U bent hier

Sollicitatietrein

De sollicitatietrein is weer uitgereden, en ik zit erop. Helemaal vooraan, haren in de wind en met een goed zicht op alles wat voorbijkomt. Beeldspraak natuurlijk, want de machinist zit vooraan. In ieder geval: ik geniet van de reis, het blijft spannend om niet te weten waar de trein gaat stoppen.

Niet iedereen houdt van solliciteren. Heel wat mensen vinden het zelfs een verschrikking. Ik niet. Voor mij is het bijna een hobby. Klinkt als een kortsluiting onder mijn schedeldak? Toch is het zo.

Mijn loopbaan tot dusver bestaat vooral uit interimopdrachten. Gevolg is dat ik al vaak heb gesolliciteerd, met plezier én succes. Uit ervaring weet ik waarop ik tijdens zo’n gesprek moet letten: niet met de armen gekruist zitten, interesse tonen én de lichaamstaal van de gesprekspartner volgen. Ik weet vrij goed waar ik mij tijdens sollicitatiegesprekken aan kan verwachten. Ik luister goed naar wat er mij wordt gevraagd. Het laatste wat ik wil is door de mand vallen, eerlijk antwoord geven is voor mij een must. Ik hoef me niet beter voor te doen dan ik ben: ik kan niet alles kennen en kunnen, toch?

Als het over solliciteren gaat ken ik dus de kneepjes van het vak. Meer nog: in de loop van de jaren heb ik mensen kunnen overtuigen om zelfzeker naar een sollicitatiegesprek te gaan, met succes.

Dat is ook de reden waarom ik zelf ben beginnen schrijven aan een cursus solliciteren. Ik heb nog wat opzoek- en schrijfwerk voor de boeg, maar de grote lijnen zijn al uitgezet. Ik vind het spannend, want het is iets waar ik al een hele tijd mee rondloop. Nu enkel nog kijken waar en hoe ik mijn cursus naar buiten kan brengen. No more excuses, remember?

Reageer

Reacties

Hallo, Solliciteren is een fulltime job soms. Vacatures nakijken en dergelijke. Maar hoe kan je overtuigend overkomen in een brief?
Ik heb nooit echt vaak een sollicitatiebrief verstuurd, doordat ik veel via interimkantoren werkte. De eerste keren heb ik me laten begeleiden door mijn leidinggevende van dat moment en het werd een nette, serieuze standaardbrief. Dàt heeft bij mij nooit gewerkt. Nu heb ik vorige week opnieuw een brief verstuurd en dat helemaal vanuit mijn intuïtie. Klinkt misschien heel raar, maar het werkt wel. De brief is helemaal 'ik' geworden en lijkt in de verste verte niet op een sollicitatiebrief, zoals we die kennen. Of dit altijd succes heeft, dat weet ik niet. Ik weet wel dat ik gisteren op gesprek ben geweest. Het is en blijft een gok omdat je niet weet wie de brief uiteindelijk zal lezen, maar die gok is er ook als je een klassieke brief stuurt. Probeer gewoon jezelf weerspiegeld te krijgen in je brief. Heb je iets aan dit antwoord? Als je zelf werk aan het zoeken bent, wens ik je heel veel succes! Bedankt voor je vraag.