U bent hier

Nieuws over online leren - februari 2010

In 2008 had je 520 autobussen nodig als je voor elke inschrijving voor webleren een plaatsje zou reserveren op de bus. In 2009 zouden 1000 autobussen niet volstaan want het aantal inschrijvingen is meer dan verdubbeld. Anders gezegd: het Koning Boudewijnstadion zou met z’n 50.000 zitjes te klein zijn!

Stadion

Het webleerteam dankt jullie allen van harte voor de massale virtuele opkomst en jullie trouw aan VDAB-Webleren.

Nog even wat meer cijfertjes, voor wie ervan houdt:

  • 2315 pc-lokalen (meer dan verdubbeld)
    als je voor elke  inschrijving voor blended leren een plaatsje in een pc-lokaal zou voorzien. De ‘blended leerders’ zijn de cursisten die een opleiding volgen in een competentiecentrum van VDAB en webcursussen gebruiken in combinatie met hun klassieke opleiding.
  • 575 pc-lokalen (meer dan verdrievoudigd)
    voor de leerlingen en studenten van 135 scholen (verviervoudigd) die onze webcursussen kunnen gebruiken omdat hun school een samenwerkingsovereenkomst met VDAB heeft.
  • 187 webcursussen in ons aanbod (40 nieuwe cursussen erbij)

Wat mag je in 2010 van ons verwachten?

  • Je krijgt de waterdichte garantie dat er nooit geraakt wordt aan de kwaliteit van de cursussen en van de coaching.
  • De maatregel waardoor werknemers op eigen initiatief gratis webcursussen kunnen volgen, is verlengd tot 31/12/2010.
  • Heel wat nieuwe cursussen zijn al in ontwikkeling. Je leest het hier op de blog als ze in ons aanbod verschijnen.

Met jullie hulp gaan we in 2010 op hetzelfde elan verder!

Logo_linkedin De netwerksite LinkedIn is je waarschijnlijk al bekend. Misschien heb je al een Profile of kreeg je al uitnodigingen om aan te sluiten bij het netwerk van mensen die je kent. Maar ken je ook de wàre kracht van LinkedIn? Wist je bijvoorbeeld dat LinkedIn ook een schitterend instrument is als je op zoek gaat naar een nieuwe job?

Die know-how kregen wij van networking coach Jan Vermeiren. Hij is de auteur van de boeken ‘Let’s connect’ en ‘Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken’ en dé specialist bij uitstek als het om netwerking gaat. Hier verklappen we alvast de essentie.

Je vertrekt vanuit je doel, een nieuwe job vinden. De DOEN-oefening helpt je om je doel duidelijk te stellen. Daarna volg je een basisstrategie in 3 stappen:
• een aantrekkelijk profiel maken op LinkedIn,
• je basisnetwerk of eerstegraadsnetwerk opbouwen,
• je netwerk efficiënt en effectief verder uitbouwen.

Wanneer je dan op zoek gaat naar de juiste mensen die je kunnen helpen om een nieuwe job te vinden, maakt LinkedIn de connecties zichtbaar die je met hen hebt. En juist daarin schuilt de grote kracht van LinkedIn.

De volledige strategie die je naar je toekomstige job kan leiden, met alle details, voorbeelden en waardevolle tips vind je in de nieuwe webcursus ‘LinkedIn om een job te vinden’. De eerste reacties zijn al binnen, allemaal positief. Samengevat: warm aanbevolen!

Ben je net in een project gestapt? Of misschien net niet, omdat je niet weet wat je je bij  projectwerking moet voorstellen? Voor jou, als beginnend projectmedewerker, is er nu een nieuwe webcursus ‘Projecten, ik doe mee!’

Projectwerking is een nieuwe, veelgebruikte werkvorm. Binnen de routine van je dagelijkse job bestaat vaak niet de ruimte om vernieuwende ideeën uit te denken en in te voeren. Bovendien is daar meestal de expertise van verschillende mensen voor nodig. Dergelijke activiteiten worden daarom projectmatig aangepakt. Eén ding is zeker: Als je gevraagd wordt om in een project te stappen, dan is het vanwege je kennis en ervaring.

De webcursus ‘Projecten, ik doe mee!’ presenteert je een praktische leidraad om in teamverband samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Hierbij komen zowel de technische vaardigheden (hard skills) als de sociale vaardigheden (soft skills) aan bod. Om alles goed te kunnen kaderen, zal je tussendoor ook af en toe door de bril van de projectleider moeten kijken. Dat maakt deze cursus ook boeiend voor de projectleider die reflectie zoekt op zijn dagelijkse praktijk.

Schrijf je hier in en maak kennis met deze nieuwe manier van werken. De volgende keer dat het woord ‘projecten’ valt, reageer je misschien met een enthousiast ‘Projecten, ik doe mee!’

Gepost op 4 februari 2010