U bent hier

Zeg nee tegen burn-out

Bijna dagelijks komt het in de actualiteit: langdurig ziekteverzuim, burn-out. Het gevoel opgebrand te zijn treft vaak mensen die heel gedreven en gemotiveerd jarenlang hart en ziel in hun werk gelegd hebben. En plots zijn ze leeg. Uitgeput, ontmoedigd en zwaar teleurgesteld. De aanleiding kan een klein voorval zijn. De oorzaak is jarenlange overbelasting. De minister van Werk noemt het een groot maatschappelijk probleem en heeft een sensibiliseringscampagne gelanceerd. De campagne richt zich vooral op ondernemingen: op werkgevers, hr-managers en vakbondsvertegenwoordigers. Maar je kan ook zelf iets doen! Je grenzen bewaken en leren nee zeggen is al een eerste stap in de goeie richting.

Moet je steeds meer doen in minder tijd? Werken de mooie theorieën over timemanagement en prioriteiten stellen niet meer in de praktijk? Dan is je probleem waarschijnlijk dat je geen nee kan zeggen. Je wil anderen niet kwetsen of boos maken, je wil je niet schuldig voelen. Of misschien wil je voor jezelf niet toegeven dat je limieten hebt.

Leer vriendelijk nee zeggen, zonder schuldgevoelens. Assertiviteit heeft te maken met zelfvertrouwen en inlevingsvermogen, met liefde voor jezelf en voor de ander. Als je assertiever bent, dan wordt het makkelijker om te zeggen wat je wil of niet wil, zonder de ander te kwetsen. Of het nu op het werk is, of bij sollicitaties of in je privéleven.

Volgens onderzoek loert bij 1 op 5 Vlaamse werknemers een burn-out om de hoek. Jaarlijks worden 19.000 Vlaamse werknemers daadwerkelijk met een burn-out geconfronteerd. Zet vandaag de eerste stap naar een gezonder, comfortabeler en assertiever leven met de webcursus 'Assertiviteit op het werk'. Je krijgt inzicht in je huidige gedrag en je vindt er de nodige tools om mee aan de slag te gaan. Als je dat wenst, kan je steeds een beroep doen op je coach om je te begeleiden.

Schrijf je hier in als werkzoekende of als werknemer.