U bent hier

Nieuws over online leren - januari 2011

Dat ene zinnetje spookt alsmaar door je hoofd. ‘We moeten je laten gaan.’ Laten gaan?? Ontslaan, ja! Een kaakslag had niet harder kunnen aankomen! Je bent kwaad en je voelt je onrechtvaardig behandeld. Eigenlijk kan je het ook nauwelijks geloven. Hoe moet het nu verder? De toekomst lijkt wel een gapend zwart gat.

Bij ontslag krijgt je leven onverwacht een nieuwe wending. De gevolgen zijn niet te onderschatten. Je voelt ze op financieel, sociaal én psychologisch vlak. Het vraagt tijd om een dergelijke tegenslag te verwerken. Sommige mensen komen er niet meer bovenop. Ze blijven verslagen achter.

Maar je hebt keuzes in het leven. In plaats van je te wentelen in zelfbeklag kan je er ook voor kiezen om op ontdekking te gaan en een nieuwe start te maken, bevrijd van angsten en oude gewoonten. De nieuwe webcursus ‘Ontslagen, niet verslagen’ helpt je daarbij. Je krijgt inzicht in de verschillende fasen van het verwerkingsproces. Je leert het verlies van je baan te verwerken en de deuk in je zelfbeeld te herstellen.

Ben je ontslagen?
Wil je niet verslagen worden?
Schrijf je dan nu in!

 

Gepost op 21 januari 2011

Zie die 'jeugd van tegenwoordig': ze twitteren, facebooken, sms'en alsof hun leven ervan afhangt. En grotendeels is dat ook zo: hun sociale leven, hun studieleven, hun professionele leven hangt af van hun digitale vaardigheden.

Wij – die toch maar één of twee tikkeltjes ouder zijn – zien het soms met lede ogen aan. Een flinke dosis jaloezie op de jeugd mengt zich met heimwee naar de goede oude tijd, toen er nog geen computers waren. Nu staat er wel in bijna elk huis een pc, maar dat betekent niet dat we er echt mee kunnen werken. We dreigen digitale analfabeten – digibeten – te worden.

Ook als je je niet persoonlijk aangesproken voelt door deze woorden, ken je wellicht mensen die perfect in dit plaatje passen. Voor hen heeft Microsoft een basiscursus computerkennis ontwikkeld. De eerste vijf deeltjes behandelen basis computer, computerbeveiliging, programma’s, digitale levensstijlen en internet. Aan het eind is er een test voorzien met een afdrukbaar attest van kennis. In samenspraak met Microsoft biedt VDAB nu zo veel mogelijk mensen de mogelijkheid dit attest te behalen.

Bewijs je digitale geletterdheid! Of help mensen die je kent met het dichten van hun persoonlijke digitale kloof. Je kan vanaf nu inschrijven.

Gepost op 13 januari 2011

Je lepelt je bekertje yoghurt leeg. Waar denk je aan? Hoogstwaarschijnlijk niet aan de weg die het afgelegd heeft om in jouw koelkast te belanden! Een gekoeld traject was het, van productie en verpakking over opslag en transport tot presentatie in de winkel. Een weg van koelinstallatie naar koelkamer, van koelwagen naar koeltoog. Heel wat andere voedingsproducten, medicijnen en scheikundige producten worden met dezelfde zorgvuldigheid op de juiste temperatuur gehouden.

De markt van klimaat- en koelinstallaties groeit snel. Al deze installaties moeten gebouwd, onderhouden en soms hersteld worden. Maar momenteel is er een nijpend tekort aan geschoolde koeltechnici. Er zijn ook niet zo veel opleidingen te vinden in deze branche.

Aan de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim) kan je als werknemer een opleiding koeltechnieken volgen. Als cursist krijg je dan toegang tot de webmodules inleiding in de koeltechniek, koudemiddelen en koudedragers, verdampers en condensors, expansieapparatuur, compressoren, hulpapparatuur, koelinstallaties in de praktijk, wetgeving en innovatieve koeltechnieken.

Dankzij een partnership tussen VDAB en de Katholieke Hogeschool Limburg kan VDAB deze webcursussen aan werkzoekenden aanbieden. Ze staan nu reeds in ons aanbod!
Werknemers verwijzen we graag door naar KHLim.

We nemen dus een frisse duik in 2011 met maar liefst 10 nieuwe webcursussen koeltechnieken!

 

Gepost op 6 januari 2011