U bent hier

De werking van de douane

Op die bekende veilingsite had een Canadese advertentie zijn aandacht getrokken. De aankoop leek heel eenvoudig: een internationale betaling kon met enkele muisklikken en dan was het gewoon wachten op de postbode. Wat de postbode bracht, was echter geen pakje maar een brief van de douane. Douane??? Was die al niet lang opgedoekt? Om een lang verhaal kort te maken: tegen betaling van een fikse som aan de postbode ontving onze beste man na enige tijd toch zijn begeerde pakket.

Sinds de Europese grenzen open zijn, hebben wel meer mensen geen zicht meer op de taken en de werking van de douane. Nochtans krijgt de logistieke sector er dagelijks mee te maken. Met de online cursus ‘Logistiek - Douane: Introductie’ schaaf je het beeld van de douane snel weer bij. In het eerste hoofdstuk leer je over de economische, maatschappelijke en fiscale taken van de douane. In het tweede hoofdstuk komt de organisatie van de douane aan bod, zowel nationaal als Europees en internationaal. Een overzicht van de douaneformaliteiten die bedrijven moeten vervullen bij internationale handel krijg je ten slotte in het derde en laatste hoofdstuk.

In de cursus ‘Logistiek - Douane: Formaliteiten en documenten’ spit je de douaneformaliteiten dieper uit in het eerste hoofdstuk. Je leert de mogelijkheden kennen binnen de internationale handel: import, export en transit. En je leert hoe bedrijven de processen vlotter kunnen laten verlopen dankzij tussenpersonen zoals de douane-expediteur of door het gebruik van AEO-certificaten en een EORI-nummer. De documenten die daarbij horen, vormen het onderwerp van het tweede hoofdstuk. Daarin krijg je een overzicht van de meest voorkomende formulieren en certificaten én een handige checklist.

Schrijf je nu gratis in voor de online cursussen 
Logistiek - Douane: Introductie 
Logistiek - Douane: Formaliteiten en documenten