U bent hier

Nieuws over online leren - november 2010

Met een grondige basiskennis van Excel kan je gegevens invoeren en  bewerken, formules en grafieken maken, de opmaak van je tabel verzorgen, … 
Dat is natuurlijk al heel wat!

Maar Excel biedt je nog veel meer! Hoe kan je gegevens ordenen en analyseren? Hoe kan je er net dié gegevens uitfilteren die jij op dat moment nodig hebt? En hoe kan je ze visueel presenteren op een veelzeggende manier? Kortom: hoe tover je gegevens om tot nuttige informatie? Draaitabellen, draaigrafieken en simulaties bieden uitkomst.

In de nieuwe webcursus ‘MS Excel 2007 - Gegevens analyseren en presenteren’ komt dit alles uitgebreid aan bod, mét geanimeerde voorbeelden en heel wat oefeningen. Kijk maar naar het filmpje hieronder om een idee te krijgen van de cursusinhoud.

De gruwelbeelden van pesterijen en geweld hebben velen geschokt. Dit is geen ver-van-mijn-bed-show; het gebeurde in eigen land. De cijfers zijn verbluffend: 10 tot 15 % van de Belgische werknemers is het slachtoffer (geweest) van pesten. Dat zijn maar liefst 2 of 3 mensen in een team van 20! Tellen we de pesters zelf, de getuigen en de meerderen die ervan op de hoogte zijn ook mee, dan wordt de kans wel heel groot dat ieder van ons gedurende zijn loopbaan met pesten te maken krijgt.
 
Lichamelijk geweld is er gelukkig niet altijd mee gemoeid. Pesten kan vele vormen aannemen. Scherpe woorden, roddels en insinuaties, genegeerd worden of voortdurend afstompende taken krijgen, dat kan iemand ook kwetsen tot in het diepste van zijn ziel en op termijn psychisch letsel veroorzaken.
 
Wat is pesten? Wat is het profiel van een pester en van een slachtoffer? Wat kan je doen als je slachtoffer of getuige bent van pesterijen? Wat kan je doen als je als leidinggevende vermoedt dat iemand in je team gepest wordt? Dat alles vind je in de webcursus 'Pesten en geweld? Genoeg is genoeg!'
 
De beelden op tv hebben het gesprek op gang gebracht. Hoe is dit zover kunnen komen? Maar ook: hoe moet een slachtoffer de moed opbrengen om te zeggen dat hij gepest wordt? Misschien kan dat alleen in een werksfeer waar openlijk over pesten gepraat wordt.

Meer en betere informatie kan de dialoog gaande houden. VDAB-Webleren biedt je een webcursus aan over pesten en geweld zodat je je beter kan informeren: voor werkzoekenden én voor werknemers.

Een goedgemaakt Word-invuldocument kan de gebruiker heel wat tijd (en ergernis) besparen. Maar een dergelijk formulier aanmaken is wel een werkje voor 'gevorderden'. In de nieuwe webcursus 'MS Word 2007 - deel 5 - Invuldocumenten' leer je er alles over. Het filmpje hieronder geeft je een goed overzicht van de inhoud van de cursus. Wel even het geluid aanzetten!

 

Je staat op met thee en je gaat ermee slapen. Je kent de geheimen, krachten en weldaden van alle mogelijke soorten thee. Je wil je dagen doorbrengen tussen thee en theeliefhebbers. Een winkeltje misschien?

Je staat in de hele buurt bekend als het manusje-van-alles. Defecte apparaten weet je weer aan de praat te krijgen. Slepende deuren en lekkende kranen zijn een kolfje naar je hand. Elke herstelling is een persoonlijke overwinning. Meer en meer groeit het idee om een eigen hersteldienst uit de grond stampen.

Starten met een eigen zaak is een droom van velen. Maar er komt wel wat bij kijken. Er zijn verschillende juridische vormen, elk met zijn administratieve verplichtingen. Minstens even belangrijk is het om vooraf goed op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van het zelfstandig zijn, van de inkomsten en de kosten die je mag verwachten. Zo kan je weldoordacht de juiste keuze maken.

De webcursus ‘Starten met je eigen zaak’ is onlangs herwerkt en weer helemaal up-to-date. Je vindt er alle nuttige informatie in vogelvlucht. Tegelijk toont de cursus je de weg naar uitgebreide bronnen en naar dynamische organisaties die zich elke dag opnieuw inzetten voor startende ondernemers. De cursus kwam tot stand in samenwerking met Unizo. Met specifieke vragen kan je ook bij hen terecht.

 

Gepost op 9 november 2010