U bent hier

Nieuws over online leren - januari 2016

“Je beschikt over de nodige informaticakennis om met een ERP-pakket te kunnen werken en ook je administratie up-to-date te houden”  lees je in een vacature voor een plaatser van zonwering. ERP? Neen, dat ken je niet en je zoekt verder… Maar ook in het profiel van een drukker, een webdesigner, een verkoper, een afvalsorteerder bots je op ‘kennis van ERP’. Wat is toch die ERP en waar kan je het leren?

 

ERP is de afkorting van Enterprise Resource Planning. Het is een softwarepakket dat bedrijven gebruiken om alle informatie over klanten, producten, personeelsleden en processen in de onderneming centraal te bewaren en te beheren in één databank. Alle gegevens bestaan nog slechts op één plaats en zijn altijd up-to-date. Een offerte verandert in een bestelling met een paar muisklikken, de voorraad wordt gecontroleerd en de levering voorbereid. De factuur aanmaken is dan voor de boekhouding nog slechts een koud kunstje.

Een ERP-systeem bestaat uit verschillende modules, die met elkaar communiceren en die alles ondersteunen wat te maken heeft met personeel, verkoop en marketing, financiën, productie, distributie en logistiek. ERP heeft de manier van werken in een bedrijfsomgeving drastisch veranderd en de meeste medewerkers moeten ermee vertrouwd zijn.

 

In onze nieuwe webcursus ‘Bedrijfsprocessen digitaal beheren met ERP: introductie’ leer je:

 • wat een ERP-systeem is en waarvoor het dient,

 • de voordelen van een ERP-systeem voor een onderneming,

 • de belangrijkste kenmerken van een ERP-systeem,

 • de standaardmodules waaruit ERP-systemen kunnen bestaan,

 • wat je met deze standaardmodules kunt doen,

 • een aantal nadelen van een ERP-systeem,

 • voorbeelden van ERP-systemen.

 

Wil je inzicht verwerven in de werking van ERP-systemen zoals ze in grote en kleine bedrijven gebruikt worden?

Schrijf je dan nu in als werkzoekende of als werknemer.

 

 
Gepost op 28 januari 2016

Een mailtje van cursist Nathalie heeft niet alleen bij haar coach, maar bij het hele team de harten verwarmd. Lees mee en ontdek wat flex-iTraining ook voor jou kan doen!

Beste coach

Ik wil je enorm bedanken voor je aanstekelijk enthousiasme tijdens de Prezi workshops. Het doet me deugd te zien dat er mensen zijn die bezield in het leven staan en ik vind het een ware eer om jou ontmoet te hebben. Ik hoop dat nog meer mensen mijn enthousiasme voor Prezi en/of PowerPoint overnemen en bij jou een excellente begeleiding krijgen om hun competentie aan te scherpen. Verder heb ik mijn vrienden erover ingelicht dat zij bij VDAB ook als werknemer gratis opleidingen kunnen volgen, wat echt niet algemeen geweten is. Zelf overweeg ik nog de volgende Excel-workshop bij jou te volgen. Ook mijn kennis van Excel mag zeker eens aangescherpt worden. Tot dan!

Vroeg of laat is het bij jou ook zover: je wordt gevraagd om een nieuw product voor te stellen aan klanten, cijfergegevens toe te lichten op een vergadering of jezelf te verkopen tijdens een sollicitatiegesprek. Laat niets aan het toeval over en schaaf snel je competenties bij met flex-iTraining: online leren op maat met praktijkgerichte workshops.

 

 • Werken met Prezi en succesvol presenteren

Verras je publiek met een moderne en dynamische presentatie.

Leer alle mogelijkheden kennen van het oneindige canvas waarop je uitzoomt om de grotere verbanden te laten zien en inzoomt op details.

Schrijf je in: https://www.vdab.be/flexitraining/prezi.shtml

 

 • Werken met PowerPoint en succesvol presenteren

Trakteer je toehoorders op een boeiende visuele ondersteuning.

