U bent hier

Een kinderdroom kwam uit

Christine is één van de medewerkers van VDAB-webleren. Als je de webcursus Nederlandse werkwoorden of Nederlandse spelling volgt en je je coach contacteert, is de kans groot dat het antwoord van haar komt.

Ze vertelt...

"Ben je bereid om ver terug te gaan in de tijd om mij een beetje te leren kennen? Wel, dit is een beeld van 42 jaar geleden dat me voor de geest staat alsof het gisteren was. 'Ik kras met een buitgemaakte breinaald van mijn moeder onleesbare krullen in het fluwelen behang. (Geeft een mooi effect!) Mijn moeder kan er niet mee lachen, maar mijn poppen zitten geboeid te luisteren naar de lessen van hun nog geen driejarige schooljuffrouw. Plots weet ik wat ik wil worden als ik groot ben: lerares!'

Heel groot ben ik nooit geworden, lerares wel. Eerst werkte ik als interimleerkracht op verschillende scholen, later als instructeur Nederlands bij VDAB. Al snel merkte ik dat opleiding geven geen eenrichtingsverkeer is, ik leerde zelf ook van m'n leerlingen. Ik mocht dan wel beter thuis zijn in Nederlandse spelling en grammatica, mijn cursisten hadden vaak veel meer levenservaring dan ik. In vijftien jaar heb ik véél wijze lessen van hen geleerd.

Op een mooie dag -nu ongeveer een jaar geleden- kreeg ik de kans om webcoach te worden. Doel: cursisten begeleiden die de webleercursussen Nederlandse spelling of Nederlandse werkwoorden volgen. Mijn oude liefde in een nieuw jasje? Natuurlijk zei ik ja!!! Vanaf toen stond ik niet meer oog in oog met mijn cursisten, maar coachte ik hen via een elektronische leeromgeving. Het is heel anders dan klassikaal lesgeven. Bij webleren nemen de cursisten de hele cursus zelfstandig door en doen ze alleen een beroep op de coach als ze meer uitleg willen. Mij gaf dat alleszins het gevoel dat elk woordje uitleg nuttig was en de cursist vooruithielp. Dat merkte ik ook aan de reacties van de cursisten: ze vertelden me dat ze meer hebben aan de cursus als ze beroep doen op een coach.

Webcoaching was geen voltijdse job, dus kreeg ik daarnaast ook nog andere nieuwe taken. Ja, ik was 'in midlife' en moest opnieuw beginnen...

Nu zijn we een jaartje verder en voel ik me helemaal thuis in m'n nieuwe job. Ik verdeel mijn werktijd over webcoaching, het ontwikkelen van nieuwe webcursussen, en promotie en bekendmaking van het webleeraanbod. Verder 'spel' ik nog altijd graag de les. :-) Hopelijk tot binnenkort!"