U bent hier

Nieuws over online leren - mei 2008

We kregen een mooie getuigenis binnen van Johan, die bij VDAB een opleiding volgt om schrijnwerker te worden. We laten hem aan het woord:

"Ik heb altijd van hout gehouden: van de geur, van de glans en van wat je er allemaal kan mee doen. Ik ben praktisch aangelegd en steek graag de handen uit de mouwen. Redenen genoeg, vond ik, om een opleiding tot schrijnwerker te volgen. Eerlijk gezegd had ik er niet bij stilgestaan dat ik ook veel zou moeten rekenen. En rekenen is nooit mijn sterkste kant geweest. Maar moest ik daarom mijn droom opgeven? Mijn instructeur heeft mij toen ingeschreven voor de webcursus 'basis rekenen'. Regelmatig neem ik een stukje van de cursus door. Soms doe ik dat in het opleidingscentrum en soms thuis. Ik maak vooral veel oefeningen en ik moet zeggen dat ik al veel betere scores haal. Een rekenwonder zal ik nooit worden, een goede schrijnwerker wél!"

Dàt is blended leren: een 'klassieke' opleiding combineren met een webcursus.

Webcursussen zijn bovendien uitermate geschikt:

  • als voorbereiding vóór je met een opleiding start,
  • als aanvulling terwijl je een opleiding volgt, je kan dan bijvoorbeeld bijkomende oefeningen doen,
  • als afwisseling terwijl je een opleiding volgt; je krijgt de leerstof eens op een andere manier uitgelegd, en
  • als opfrissing als je opleiding al een tijdje achter de rug is.

Binnenkort geven we meer informatie over blended leren. Snuffel ondertussen gerust eens in onze catalogus.

Gepost op 30 mei 2008

Job-Link is een gespecialiseerd centrum voor opleiding en begeleiding voor mensen met een arbeidshandicap. We laten hen aan het woord over hun samenwerking met VDAB.

"In 2006 hebben we de webcursussen van VDAB ontdekt. Er ging een nieuwe wereld voor ons open. Ineens waren we niet langer beperkt tot de basiscursussen Windows, Word, Excel en een beetje Access. Plots konden we onze cursisten ook andere leerstof op computer aanbieden: Nederlandse spelling, BIN-normen, postbehandeling en zelfs een aantal soft skills zoals verkooptechnieken, klantgerichte communicatie en assertiviteit. Het enige wat minder handig was, was dat elke cursist zich apart moest inschrijven via 'Mijn VDAB'.

We hebben toen contact opgenomen met de mensen van VDAB-webleren en gevraagd of we wat nauwer konden samenwerken. En dat kon! Intussen hebben we een erg goede samenwerking opgebouwd. We hebben ons eigen platform gekregen om cursisten in te schrijven.

Dankzij deze samenwerking is er maatwerk mogelijk. We kunnen nu aan elke cursist een pakket cursussen aanbieden, helemaal afgestemd op zijn noden en wensen. We vullen dat aan met praktische oefeningen, laten mensen af en toe meedraaien in onze eigen werking om al een eerste praktijkervaring op te doen, en begeleiden hen dan naar een job op maat. En dit werkt!

Ook de cursisten houden van deze aanpak. Ze werken in groep binnen een strak tijdsschema (van 8.30 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 16.30 uur), maar kunnen elk aan hun eigen tempo werken aan een op maat samengesteld pakket. De cursisten pauzeren samen en helpen elkaar. Die sociale contacten geven een stimulans om door te gaan. En natuurlijk is de instructeur altijd in de buurt om te helpen waar het nodig is."

Kort samengevat: webleren werkt voor Job-Link!
Meer info over Job-Link: cebobdelink.be

Gepost op 26 mei 2008

e-id

Zit er in jouw portefeuille ook al een elektronische identiteitskaart (eID)? Dan weet je wellicht dat de eID meer is dan een plastic vervanging van je oude papieren identiteitskaart. Veel kans echter dat je nog niet alles afweet over deze kaart. Onze nieuwe webcursus helpt je bij je ontdekkingstocht en zorgt ervoor dat je geen onbekende meer op zak hebt.

De cursus is een kort naslagwerk en vertelt je waarom je een nieuwe identiteitskaart nodig hebt, wat je er allemaal op terugvindt en wat waar staat. Je krijgt ook een overzicht van de huidige en toekomstige toepassingen.

Een korte en duidelijke uitleg vertelt je precies wat je moet weten. En om je honger naar interessante details te stillen, wijzen hyperlinks je de weg naar bijkomende informatie.

De webcursus 'De elektronische identiteitskaart' is gratis voor iedereen. Schrijf je nu in!

Gepost op 13 mei 2008