U bent hier

Programmeur Tom - augustus 2010

We zijn al flink op weg in augustus, maar jullie hebben nog een laatste tekst van mij te goed. Met de vakantie nog vers in het achterhoofd, wil ik mijn joblog graag eindigen met een stukje over de autosnelwegen in Frankrijk.

Stel. Je beslist je vakantie door te brengen in Spanje of een ander land waarvoor je Frankrijk moet doorkruisen. Dan doe je er best aan die autorit niet als ‘vakantie’ te zien. Ik begrijp het, het is verleidelijk: je komt aan de Franse grens en meteen overvalt je het ‘buitenlandgevoel’. Ook al moet je nog 1000 km rijden, je kan de Côte d’Azur al ruiken. Maar vergis je niet, wat je ruikt zijn de uitlaatgassen van de miljoenen wagens die voor je rijden.

Eens over de grens valt meteen op dat de snelheid te pas en te onpas wijzigt van 130 naar 110 km/u. Steeds gevolgd door flitsinstallaties. Maar daar mag je je eigenlijk niet aan laten vangen. Al die flitsbakken worden netjes aangekondigd door reuzengrote plakkaten, en rond de flitsbak zelf plakt een reflecterend lint. Je moet al een ezel zijn om bij het zien van dit alles niet trager te gaan rijden.

Eens voorbij Parijs -het eerste echte struikelblok na Rijsel-, neemt de druk een beetje af. Vanaf dan is het bergaf naar één of andere Costa. Tijd voor een plaspauze. Gelukkig is de tijd van de Franse toiletten al even achter de rug. Voor wie nu de wenkbrauwen fronst, verzoek ik langs te gaan bij ouders of grootouders. Zij kunnen ongetwijfeld enkele wansmakelijke verhalen vertellen over de Franse toiletten.

Maar in het land Carla en Nicolas zijn ze nog niet helemaal mee met de westerse wereld. Zo zijn wc-brillen er een onbekend gegeven. Ofwel worden ze gepikt door ‘locals’ die zich dit stukje luxe niet kunnen veroorloven. Ofwel doen ze het om de toeristen te pesten. Maar je zal maar dringend ‘moeten’ en merken dat je moet zweven boven de pot omdat er geen wc-bril op ligt. Balen!

Nog zoiets typisch. Fransen zal je zelden met een ‘dikke Duitser’ zien rijden, zoals een BMW of Mercedes. Misschien komt dat omdat knipperlichten een dure optie zijn en knipperen nu net één van hun favoriete hobby’s is. Waag je je bijvoorbeeld op het linkerrijvak om -godbetert- een Nederlander met zijn ‘sleurhut’ in te halen, dan duiken ze plots op in je achteruitkijkspiegel met knipperende richtingaanwijzers die schreeuwen:‘Uit de weg!’. Een beetje goede Belg blijft dan natuurlijk nog een beetje langer hangen. ;-)

Maar het is niet al kommer en kwel. Je moet misschien wel vaak aanschuiven aan de péages, je krijgt er een echte snelweg voor in de plaats. Anders is het als je van pakweg Kortrijk naar Leuven rijdt. De tijd dat je dat traject ‘werkzaamhedenvrij’ kon rijden, is van toen de dieren nog konden spreken. Maar bol je 1000 kilometer door La douce France, dan kom je nauwelijks wegenwerken tegen. Vreemd hoe de Fransen daarin slagen. Misschien werken ze sneller om vlug thuis te zijn, waar wél een bril op het toilet ligt?