U bent hier

Nieuws over online leren - april 2019

Ben je onderhoudsmecanicien, draaien-frezen technicus, lasser, RX-lasser, pijpfitter, monteur of technisch medewerker in de mechanica? Dan is kennis van meettechnieken en meetinstrumenten voor jou van het grootste belang.  Met juiste metingen in elke stap van het productieproces voorkom je problemen bij volgende productiestappen of afgekeurde eindproducten. 

In de vernieuwde online cursus ‘Mechanica - Meettechnieken’ krijg je een uitgebreid overzicht van alle meettechnieken die voor jou interessant zijn. Over elk meetinstrument geven filmpjes, illustraties, foto’s en tekst je stapsgewijs antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe werkt het?
 • Hoe hanteer ik het?
 • Hoe lees ik de meting correct af van een digitaal en een analoog toestel?
 • Wat is het meetbereik?
 • Wat is de nauwkeurigheid?
 • Wat is de prijsorde?

Wil je de meettechnieken in de mechanica beter onder de knie krijgen? Schrijf je nu in voor de gratis online cursus ‘Mechanica - Meettechnieken’.

 

Gepost op 25 april 2019

Wil je graag in de horeca aan de slag? Kennis van de HACCP-regels is dan absoluut noodzakelijk. Als je die regels naleeft, schotel je de klant veilig voedsel voor en werk je op een veilige manier.
 
De online cursus ‘HACCP in de horeca’ brengt de belangrijkste voorschriften van HACCP voor jou in beeld in korte instructiefilmpjes. Je ziet de theorie meteen in praktijk gebracht. In de oefeningen kan je checken of je alles goed begrepen hebt. 
 
De cursus kwam tot stand in samenwerking met Horeca Vlaanderen en bestaat uit 5 modules, die je in willekeurige volgorde kan doornemen:

 • Wat zegt de wet?
  Vind je een stukje glas in een bokaal zilveruitjes?  In de horeca moet je werkgever dat melden aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. En er zijn nog meer wettelijke verplichtingen.
 • 4 gevaren
  Het stukje glas is een fysiek gevaar. Jijzelf of een klant zou zich eraan kunnen verwonden. Maar er zijn ook gevaren die je met het blote oog niet ziet. 
 • Hygiëne
  Is vaak je handen wassen voldoende voor een smetteloze hygiëne? Of draag je beter handschoenen? Onze vele tips nemen je twijfel weg.
 • Afval en leeggoed
  Net als thuis is afval sorteren in de horeca verplicht. Weet jij welk afval in welke afvalbak thuishoort? Na het doornemen van deze module ben jij de expert.
 • Veilig werken
  De keuken kan voor jezelf een gevaarlijke plek zijn. Je kan je verbranden of snijden. Je kan je rug bezeren door verkeerd te tillen. Leer hoe je veilig kan werken zodat je ongelukjes of overbelasting vermijdt. 

Wil je meer weten over de HACCP-regels? Klik op deze link om je in te schrijven voor de gratis online cursus ‘HACCP in de horeca’.
 

Wil jij graag werken aan je digitale vaardigheden? Goed nieuws: VDAB heeft enkele nieuwe workshops die focussen op de 21e-eeuwse vaardigheden en digitale skills. Draai volop mee in de 21e eeuw en schrijf je vlug in. Gratis!

Mediawijsheid
We hebben als kritische nieuwsconsument de verantwoordelijkheid om een nieuwsbron te onderzoeken op geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Maar hoe pakken we dit best aan?
Lees verder en schrijf je in voor de workshop Mediawijsheid.

Digitaal denken
Leer efficiënt opzoeken op het internet en nadenken over andere digitale hulpmiddelen die van pas kunnen komen in je toekomstige job! We trainen informatievaardigheden en algoritmen, maar zetten ook in op 'durven'.
Lees verder en schrijf je in voor de workshop Digitaal denken.

Infographics
Moet jij data of informatie aantrekkelijk en doeltreffend kunnen overbrengen? Heb je geen grafische voorkennis? Met onze tips en tools leer je goede infographics maken.
Lees verder en schrijf je in voor de workshop Infographics.

Computational thinking
Een 21e eeuwse vaardigheid die je vlot kan aanleren. Door problemen te benaderen zodat een computer ze zou kunnen overnemen, ondervind je dat zelfs complexe problemen niet zo groot zijn als je eerst dacht.
Lees verder en schrijf je in voor de workshop Computational thinking.

Google Digitaal Atelier
Wat is er nodig om een succesvol online bedrijf op te zetten en te runnen? Zet de eerste stappen in online marketing en maak je bedrijf vindbaar op het internet.
Lees verder en schrijf je in voor de workshop Google Digitaal Atelier sessie 1
en Google Digitaal Atelier sessie 2.

Heb jij verder nog interesse in workshops rond digitalisering? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van ons Team Digitalisering, dat werkt rond digitalisering in de beroepen, 21e eeuwse vaardigheden en dgital skills.
Inschrijven op de nieuwsbrief kan via deze link

Gepost op 11 april 2019

De zorg voor het milieu – en ook voor onze portemonnee – maakt bewust duurzaam bouwen absoluut noodzakelijk. Zonnepanelen en isolatie zijn de best gekende voorbeelden, maar duurzaam bouwen of verbouwen is zoveel méér. 

In onze totaal vernieuwde en geactualiseerde online cursus maak je kennis met de basis van duurzaam bouwen. Je leert welke elementen in huis je duurzaam kan maken en welke technieken daarbij komen kijken. Je zal een bestaande woning duurzaam renoveren en een nieuwbouwwoning bouwen met gebruik van de nieuwste technieken. 

Laat je door de cursus leiden door de interactieve informerende filmpjes en graphics. Zo leer je de belangrijkste begrippen en technieken kennen. Onderweg kan je je kennis checken met enkele pittige vragen en oefeningen. 

Volg je een bouwopleiding? Of ben je geïnteresseerd in bouwen en renoveren? Schrijf je dan zeker in voor de gratis online cursus ‘Bewust duurzaam bouwen’.

 

Gepost op 4 april 2019