U bent hier

Ik heb slecht nieuws voor u...

Er valt een ijzige stilte... Je bent al jaren penningmeester van de vereniging en nu moet je de fakkel doorgeven. Je hebt het altijd met hart en ziel gedaan en er is nooit iets foutgelopen. En toch... De voorzitter heeft niet eens de moeite genomen om je even apart te roepen. Zijn ogen kijken vragend rond - voor steun? - en blijven dan staren naar een punt in de verte. 'Is er een andere kandidaat?', vraag je. Zijn lachje als hij zegt 'mijn nichtje' maakt je woest vanbinnen!

Iedereen krijgt zo af en toe slecht nieuws te horen, van futiliteiten zoals een afspraak die niet door kan gaan tot hele ernstige dingen die je leven overhoop gooien. Heel opvallend is dat de meeste mensen niet zozeer de boodschap als schokkend ervaren, maar wel de manier waarop ze gebracht wordt. De lichaamstaal, de intonatie, de hele houding van de slechtnieuwsbrenger, dàt is wat je achteraf nog lang bijblijft.

Slecht nieuws brengen is niet gemakkelijk. Toch moeten wij het allemaal wel eens doen, thuis of op het werk. Het is heel normaal als je daarbij heen en weer geslingerd wordt tussen je gevoel en je verstand. Rationeel gezien heb je geen andere keuze dan het slechte nieuws te brengen omdat de situatie het vereist. Hoe pak je het dan aan?

  • Hoe bereid je je mentaal en emotioneel voor?
  • Hoe ga je het verwoorden: rond de hete brij heendraaien of met de deur in huis vallen?
  • Hoe vang je de emotionele klap op en hoe herstel je jullie relatie?
  • Hoe kan je helpen bij het verwerkingsproces?

Je krijgt een antwoord op deze vragen in de webcursus 'Slecht nieuws brengen'.
Schrijf je dus snel in als werkzoekende of als werknemer.