U bent hier

Nieuws over online leren - mei 2010

Werken in de bouw brengt onvermijdelijk risico’s met zich mee. Je werkt met zware lasten, met machines, elektriciteit en gevaarlijke stoffen. Soms werk je op grote hoogte. Je bewust zijn van de gevaren is de eerste stap om letsels en ongevallen te voorkomen. Veel bedrijven vragen dat je op de hoogte bent van de risico’s en veiligheidsmaatregelen of eisen dat je beschikt over een VCA-opleidingsattest. (VCA staat voor Veiligheid gezondheid en milieu Checklist Aannemers.)

Met de nieuwe webcursus ‘Basisveiligheid in de bouw’ krijg je een volledig beeld van de reglementeringen en de wetgeving. Verwacht echter geen saaie opsomming van regels. De cursus is zeer interactief opgesteld. Bij elk onderwerp krijg je een animatie. Klik je een onderdeel aan, dan krijg je een geluidsfragment te horen. In duidelijke bewoordingen hoor je alles wat je over dat onderdeel moet weten. Tegelijkertijd verschijnt het belangrijkste ook als tekst op je scherm.  Bij elk onderwerp hoort  een reeks oefeningen. Die zijn op dezelfde manier opgesteld als het VCA-examen.

Deze webcursus behandelt alle onderwerpen die op het officiële examen aan bod komen en is de ideale voorbereiding als je een VCA-opleidingsattest wil behalen in een erkend examencentrum. De expertise komt van Safestart, hét Europese portaal voor opleiding veiligheid op de werkvloer.

Safestart

 

Gepost op 26 mei 2010

Je maakt een vacature bekend en krijgt prompt telefoon van een vdab-cursist voor een stageplaats. Je werkt al enkele jaren en krijgt plots van een buurjongen de vraag of je zijn stagemeester wil zijn. Hoe zit dat eigenlijk met die vdab-stages?

Hoe praktijkgericht de vdab-opleidingen ook zijn, de opleidingsvloer blijft altijd een ‘afspiegeling’ van de werkvloer. De vdab wil zijn opleidingen zo goed mogelijk laten aansluiten bij de beroepsrealiteit en biedt daarom de cursisten de kans om tijdens of na hun opleiding twee tot zes weken stage te lopen in een bedrijf.

Deze opleidingsstage kan een win-winsituatie zijn voor de cursist én voor het bedrijf. De cursist leert, onder begeleiding, de reële werksituatie kennen voor het aangeleerde beroep en bekwaamt zich verder. Het bedrijf investeert tijd en begeleiding in de cursist en krijgt er arbeidsprestaties voor in de plaats. In het ideale geval heeft het bedrijf een vacature en kan de cursist doorgroeien naar een volwaardige werknemer.

Wens je, als werkgever, mee te werken aan de opleiding en de tewerkstelling van vdab-cursisten? In de webmodule ‘Praktische gids bij stages in je bedrijf’ hebben we de aandachtspunten en veelgestelde vragen (en antwoorden!) op een rijtje gezet. Schrijf je in via webleren of ga er rechtstreeks naartoe http://vdab.be/stage/
 

Gepost op 20 mei 2010