U bent hier

Diplomadroom

Ik wist het al toen ik nog in de lagere school zat: later zou ik gaan studeren. Naar de universiteit, op m’n eigen benen, nieuwe vrienden leren kennen... Dat was mijn grote droom. Mijn overtuiging werd nog groter toen ik in het vijfde leerjaar Frans leerde: talen wou ik studeren! Helaas loopt het leven niet altijd zoals je het zelf wilt: door omstandigheden heb ik, met heel veel spijt, nooit een middelbaar diploma gehaald. Weg grote droom, weg toekomstbeeld.

Ondanks het feit dat ik geen diploma had, werkte ik een prima cv bij elkaar. Misschien lag het aan de economische tijden, die anders waren dan nu? Eigenlijk is alles begonnen met een VDAB-opleiding tot viertalig bediende. Ik heb er veel geleerd en vond vrij snel werk.

Natuurlijk waren er ook plaatsen waar ik niet kon solliciteren zonder diploma. De overheid, bijvoorbeeld. Of grootbanken. En toch heb ik bij een bank gewerkt. Er zijn altijd wel wegen. Mijn motto? "Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat." Ik verdiende wel minder dan mijn collega’s die hetzelfde werk deden maar wel een diploma hadden. Dat vond ik jammer.

Geen diploma, het speelde me tot dusver niet echt parten op de arbeidsmarkt. Maar toch bleef het knagen. Ik legde mijn oor te luisteren bij het tweedekansonderwijs. Dat bleek niet echt een optie. Dan maar blijven zoeken…

Aangemoedigd door mijn collega’s ging ik vorig jaar naar een infosessie van de examencommissie. En nu, gesteund door een heel dierbare vriend, sta ik op het punt om te beginnen studeren. Uiteindelijk toch geen talen, wel humane wetenschappen!

Het leven zit vol onverwachte wendingen, niet?

Reageer

Reacties

Els, ik kan je een gouden tip geven. Doen en ga ervoor voor je studies. Ik heb het ook gedaan voor een extra opleiding. Het heeft zweet, bloed en tranen gekost maar het geeft je enorm veel voldoening! Ik had destijds een verkeerde studiekeuze gekozen na mijn middelbaar en ben nu ook gegaan voor een opleiding in de sociale sector. Je kunt het! Veel succes
Bedankt voor je reactie. Ja, het is niet altijd evident, maar ik vind het geweldig om te lezen dat je ervoor bent gegaan. Wat voor opleiding volg je nu dan? Ik ben deze week weer uitgedaagd om voor een opleiding tot verpleegkundige te gaan. Dat hangt nu wel in mijn hoofd. Het is niet de eerste keer dat dat naar voor komt, maar daar ben ik nog niet helemaal uit. Het zou mijn kansen in stervensbegeleiding wel vergroten. We komen er wel uit. Ik wens je in ieder geval nog heel erg veel succes met de opleiding en met alles wat het leven je nog brengt. Bedankt voor je reactie.
Hey Els, Ik wens je héél véél succes met examencommissie! Het gaat je zeker lukken, het is niet zo moeilijk als het lijkt! Ik ben er zelf ook mee bezig en heb nog 2 examens te gaan. Frans en Boekhouden daar blijf ik een beetje steken, maar ik ben er zeker van dat ik dit ook ga halen! Mvg Zoë
Heel erg dank voor je reactie. Heel fijn om te horen dat je er ook mee bezig bent. En ik ben ervan overtuigd dat je die twee vakken gaat kunnen. Natuurlijk! Ik vind het knap te zien dat mensen zo hun leven in eigen hand nemen. Vraag maar wat hulp voor deze twee vakken en ga er dan maar volop voor. Yes you can! Heel veel succes en tot hoors.
Ik deed tweedekansonderwijs, dat viel goed mee. :)
Hoi, bedankt voor je reactie. Ik ben echt wel vastberaden om een diploma te halen. Zoals ik in mijn blog al schreef, niet zozeer omdat ik dat echt heb gemist in mijn professionele leven, maar vooral voor mezelf. En goed dat je ook nog jouw diploma hebt gehaald.