen, bestelbons, leveringsbons en facturen? Of verwacht je dat het in je nieuwe job het geval zal zijn? Dan hebben we goed nieuws! De webcursus binnenlandse handelsdocumenten werd helemaal herwerkt.

Wat kan je verwachten als je deze webcursus volgt? Wel, je 'werkt' de hele cursus lang in het fictief bedrijf Cash. Cash koopt en verkoopt goederen, maar doet zelf niet aan productie. Je volgt de documentenstroom van Cash van het begin tot het einde. Je krijgt heel wat voorbeelden en opdrachten. In een realistische omgeving leer je het belang kennen van elk handelsdocument en van een goede documentopvolging. Bovendien heb je oog voor voorraadbeheer.

En tot slot nog dit: je kan een beroep doen op je online coach als je nood hebt aan ondersteuning of feedback bij je opdrachten.

Is je interesse gewekt? Schrijf je nu in!

Gepost op 21 april 2008

Frans of Nederlands leren? Dat kan nu met het webprogramma Franel! Fra staat voor Frans en Nel voor Nederlands.

Concreet bestaat Franel uit maar liefst 16 webcursussen.

  • Elke webcursus begint met een filmpje over een bepaald onderwerp.
  • De onderwerpen gaan over het leven van elke dag: vrije tijd, natuur en milieu, kopen en verkopen, school en onderwijs, bedrijfsleven, lifestyle, werk en algemene economie.
  • Rond elke onderwerp krijg je oefeningen waardoor je op een luchtige manier Nederlands en Frans leert spreken of je kennis van deze talen opfrist.
  • Tegelijk krijg je ook culturele informatie over een streek, de gewoontes of andere onderwerpen.

Franel is een samenwerking tussen VDAB en Kulak (Katholieke Universiteit Leuven Campus Kortrijk).

Geïnteresseerd? Schrijf je in voor een Franel-webcursus. 

Wil je meer weten over het project en de partners? Surf naar www.franel.eu.

Gepost op 14 april 2008

O jee, morgen een sollicitatiegesprek! Als ik de weg maar vind... Wat moet ik zeggen als...? Zal ik die jeans dragen of...?

Zie jij ook zo op tegen een sollicitatiegesprek? Een goede voorbereiding helpt om je zelfzekerder te voelen. We bieden je twee nagelnieuwe webcursussen aan om je bij je voorbereiding te helpen:

- solliciteren bouw - het gesprek, en
- solliciteren bouw - telefoneren.

De cursussen zijn vooral bedoeld voor mensen die willen solliciteren in de bouwsector, maar de tips gelden evenzeer in andere sectoren. En tips om te telefoneren zijn altijd handig: ook als je reeds een job hebt.

Tot slot nog dit: verwacht geen ellenlange teksten, maar wel veel handige checklists, videofragmenten en oefeningen.

Deze twee opleidingen zijn gratis voor werkzoekenden, werknemers en bedrijven.

Schrijf je in!

Gepost op 10 april 2008

In onze nieuwe webcursus 'internet: surfen en zoeken' maak je kennis met de uitgebreide mogelijkheden van internet en Internet Explorer 7. Je leert met de verschillende tabbladen werken, tekst en foto's bewaren, webpagina's afdrukken, screenshots maken, de browsergeschiedenis verwijderen, programma's downloaden...

Verder steek je handige weetjes op over hoe je je kan beschermen tegen de gevaren van internet zoals Trojaanse paarden, spam en junkmail.

Ten slotte krijg je ook nog een overzicht van de nieuwste webtoepassingen, met illustraties en interessante links.

Internetzoekenensurfen

Tussen haakjes: de cursus is ook nog de moeite waard als je wel al vlot kan zoeken en surfen.

Schrijf je nu in!

Gepost op 4 april 2008