U bent hier

Een introductie in de werking van de douane

Op de bekende veilingsite had een Canadese advertentie zijn aandacht getrokken. De aankoop leek heel eenvoudig: een internationale betaling kon met enkele muisklikken en dan was het gewoon wachten op de postbode. Wat de postbode bracht, was echter geen pakje maar een brief van de douane. Douane??? Was die al niet lang opgedoekt? Om een lang verhaal kort te maken: tegen betaling van een fikse som aan de postbode ontving onze beste man na enige tijd toch zijn begeerde pakket.

Sinds de Europese grenzen open zijn, hebben wel meer mensen geen zicht meer op de taken en de werking van de douane. Nochtans krijgt de logistieke sector er dagelijks mee te maken. Met de webcursus ‘Logistiek - Douane Deel 1 - Introductie’ schaaf je het beeld van de douane snel weer bij. In het eerste hoofdstuk leer je over de economische, maatschappelijke en fiscale taken van de douane. In het tweede hoofdstuk komt de organisatie van de douane aan bod, zowel nationaal als Europees en internationaal. Een overzicht van de douaneformaliteiten die bedrijven moeten vervullen bij internationale handel krijg je ten slotte in het derde en laatste hoofdstuk.

De documenten die daarbij horen, vormen het onderwerp van een tweede module die binnenkort online komt. Begin nu alvast met de introductie. Schrijf je in als werkzoekende of als werknemer.