U bent hier

Uitsprekend

Je raakt gemakkelijk de tel kwijt als je in het Nederlands alle klinkers en tweeklanken wil opsommen. Het zijn er meer dan 20! Bovendien worden dezelfde klinkers op verschillende manieren uitgesproken - lang en kort om maar één voorbeeldje te noemen. Soms worden dezelfde klanken door verschillende klinkers voorgesteld- denk aan au en ou. Zelfs als je het Nederlands met de paplepel meekreeg, slaat de twijfel over de juiste uitspraak wel eens toe. De meeste andere talen kennen niet zoveel klinkercombinaties. Wie op latere leeftijd Nederlands leert, worstelt vaak langer met de uitspraak dan met spelling en grammatica. Goed leren luisteren, woorden en zinnen naspreken, en dat vaak en veel doen, is de enige remedie.

Met onze nieuwe app ‘Uitsprekend’ kan je volop oefenen op de juiste uitspraak van klinkers en tweeklanken. Uit maar liefst 21 reeksen gevarieerde oefeningen kies je zelf degene die je het meeste nodig hebt. De klanken worden aangeboden op woord-, zins- en tekstniveau. Luisteren, het verschil leren horen tussen de verschillende klanken, is een belangrijke eerste stap. Daarna kan je ook woorden en zinnen naspreken. We kunnen geen feedback geven op je uitspraak, maar we geven je voorbeelden van hoe het zou moeten klinken. Je smartphone of tablet is een geduldige coach: je kan de klanken, woorden en zinnen net zolang herhalen tot je zelf tevreden bent.

‘Uitsprekend’ is bedoeld voor anderstaligen én voor iedereen die zijn uitspraak van het Nederlands wil verbeteren. Het enige wat je nog moet doen, is de app gratis downloaden:
Uitsprekend voor iPhone en iPad
Uitsprekend voor Android

Veel succes!