U bent hier

Nieuws over online leren - juli 2008

Wil je ons vertellen over je ervaringen met webleren bij VDAB?

Of het je eerste keer was...
Hoe je bij ons terechtkwam...
Hoe het je bevallen is...
Wat je nu kunt aanvangen met wat je leerde...

Stuur dan gauw een mailtje naar webleren@vdab.be en geef ons je telefoonnummer. Wij bellen je snel!

Gepost op 30 juli 2008

Marlies studeerde psychologie en pedagogische wetenschappen aan de KUL en wijdde haar thesis aan de vraag wat cursisten motiveert om een webleercursus te volgen. Bijna 1000 VDAB-webcursisten werkten mee aan het onderzoek. Dit is jullie mening.

Je bent gemotiveerd voor een webcursus als:

 • je gelooft dat webleren een goede methode is om je bij te scholen;
 • je de webcursus kwalitatief goed vindt, relevant en voldoende afwisselend;
 • je door de webcursus voldoende vertrouwen krijgt dat je kan slagen: je vindt de leerstof duidelijk en kan genoeg oefenen;
 • je positieve ervaringen hebt tijdens het webleren: je vindt de inlogprocedure gemakkelijk, je hebt een betrouwbare internetverbinding en het contact met je coach is goed;
 • je een gevoel van controle hebt over je opleiding, je leertempo en het tijdstip waarop je leert;
 • je je verantwoordelijk voelt om de opleiding tot een goed einde te brengen;
 • je voldoende tijd hebt voor de webcursus of er voldoende tijd kan voor vrijmaken door een goed timemanagement.

Wij kregen tegelijk waardevolle aanbevelingen mee voor de cursusontwikkeling. Wij houden hier zeker rekening mee, daar kan je van op aan!

Met dank aan Marlies voor het uitgebreide onderzoek, en aan jullie voor je bereidwillige medewerking.

Gepost op 22 juli 2008

Vakantie is tijd hebben voor jezelf: alleen die dingen doen waar je echt zin in hebt. Voor de één is het urenlang staan kokkerellen, voor de ander een roman lezen op een zonovergoten strand. Of wie weet is vakantie voor jou: eindelijk eens werk maken van je webcursus. Wij vinden dit alvast een schitterend idee.

De webcursussen blijven ook tijdens de vakantie toegankelijk, maar de webcoaches zijn wel toe aan wat welverdiende rust. Daardoor kan het gebeuren dat je eventjes wat langer op feedback moet wachten. Er zal uitzonderlijk geen coaching zijn:

 • voor de soft skills: van 11/7 tot en met 25/7
 • voor solliciteren: van 22/7 tot en met 25/7
 • voor Engels en Nederlands: van 22/7 tot en met 6/8
 • voor Frans: van 1/8 tot en met 6/8

Daarna krijg je zeker antwoord op al je berichtjes. Bedankt voor je begrip en je geduld. En ... wat je vakantieplannen ook zijn: geniet ervan!

Gepost op 17 juli 2008

Nadine is 42 en had tot voor kort nog nooit als bediende gewerkt. Tot ze als stagiaire bij de administratie van de VDAB-dienst Webleren terechtkwam... Ze doet haar verhaal.

"Ik heb jaren als huishoudster en als schoonmaakster in een ziekenhuis gewerkt. Maar ik bleef met het gevoel zitten dat een administratieve job me beter zou liggen. Helaas, ik was er niet voor opgeleid. Een half jaar geleden heb ik dan eindelijk de stap gezet en ben ik gestart met een opleiding tot administratief bediende bij VDAB in Oudenaarde. Het was een zeer intensieve maar leerrijke opleiding: in 4,5 maanden leerde ik alles wat ik nodig had om als bediende te kunnen gaan werken. Ik leerde er ook webleren kennen.

Na die 4,5 maanden kreeg ik de kans om 6 weken stage te lopen bij de administratie van de dienst Webleren. Per jaar komen er ongeveer 25.000 inschrijvingen voor webcursussen binnen. Daar komt heel wat administratie bij kijken, gaande van telefoneren, e-mails en briefwisseling tot agendabeheer, verlofplanning en gegevensbeheer in Excel. Daarnaast zijn er nog specifieke pc-programma's voor klanten- en cursusbeheer. Het gevarieerd takenpakket maakt deze job boeiend en aangenaam.

Uiteraard is dit iets heel anders dan wat ik vroeger deed, maar enkele aandachtspunten komen overal terug: orde, stiptheid, nauwkeurigheid, oog voor detail en zowel zelfstandig als in team kunnen werken.

Deze eerste ervaring als administratief medewerker is mij enorm goed bevallen. Ik weet nu zeker dat ik mijn loopbaan wil verderzetten in de wereld van de administratie. Dankzij VDAB heb ik nu zelfs een getuigschrift op zak!"

Gepost op 10 juli 2008

Office 2007Dat kom je te weten in 4 korte webcursussen:

 • MS Office en Word 2007: wat is nieuw?
 • MS Excel 2007: wat is nieuw?
 • MS Access 2007: wat is nieuw?
 • MS Powerpoint 2007: wat is nieuw?

Ze zijn bedoeld voor iedereen die al vlot met MS Office 2003 werkt en nu overstapt naar MS Office 2007. De vier modules zijn gratis. In een paar uurtjes neem je ze door en erna ben je weer helemaal mee!

Schrijf je snel in!

Gepost op 4 juli 2008