U bent hier

Trends voor de arbeidsmarkt

Ik ben nog steeds op zoek naar m’n volgende uitdaging. In mijn hoofd wordt het stilaan duidelijk dat ik vooral veel variatie wil. Zowel wat betreft taken als werkgevers.

Het idee om deeltijds te werken en dan ‘iets’ bij te doen in bijberoep, krijgt vorm. Ik denk nog altijd richting massage, relaxatie en stressmanagement. Ik hoorde vanochtend op de radio dat 8 op de 10 bedrijven concrete maatregelen willen treffen om iets te doen aan het stressniveau van hun werknemers. Ze beseffen dat stress hen veel geld en efficiëntie kost. Da’s goed nieuws voor mij, want dat zijn allemaal potentiële klanten! ;-) En da’s goed voor alle werknemers die stress ervaren. Eindelijk maatregelen om de ‘ratrace’ leefbaarder te maken. Ik ben fan en juich het toe!

Daarnaast deed ik nog extra research naar de trends voor dit jaar op de arbeidsmarkt. Kwestie van met kennis van zaken mijn toekomst vorm te geven. In dit artikel staan die trends mooi op een rijtje. Ik herneem ze hieronder, met mijn bedenkingen:

  • Bedrijven schakelen Generatie Z (jongeren geboren tussen 1994 en 2010) in voor stages.

Dat is een goede zaak. Want veel stagiaires betekent veel nood aan opleiding en begeleiding door oudere, meer ervaren medewerkers. Dat is interessant voor beide partijen. Stagiaires opleiden betekent echter ook extra werk en tijd van die begeleiders. Mijn oproep aan de werkgevers: erken die inspanning, en geef iedereen de nodige tijd en ruimte.

  • Meer millennials (geboren tussen 1980 en 2000) krijgen leidinggevende posities.

Dat betekent: oudere werknemers krijgen jongere managers. Die jongeren kunnen de ervaring van de ouderen respecteren en overnemen. Doen alsof ze het beter weten werkt meestal niet. De ouderen mogen die jongeren een kans geven en openstaan voor nieuwe inzichten en methoden. Merk op: ik heb ‘moeten’ vervangen door ‘kunnen’ en ‘mogen’. Dat klinkt meteen aangenamer!

  • Eerlijkheid wordt cruciaal voor goed leiderschap.

Dat lijkt simpel. Toch hebben vele leiders nog niet de kracht om authentiek en eerlijk te zijn. Uit vrees voor…?

  • Het tekort aan goed opgeleide vakmensen neemt alleen maar toe.

Scholen, werkgevers en politici hebben hier nog een grote uitdaging. Met enige hoop hoor ik praten over betere maatregelen om deeltijds onderwijs/deeltijds werken te stimuleren, met mogelijkheid tot het behalen van een hoger middelbaar diploma. Mijn oudste zoon -en heel wat van zijn leeftijdsgenoten- zullen er dankbaar voor zijn. Niet alle kinderen zijn gemaakt om 8 uur op een schoolbank te zitten. Blijven zoeken hoe we die groep bereiken, is cruciaal om schoolmoeheid en jeugdwerkloosheid terug te dringen. Want die ‘gasjes’ zoeken enkel hun weg in een maatschappij die voor hen niet aangepast is. Dat maakt hen zeker niet allen tot moeilijke jongeren, of luiaards. Het maakt hen vooral onzeker.

  • Werknemers switchen vaker van baan.

Echt? Ik hoor dat meer dan dat ik dat zie. Ik ken nog heel veel mensen die niet willen veranderen van werk. Onder meer uit angst om geen werk te vinden, of te worden bestempeld als jobhopper. Dat blijft een negatief kantje hebben in België.

  • Mobiel recruiten heeft de toekomst.

Auwch! Apps, tablets en smart phones? Ik heb bijles nodig. ;-)

  • Social media worden gebruikt om talent aan te trekken.

Auwch! Bis.

  • Opvolgingsplanning wordt prioriteit.

Ouderen vertrekken met pensioen en laten gaten achter die gevuld moeten worden. Werkgevers investeren te laat in een nieuwe manager of werknemer. Dat is kostelijk. Want de tijd die beschikbaar is om de kennis en de kunde door te geven, is te kort of is er niet.

  • Meer vrouwen krijgen leidinggevende posities.

Yes! ;-)

  • Mensen kiezen niet meer zo snel voor een traditionele carrière.

Freelancen zit in de lift. Om genoeg variatie te hebben en om je eigen baas te zijn.

Hiermee ga ik verder aan de slag. Morgen heb ik nog een sollicitatiegesprek. Vrijdag meer daarover. En natuurlijk ook feedback over mijn gedragstherapie…

Reageer