Innovatieve oplossingen voor proactief loopbaandenken

De coronacrisis dwingt ons om naar een aantal pijnpunten van onze arbeidsmarkt te kijken en met innovatieve oplossingen te komen. Fatima Yassir, beleidsadviseur bij VDAB, zet ons in deze blogpost aan het denken over innovatieve oplossingen voor proactief loopbaandenken.

Fatima Yassir: "Het is ok om in transitie te zijn" zei Kathelijne Verboomen van Acerta op een boeiende Koffie met de Toekomst. Ze vertelde er over het delen van werknemers via het online platform Bridge.

Multi-werkgeverschap past in een bredere mindset van proactief loopbaandenken in een goed draaiende, inclusieve arbeidsmarkt. 

Hoewel we vandaag nog niet zover staan -onze arbeidsmarkt en ons loopbaandenken zijn nog te star en traditioneel- zorgde de pandemie voor een kleine duw in de juiste richting. Zo las je in de pers dat Decathlon en Colruyt medewerkers uitwisselden, Aviato lanceerde het project Turnaround op de luchthaven en de Vlaamse regering  stelde duidelijke ambities rond 'werk- naar-werk- transities' in haar relanceplan. De vraag is hoe we hier een duurzame shift van maken, die de huidige crisiscontext overstijgt?

Want ook vóór de pandemie werd ons traditioneel loopbaandenken al uitgedaagd. Trends zoals technologie, vergrijzing en globalisering zorgden ervoor dat onze arbeidsmarkt en onze loopbanen volatieler en grilliger werden. Wie kan vandaag met zekerheid garanderen dat hij zijn huidige job tot aan zijn pensioen kan behouden? En vooral, wie wil dat nog?

Een minderheid plukt vandaag de vruchten van de snel veranderende wereld. Ze zijn mee met de trends en innovaties, versterken hun competenties continu en rijgen een loopbaan aan elkaar van progressie en continuïteit. Ze stappen vrijwillig en met gemak in en uit de arbeidsmarkt voor de nodige pauzes: studies, tijdelijke zorg voor kinderen of familie of om volledig te 'resetten'. Hun stevige rugzak gevuld met een goede onderwijsloopbaan, een verankerd netwerk en een goede gezondheid maakt dit voor hen  mogelijk.

Een meerheid echter voelt zich overweldigd door de veranderingen die op hen afkomen . Zij gaan gebukt onder jobverlies, ziekte, trauma of zware zorgtaken. Het is vooral voor deze groep dat we moeten komen tot een arbeidsmarkt die zegt 'het is ok om in transitie te zijn, we've got your back'.  

Hoe kunnen we loopbanen en loopbaandenken proactief vormgeven zodat mensen vlotter van werk naar werk stappen zonder ongewilde uitval? Of met gemak deeltijdse/tijdelijke jobs combineren?

Het impliceert dat we op voorhand nadenken over de komende 'breuk'. Zowel als werkgever en als werknemer. En dat we stappen ondernemen om die breuk op te vangen. Veel gebeurt op de werkvloer, binnen de muren van je organisatie. Via opleidingen en interne mobiliteit bijvoorbeeld. Maar er zijn ook mogelijkheden buiten de muren van je bedrijf, zelfs van je sector. 

Multi-werkgeverschap -het delen van werknemers- is een manier om die breuken op te vangen. Gedeelde secretariaats-, onthaal of veiligheidsfuncties, of gedeelde schaarse (dure) profielen zorgen niet enkel voor het drukken van kosten maar ook voor voltijdse jobs. Denk ook aan het tijdelijk uitwisselen van medewerkers in piek- en daltijden. Zoals seizoensarbeiders (herinner je de acute noden van de land-en tuinbouwsector tijdens de eerste lockdown) of het poolen van chauffeurs voor leveringen tijdens de kerstperiode.

Medewerkers uit 'stilgevallen' sectoren en in tijdelijke werkloosheid, krijgen dankzij multi-werkgeverschap kansen om even elders te werken. Zo doen ze ervaring op en houden ze hun competenties warm in afwachting van een relance van de arbeidsmarkt. 

Vandaag is het nog geen overdonderend succes en vooral sterke profielen durven hierop ingaan. Maar symbolisch is het een enorme stap in de richting van proactief loopbaandenken.

We weten dat wanneer het vangnet van de tijdelijke werkloosheid verdwijnt, heel wat bedrijven permanent afscheid zullen moeten nemen van een deel van hun medewerkers. We kunnen die breuk afwachten, collectief ontslag geven en de getroffen medewerkers in de werkloosheid doen landen. Of we kunnen nu -proactief- investeren in een vlotte transitie naar een andere werkgever met acute noden. 

Medewerkers begeleiden van werkvloer tot werkvloer, via trajecten op maat. Zonder ontslag, zonder disruptie in de loopbaan. Niet haalbaar, denk je? Het goede nieuws is dat we vandaag alles voorhanden hebben om dit te doen: ruimte binnen het regelgevende kader, veel dienstverleners met expertise terzake en een ruim aanbod aan tools en maatregelen om de transities te doen slagen. De relanceplannen van de Vlaamse Regering zijn de extra boost om hier collectief -werkgevers, werknemers, dienstverleners en overheid- op in te zetten. 

Wat we nog missen is de juiste mindset. Werkgevers, werknemers én een overheid die out-of-the-box durven gaan! Want als we zeggen dat de arbeidsmarkt nog te traditioneel is, hebben we het eigenlijk gewoon over onszelf." 

 

Gepost op 8 februari 2021

Fatima Yassir

Fatima Yassir, beleidsadviseur bij VDAB

 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief. Zo verruim je je blik op werk en blijf je op de hoogte van inspirerende events, start-ups, technologieën en ideeën.