U bent hier

Nieuws over online leren - mei 2012

Veel doen in weinig tijd, meer doen met minder mensen. Multitasking, multifunctionele apparaten, multimedia. Automatiseren en digitaliseren. Dat is de dagelijkse realiteit voor wie een kantoorjob heeft. Zaligmaker en boosdoener is de razendsnelle evolutie van de ict. Het maakt de administratieve beroepen boeiend en aantrekkelijk voor wie niet graag stil blijft staan. Maar het kan je ook onderuit halen als het je allemaal wat te veel wordt.

Daarom 5 survivaltips:

1. Selecteer
Niet alle nieuwe informatie is voor jou van belang. Je hoeft niet alles te begrijpen en te onthouden of over alles te kunnen meepraten. Zorg er wel voor dat je snel de informatie kan terugvinden die je nodig hebt. Leer bijvoorbeeld goed zoeken op het internet.

2. Doseer
Werk maximum een uur aan een stuk door. Daarna verslapt je concentratie. Las dan een korte pauze in om de benen eens te strekken en je hersenen te laten afkoelen. Maar let wel op voor het andere uiterste. Als je voortdurend gestoord wordt door mails, telefoontjes of andere onderbrekingen, heb je op het eind van de dag niets afgewerkt. Volg een cursus timemanagement als je het gevoel hebt dat je kostbare tijd je door de vingers glipt.

3. Maak de mail tot je bondgenoot
Hoeveel van je werktijd gaat naar de mail? Leer je mailprogramma dus heel goed kennen. Heel wat opties kunnen je het leven aangenamer maken. Maak een structuur van mapjes en submapjes om je mail te sorteren. En vooral: leer efficiënt communiceren via mail, zelfs in verschillende talen.

4. Blijf bij
Zit geen wekenlang op je eentje uit te zoeken hoe alles werkt (lees: sukkelen, je ergeren en tijd verliezen) als er nieuwe software ingevoerd wordt of als je een nieuwe taak krijgt. Zorg dat je snel mee bent. Webleren is ideaal om snel bureauticatoepassingen aan te leren, handelsdocumenten te leren kennen, Engelse woordenschat van de logistiek te verwerven en nog veel meer.

5. Ontspan je
Bewaar je gevoel voor humor, lach als een collega grappig uit de hoek komt, leer omgaan met feedback en los conflicten zo snel mogelijk op. En zoek een leuke hobby voor als je thuiskomt.

 

Gepost op 23 mei 2012

 

Ellen en Hannan studeren Interactive Multimedia Design (IMD) aan Lessius Mechelen. Acht weken lang kwamen zij op stage bij VDAB Webleren en MediaMakers. Eén van hun uitdagingen - de grootste wellicht - was dit promofilmpje maken voor Webleren. Bedankt, Hannan en Ellen!

Gepost op 15 mei 2012

Heb je ooit je cd’s of dvd’s ‘in de computer’ gezet? Of alle gegevens van je vrienden en kennissen in Outlook? Dan heb je eigenlijk een soort database gemaakt. Maar een database met een cd-verzameling is niet te vergelijken met een database die in een gemiddeld bedrijf gebruikt wordt. In bedrijven gaat het om grote aantallen gegevens, bijvoorbeeld alle klantgegevens of alle productgegevens. Bovendien zijn deze gegevens van groot belang voor het functioneren van het bedrijf en moeten ze regelmatig aangevuld en aangepast worden.

Hoe kan een database bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van een bedrijf of organisatie? Welke gegevens wil je registreren? Welke relaties zijn er tussen die gegevens? Moet het mogelijk zijn om selecties te maken? Wil je kunnen sorteren, en zo ja, waarop? ...  Je kan dus niet zomaar aan je database beginnen. Het is heel belangrijk dat je vooraf nadenkt over wat je eigenlijk nodig hebt – de gegevensanalyse.

Het maken van een bruikbare en betrouwbare database is een vak apart. In de webcursus ‘Informatica: Gegevensanalyse’ leer je de principes. In de cursus ‘Informatica: Gegevensanalyse – oefeningen’ krijg je uitgebreid de kans om de principes zelf toe te passen en uit te testen. Je webcoach helpt je waar nodig. De cursussen én de coaching zijn gratis voor werkzoekenden en voor werknemers.

Iets voor jou? Schrijf je snel in als werkzoekende of als werknemer.

Gepost op 10 mei 2012