Leer hoe je ten volle gebruik maakt van PowerPoint om de meest verfijnde en krachtige presentaties te maken.

Schrijf je in: https://www.vdab.be/flexitraining/powerpoint.shtml

 

 • Werken met Excel en de resultaten presenteren

Tover ‘droge’ cijfers om tot nuttige informatie.

Leer gegevens bewerken, filteren, sorteren en ze visueel beklijvend presenteren in draaitabellen en grafieken.

Schrijf je in: https://www.vdab.be/flexitraining/excel.shtml

 

 • Werken met Word en de inhoud presenteren

Zorg ervoor dat je document de aandacht trekt.

Leer eigentijdse overtuigende documenten opmaken die de lezer uitnodigen tot lezen.

Schrijf je in: https://www.vdab.be/flexitraining/word.shtml

 
Gepost op 21 januari 2016

Daar sta je dan: in je eigen keuken met een chefmes in de aanslag. Je toekomstige slachtoffer ligt roerloos af te wachten. Het is een doordeweekse wortel die ‘en batonnet’ zal gesneden worden. Maar hoe? Je instructeur heeft het geduldig gedemonstreerd en het zag er niet eens zo moeilijk uit. Nu je thuis nog even wil oefenen, wenste je dat je toch wat beter had opgelet.

Geen nood! VDAB-Edutube komt je ter hulp met een uitgebreid aanbod aan instructiefilmpjes die VDAB gebruikt in de opleidingen. Behalve over snij- en kooktechnieken vind je er ook video’s over vrachtwagen, goederenbehandeling, mechanica, bouw, elektriciteit, schoonmaak en toepassingssoftware. Enkele voorbeelden:

 • werken met gereedschap zoals een schuifmaat of een schietlood
 • technieken om groenten te snijden of vensters te wassen
 • kennis van apparatuur zoals een dashboard
 • werken met een machine zoals een heftruck of een reachtruck
 • veiligheidsaspecten
 • demo’s van toepassingssoftware zoals Excel

VDAB-Edutube is een modern ogende website met het uitzicht van een vitrine. Ze is ontworpen voor cursisten die thuis een les willen voorbereiden of herhalen - en ook voor jou als je momenteel geen opleiding volgt bij VDAB. Je bekijkt de filmpjes waar en wanneer je wil op je eigen laptop of tablet.
Op een heel gebruiksvriendelijke manier kies je via tegels eerst de sector, daarna het onderwerp en ten slotte het filmpje. Rechtstreeks naar het juiste filmpje gaan is ook mogelijk want elke filmpje heeft een unieke pincode die je op het startscherm kan intikken. Noteer dus de pincodes van de filmpjes die je later opnieuw wil bekijken.

Ontdek het zelf! 
Voor didactiek in beeld van VDAB-kwaliteit is er voortaan één adres: www.vdabedutube.be.

 

Gepost op 12 januari 2016

Voor 2016 wensen we je geluk, gezondheid, succes en heel veel webleerplezier!

Staat webleren (opnieuw) op je verlanglijstje voor dit jaar, maar weet je niet goed welke cursus te kiezen? Wil je bijvoorbeeld weten welke cursus of training het best past bij jouw voorkennis en het doel dat je voor ogen hebt? Vind je niet wat je zoekt? Of wil je verschillende cursussen volgen en twijfel je over de juiste volgorde? Dan helpen we je graag verder via chat.

Elke werkdag kan je tussen 10 en 12 uur met ons chatten als je met een oriëntatievraag zit. We maken je wegwijs in ons aanbod webcursussen en flex-iTrainingen: van talen tot persoonlijke vaardigheden, van solliciteren tot ontslagverwerking, van pc-pakketten tot informatica en webdesign en nog veel meer.

Is de chat gesloten (of overbezet)? Dan kan je een bericht achterlaten en krijg je zo snel mogelijk antwoord via mail.

Gepost op 6 januari 2016