Experiment: een chatbot om spreekvaardigheid te trainen

In februari startte VDAB, in samenwerking met Intec Brussel en Linguineo, een experiment rond het versterken van de spreekvaardigheid van cursisten via een chatbot. Een groep cursisten uit de opleiding IT infrastructuur neemt deel aan dit experiment

Bij de start van het experiment schatte een VDAB-taalinstructeur het Nederlandse taalniveau van de cursisten in door enkele spraakopnames te beoordelen via het platform van Linguïneo. Na tien weken gebruik van de chatbot, zullen we kijken we hoe hun spreekvaardigheid geëvolueerd is. Tegelijk sleutelen we aan de chatbot om te zien of slimme metrics -gebaseerd op data uit bestaande oefeningen- interessante suggesties leveren om vlot nieuwe oefeningen aan te maken en zo taalcoaching op afstand efficiënter te laten verlopen.

Wat willen we leren uit dit experiment?

  • Kan je spreekvaardigheid opkrikken met digitale tools zoals een chatbot?
  • Hoe ervaren cursisten en instructeurs deze nieuwe trainingsmethode?
  • Zijn nieuwe oefensets voor chatbots eenvoudig en flexibel aan te maken?

Waarom doen we dit experiment? 

Begin 2020 stormde corona aan een rotvaart over de wereld. Volle klaslokalen zijn plots niet meer zo evident, maar ze vervangen door een alternatief is even zoeken. 

Dat ondervinden ook de taalinstructeurs bij VDAB. Ze experimenteren al geruime tijd met digitale tools, maar telkens hebben spreekkansen te lijden onder de digitale aanpak. Want veel digitale producten richten zich op begrijpen, luisteren of lezen. Niet op spreken.

Momenteel hebben we nog geen weet van digitale tools die spraak goed analyseren. En de technologie om op basis van een spraakanalyse aangepaste oefeningen aan te bieden is er ook nog niet. 

Vandaar dus dit experiment, dat we afronden eind juni. We zijn benieuwd naar de resultaten! 

Inzetten op hybride opleiden

De kernmissie van VDAB is burgers helpen om een duurzame loopbaan uit te bouwen. En werken aan een duurzame loopbaan kan je niet zonder in te zetten op levenslang leren. Daarom is ons opleidingsaanbod:

  • laagdrempelig
  • gevarieerd
  • continu evoluerend
  • trendgevoelig -denk aan microlearning. Dat zijn hapklare 'leersnacks' die je combineert tot een menu op maat.
  • hybride -off-en online leren vormen één geheel.

Corona heeft het proces van hybride opleiden bij VDAB versneld. De vraag welke leerstof we onder welke vorm aanbieden blijft. 

Onze uitdaging is om een voldoende brede waaier aan leervormen in huis te hebben zodat we maximaal begeleiding kunnen bieden op maat van onze klanten. Want dat is een brede doelgroep, met zeer uiteenlopende noden en toekomstplannen. We hopen dan ook nieuwe inzichten hierrond op te doen in dit experiment. 

Gepost op 22 april 2021

Michiel Coupé en Steffen Luypaert van Lingiuneo

Michiel Coupé en Steffen Luypaert van Lingiuneo

 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief. Zo verruim je je blik op werk en blijf je op de hoogte van inspirerende events, start-ups, technologieën en ideeën.