Corona biedt kansen voor de toekomst
Op 17 juni zaten Suyin Aerts (X-Treme Creations), Joost Callens (Durabrik), Peter Lauwyck (Sint-Andriesziekenhuis Tielt) en Alexandra Limage (Sprint Transport) op de sofa bij Wim Adriaens. Onze CEO ging met zijn collega's in gesprek over de gevolgen van de coronacrisis.
Suyin zag een vloedgolf afkomen op de evenementensector. Ze besefte dat 2020 er helemaal anders zou uitzien. Ze vond het fantastisch dat haar werknemers van de crisis gebruik hebben gemaakt om de digitalisering te omarmen.
Joost ging tijdens de crisis dan weer te rade bij gelijkgezinde bedrijfsleiders uit zijn netwerk om af te toetsen hoe zij de problemen aanpakken. Hij beschouwde corona als een leerrijke tijd, waarin het belangrijk is om je authentieke zelf te zijn.
In de ziekenhuis van Peter zorgde het tekort aan beschermingsmateriaal voor paniek bij het personeel. De nationale cijfers over de capaciteit van intensieve zorg waren de aanleiding voor het tweede moment van onrust. Toch zag hij ook een zeer hechte band ontstaan bij zijn personeel.
Toen het werk door corona stelselmatig wegviel, was Alexandra er niet gerust op. Ze besloot de mensen in haar netwerk op te zoeken. Ze kreeg daardoor opnieuw energie en ging vlogs maken om haar medewerkers een hart onder de riem te steken.
Veranderende arbeidsmarkt
De CEO's denken dat de coronacrisis zal leiden tot functiewissels. Dat is een risico voor werknemers die de digitale trein hebben gemist. Toch zien ze kansen om de krapte op de arbeidsmarkt op te vangen, als er genoeg wordt ingezet op omscholing naar technische profielen. Ze pleiten voor de erkenning van bedrijven als permanente stageplek. Een IBO-opleiding kan daarbij een handig instrument zijn.
Volgens de bedrijfsleiders biedt de crisis ook kansen voor freelancers. Hun statuut geeft hun de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe ze omgaan met de balans tussen werk en vrije tijd. De CEO's denken niet dat corona een rem zal zijn op de evolutie naar meer freelancers.
Digitale opportuniteiten
Gedurende de crisis hebben bedrijven massaal ingezet op thuiswerk. De vier bedrijfsleiders vinden het daarbij cruciaal om uit te gaan van vertrouwen en willen op afstand een gevoel van cohesie bewaren. Ze hebben ook geleerd dat een ontmoeting digitaal kan plaatsvinden en dat het niet altijd nodig is om er de auto voor te nemen.
De CEO's hebben de afgelopen maanden vooral ontzettend veel veerkracht gezien. Op het vlak van digitalisering zijn er dikwijls op enkele weken tijd nieuwe tendensen ingezet, waar hun bedrijf anders meerdere jaren over zou hebben gedaan.
Conclusie
De bedrijfsleiders werden verrast door de coronacrisis en ze zijn beducht voor de gevolgen voor de werkgelegenheid, maar ze zien toch vooral de kansen die deze unieke gebeurtenis hun biedt. Ze zijn over het algemeen enthousiast over thuiswerk en digitalisering en willen er in de toekomst meer op inzetten. Bovendien hebben ze kunnen vaststellen dat er door de crisis in hun bedrijven nieuwe, hechte banden zijn ontstaan.
Gepost op 12 augustus 2020

Wim Adriaens
Blijf op de hoogte
Abonneer je op onze nieuwsbrief. Zo verruim je je blik op werk en blijf je op de hoogte van inspirerende events, start-ups, technologieën en ideeën.