U bent hier

Nieuws over online leren - januari 2014

Heb je wel de kennis en de capaciteiten voor de job van je dromen, maar geen ervaring? Dat hoeft geen probleem meer te zijn! Met een individuele beroepsopleiding (IBO) op de werkvloer kan je de nodige ervaring opdoen. Je leert er alles wat je voor die job in dat bedrijf precies nodig hebt. En je werkgever? Die krijgt een gemotiveerde medewerker mét de juiste ervaring.

De IBO-maatregel is ideaal om zoveel mogelijk werkzoekenden aan een baan te helpen en zoveel mogelijk werkgevers aan een goed opgeleide medewerker. Op donderdag 30 januari komt heel de VDAB op straat om meer bekendheid te geven aan IBO, vooral bij KMO's en kleine zelfstandigen, want ook voor hen is IBO een echte opportuniteit.

Bij je volgende sollicitatie is de kans dus groot dat je werkgever op de hoogte is van IBO. En anders speel je gewoon zelf je extra troef uit. Bereid je goed voor. Alle informatie is hier voor jou verzameld.

Veel succes!

Gepost op 30 januari 2014

sociale mediaHoe leuker, origineler of gewaagder je bericht is, hoe meer kans dat het gedeeld wordt. Onder dat motto hebben velen zich al laten verleiden om de gevaarlijke toer op te gaan met sociale media. Wie kent niet de verhalen van mensen die ontslagen werden omdat ze op Facebook hun werkgever beledigden, vertrouwelijke bedrijfsinformatie lekten, of doodleuk de hele wereld lieten meegenieten van hun activiteiten tijdens ‘ziekteverlof’. Sociale media hebben onze maatschappij veel transparanter gemaakt en je privacy op het internet is erg beperkt.

Bannen we sociale media dan beter van de werkvloer? Dat is het kind met het badwater weggooien. Sociale media hebben ook heel wat troeven die goed van pas komen op de werkvloer en het werk kunnen vergemakkelijken. Ook bij sollicitaties hebben ze hun nut al ruimschoots bewezen.

In de nieuwe webcursus ‘Sociale media op de werkvloer’ zetten we de meest gekende en de meest gebruikte sociale media op een rij: Facebook, Yammer, LinkedIn, YouTube, Twitter en weblogs. Hoe maak je een account aan? Wat zijn de belangrijkste functionaliteiten? Waarvoor gebruik je welk medium? Hoe zorg je ervoor dat je noch je bedrijf noch jezelf schade toebrengt? Als toemaatje geven drie experten doorheen de hele cursus hun mening, hun tips en hun toekomstvisie.

Schrijf je hier in als werkzoekende of als werknemer.

Gepost op 17 januari 2014

hetHet moet weer eens snel gaan: een mailtje naar je collega. Je klikt op 'verzenden' en tegelijkertijd zie je die kanjer van een fout. Te laat! Je kan alleen nog hopen dat je collega de fout niet opmerkt. In onze bijna-supersonische communicatiemaatschappij is een 'ongelukje' snel gebeurd en we ontwikkelen een vorm van blindheid voor spel- en typefouten en zelfs voor grammaticale fouten. Als we ze al zien, noemen we ze vergoeilijkend schoonheidsfoutjes. De inhoud is tenslotte belangrijker dan de vorm.

Is dat echt zo? Of zeggen spelfouten iets over het werkgedrag van de schrijver? Was je gehaast, onnauwkeurig, onverschillig? Heb je geen respect voor de lezer of ken je de regels niet meer zo goed? Spelfouten kunnen nefast zijn voor je imago en kunnen je geloofwaardigheid ondermijnen. Zet je imago niet op het spel. Beslis nu meteen om de spellingsregels eens grondig op te frissen!

Schrijf je in voor de webcursus 'Nederlandse spelling' als werkzoekende of als werknemer.

 

Gepost op 9 januari 2014

Tijdens de feestdagen ben je niet eens in de buurt van de weegschaal gekomen. Maar nu het nieuwe jaar goed en wel begonnen is, staat je gewicht weer op je lijstje met goede voornemens. En dus lepel je je bekertje yoghurt leeg. Waar denk je aan? Hoogstwaarschijnlijk niet aan de weg die het afgelegd heeft om in jouw koelkast te belanden! Een gekoeld traject was het, van productie en verpakking over opslag en transport tot presentatie in de winkel. Een weg van koelinstallatie naar koelkamer, van koelwagen naar koeltoog. Heel wat andere voedingsproducten, medicijnen en scheikundige producten worden met dezelfde zorgvuldigheid op de juiste temperatuur gehouden.

De markt van klimaat- en koelinstallaties groeit snel. Al deze installaties moeten gebouwd, onderhouden en soms hersteld worden. Maar momenteel is er een nijpend tekort aan geschoolde koeltechnici. Er zijn ook niet zo veel opleidingen te vinden in deze branche.

Aan de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim) kan je als werknemer een opleiding koeltechnieken volgen. Als cursist krijg je dan toegang tot de webmodules inleiding in de koeltechniek, koudemiddelen en koudedragers, verdampers en condensors, expansieapparatuur, compressoren, hulpapparatuur, koelinstallaties in de praktijk, wetgeving en innovatieve koeltechnieken.

Dankzij een partnership tussen VDAB en de Katholieke Hogeschool Limburg kan VDAB deze webcursussen aan werkzoekenden aanbieden. Je vindt ze in onze catalogus.
Werknemers verwijzen we graag door naar KHLim.

Wij staan alvast fris aan de start van 2014 met maar liefst 10 webcursussen koeltechnieken. Gelukkig nieuwjaar aan elk van jullie! Een jaar vol gezondheid, vriendschap, geluk en... webleerplezier!

 

Gepost op 3 januari 2014