5 Vlaamse universiteiten en VDAB starten 2 pilootprojecten

Eind vorig jaar werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de Vlaamse Interuniversitaire Raad en VDAB. Doel: van 2019 tot 2024 samenwerken rond thema’s als studieloopbaanbegeleiding, doorstroom van universiteit naar arbeidsmarkt, loopbaandenken en loopbaancompetenties.

Dit voorjaar werkten we in de Work out Room aan het concretiseren van die samenwerkingsovereenkomst. We stelden doelen en betrokken experten, studenten en onderwijsprofessionals.

De stuurgroep kwam tot stevige hypotheses over welke tools nuttig zijn om te ontwikkelen. Daarmee schieten ze nu in actie.

2 pilootprojecten

  • Blended Learning ‘Train de Trainer’: bedoeling is om onderwijsprofessionals een opleiding aan te bieden over ‘Hoe kan ik mijn studenten helpen om loopbaancompetenties te ontwikkelen’. De inhoud van deze opleiding bestaat reeds gedeeltelijk. Met het pilootproject wil de stuurgroep testen of blended learning (deels online , deels face-to-face) een efficiënte manier is om deze opleiding tot bij alle onderwijsprofessionals te brengen, over alle universiteiten heen.

  • Tool(s) voor studenten: in de toekomst willen we alle universitaire studenten aansporen en helpen om loopbaancompetenties te ontwikkelen. Er is geen mankracht om alle Vlaamse studenten persoonlijk aan te spreken en te begeleiden. Daarom kiest de stuurgroep voor de ontwikkeling van een digitaal concept: een tool waarin studenten alles terugvinden, of een web van tools waarin de studenten van de ene tool naar de andere ‘pingpongen’. 

Een communicatiecampagne

Tijdens de gesprekken met studenten bleek dat studieloopbaanbegeleiding -professionele hulp om de juiste studiekeuze te maken- niet cool is. Hun perceptie is: je doet het alleen wanneer je studies mislukken, en je zelf niet meer weet van welk hout pijlen maken. 

Om die misvatting de wereld uit te helpen, zullen we een communicatiecampagne opzetten om van het verhaal van studieloopbaanbegeleiding en loopbaandenken een succes te maken.

Het actieplan

VLIR VDAB 2019-2020

Wil jij erbij zijn?

Dat kan. In de werkgroep ‘tool(s) voor studenten’ is nog plaats voor experten van VDAB, de universiteiten en voor studenten. Contacteer Marie-Charlotte.

Of broed jij op je eigen project?

Heb je een idee waarmee je problemen op de arbeidsmarkt wil aanpakken? In de Work out Room staan we klaar om jou te helpen je idee concretiseren. Hier vind je meer info.

Gepost op 25 juni 2019

 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief. Zo verruim je je blik op werk en blijf je op de hoogte van inspirerende events, start-ups, technologieën en ideeën.