U bent hier

Nieuws over online leren - oktober 2010

In de ‘goede oude tijd’ tikte je je teksten op een typemachine waar iedere toets zo een metaalachtige klik maakte. Als je een foutje maakte, dan was het behoorlijk wat knoeiwerk om je teksten toch nog toonbaar te maken. Het spontane ontrollen van het zwart-rode inktlint bezorgt sommige gebruikers nu nog nachtmerries. Je zou voor minder ‘door het lint gaan’.

Anno 2010 heeft de computer onze levens verlicht: we produceren nu teksten in alle mogelijke vormen en stijlen. In het bedrijfsleven, waar professioneelogende teksten mee de uitstraling bepalen van je organisatie, is kennis van Word een must. Webleren biedt dan ook een uitgebreide keuze aan mogelijkheden om Word als beginner aan te leren of om je verder te bekwamen.

Wat je eerst en vooral moet weten, is welke versie van het programma je computer ‘bevolkt’. Is het Word 2002, 2003 of 2007? Om dit te weten open je Word en klik je heel eenvoudig bovenaan in het menu op Help. Daar kies je voor Info. Nu verschijnt een venster dat je vertelt welke Word-versie je in huis hebt.

Nu volgt het moeilijkste deel: de juiste webcursus kiezen. Neem nu bijvoorbeeld MS Word 2007. Je vormt een stevige basis door MS Word 2007 deel 1 en deel 2 te volgen. Je leert alle basisacties die nodig zijn om een juweeltje van een tekst te maken: tekst invoeren, opmaak verzorgen, tabellen invoegen en nog veel meer.

Wie zich wil specialiseren, leert in ‘MS Word 2007: Samenvoegen’ bijvoorbeeld hoe je een standaarddocument toch een persoonlijke toets kan geven, hoe je al je klanten bij hun naam aanspreekt in een standaardbrief en hoe je etiketten maakt voor een grote groep mensen.  (Bovendien altijd handig om ook wat tijd van je vakantie aan iets anders te kunnen besteden dan adressen op de ansichtkaartjes te schrijven.)

In het voorlopig laatste, gloednieuwe deel van onze webleercursussen ‘MS Word 2007’ ga je grote documenten te lijf. Je leert hoe je dankzij Word een overzichtelijke, leesbare structuur in grotere documenten aanbrengt. Het bespaart je de moeite om bij het toevoegen van een nieuw hoofdstuk, alle nummeringen opnieuw te moeten aanpassen. Je krijgt ook handige tips i.v.m. secties, voetnoten, bladwijzers, kruisverwijzingen, bijschriften, … Maar ontdek het zelf: schrijf je in!

Enfin, het laatste Word is hiermee nog niet gezegd …

Gepost op 29 oktober 2010

Hoe kom je over tijdens een sollicitatiegesprek? Antwoord je zelfverzekerd en overtuigend? Gebruik je stopwoordjes? Glimlach je?

Met een experimentele webcammodule kan je opnames van jezelf maken en ze achteraf bekijken. Niemand anders krijgt ze te zien. De filmpjes zijn louter bedoeld voor zelfevaluatie.

Om het programma te kunnen gebruiken moet je beschikken over een geschikte pc of laptop met breedbandverbinding en webcam.

We zoeken 100 kandidaten die deze module aan een technische test willen onderwerpen en ons de resultaten willen meedelen. Wil jij ons helpen om dit experiment te evalueren? Stuur dan een mailtje naar blendedleren@vdab.be met als onderwerp ‘test webcammodule’. Je krijgt binnen de week de link naar de module, samen met een unieke login en paswoord.

Alvast heel hartelijk bedankt!

Gepost op 29 oktober 2010

Traditiegetrouw doet september nogal wat belletjes rinkelen. De schoolbel klinkt natuurlijk het luidst. 1 september ligt alweer een paar weken achter ons en jong en oud leeft weer naar het ritme van de schooldagen.

Veel andere initiatieven in de sfeer van 'leren en studeren' zijn ook opnieuw gestart: de kunstacademie, de cursus yoga of keramiek, de avondschool, de Syntra-opleidingen. In de zomermaanden hebben we ontspanning gezocht en nieuwe energie opgedaan. Dat komt nu heel goed uit. De donkere herfstavonden zijn ideaal voor persoonlijke groei.

Heb je ook op de schoolbel gewacht om uit de startblokken te schieten? Maar heb je geen zin om de huiselijke sfeer te verlaten? Dan is er natuurlijk webleren. Welke titels doen voor jou een belletje rinkelen? Wandel eens door onze catalogus en kies uit wat bij jouw plannen past!

Gepost op 29 oktober 2010