U bent hier

Tuk op vernieuwing

Neem nu het journaal of de krant, een gesprek op het werk of een losse babbel die je opvangt op de trein of bij de bakker... de kans is heel groot dat het woord 'nieuw' valt! Zitten we met zijn allen te wachten op de grote vernieuwing? En hopen we dan dat die vernieuwing van de leiders uitgaat? Het lijkt er wel sterk op.

Wat als we eens klein zouden beginnen? Bij onze eigen situatie bijvoorbeeld? Sta jij open voor nieuwe dingen in het leven? Durf je het aan om een paar oude gewoontes overboord te gooien? Hier krijg je alvast enkele tips:

 • Word nieuwsgierig
  Nieuwsgierigheid is niet iets om beschaamd over te zijn. Alles wat je anderen hoort bespreken, alles wat je anderen ziet doen, kan je op nieuwe ideeën brengen. Hou dus oren en ogen wijd open voor gratis inspiratie.
 • Ga wandelen
  Hollen van de ene taak naar de andere levert je echt geen sprankelende ideeën op, heel hard zitten nadenken aan je bureau ook niet. Je hersenen hebben rust nodig om nieuwe ideeën te kunnen produceren. Trek daarom elke dag een halfuurtje uit om te wandelen, al is het maar een blokje om.
 • Noteer
  Sommige doldwaze ideeën zijn echt niet uit te voeren. Vandaag tenminste niet. Schrijf ze op zonder ze te beoordelen. Morgen kunnen ze heel waardevol blijken te zijn.
 • Breek met routine
  Je doet routineklusjes snel en zonder erbij te denken. Dat heeft het voordeel dat je tijd bespaart en je je brein wat laat rusten. Toch kan een andere aanpak tot verbluffende resultaten leiden. Draai de werkvolgorde eens om bij het schoonmaken, neem een alternatieve weg naar het werk, ga op een andere dag boodschappen doen; kortom: maak van je eentonige taken een spel en geniet!

Ben je op zoek naar meer tips? Leer creatief denken! Schrijf je in voor de webcursus 'Creativiteit' als werkzoekende of als werknemer.