Minder stress, meer honden

Goedele Sohl werkt bij VDAB als consultant employer branding. Daarnaast richt ze haar eigen bedrijf op: een sociale onderneming die stress op het werk wil aanpakken.

Vertel eens, wat is jouw project?

Goedele: “Ik wil met mijn bedrijf de therapiehond in Vlaamse kantoren introduceren.

Onze bedrijven kampen momenteel met twee grote problemen: het aantrekken van nieuwe mensen, en ervoor zorgen dat werknemers niet vertrekken of ziek worden door stress. Een kantoor- of therapiehond pakt deze problemen allebei tegelijk aan.

Kantoorhonden werden al op diverse plaatsen geïntroduceerd. In de Verenigde Staten en Nederland zijn er bijvoorbeeld al bedrijven die kantoorhonden toelaten. Een kantoorhond is vooral passief aanwezig en behoort toe aan 1 werknemer.

Het verschil met therapiehonden is dat zij actief worden ingezet om stress op de werkvloer aan te pakken. Zo kunnen werknemers africhtingsoefeningen met hen doen, hen verzorgen of mindfull gaan wandelen...

De resultaten van zowel kantoor- als therapiehonden zijn bemoedigend. De werknemers van bedrijven waar de honden aanwezig zijn, hebben een lagere bloeddruk en hartslag, en geven aan gelukkiger te zijn. Ze werken ook beter in team.

Bedrijven zien bovendien een daling in ziekteverzuim en personeelsverloop, en een verbetering van hun employer branding. Want iedereen wil werken bij dat fijne bedrijf met de hond! 

Hoe heeft de Work out Room jou geholpen?

De Work out Room organiseerde voor mij een ‘Launch Your Idea’ workshop. Hierop was iedereen welkom die geïnteresseerd was in mijn project. Ik legde uit wat ik wilde bereiken en met welke vragen ik zat. Daarna was het aan de deelnemers om mij zoveel mogelijk tips te geven.

De workshop was erg verrijkend. Omringd zijn door mensen die mijn project een warm hart toedragen en erin geloven, gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost.

De suggesties en feedback die ik kreeg, hielpen me om de volgende stappen van mijn project te bepalen. De twee tips die me het meeste bijgebleven zijn:

  • Focus op één dienst. Dat klinkt voor de hand liggend, maar het is oh zo moeilijk. Ik wil graag een holistisch project neerzetten en veel diensten tegelijkertijd aanbieden. Maar je kan niet veel tegelijkertijd ontwikkelen en vermarkten. Dus besloot ik om in de eerste plaats puur op de dienst met de therapiehond te focussen.
  • Focus op het voordeel voor werkgevers. Ik kreeg veel feedback over bezorgdheden bij werkgevers waar ik moet op anticiperen, zoals allergieën bij werknemers of klanten. Dat heeft me geholpen om mijn verkooppitch krachtig te maken.

Samengevat voel ik me dankzij de workshop een pak minder naïef en een pak meer klaar voor de markt.

Hoe zie je het verdere verloop van je project?

Mijn ultieme droom is dat ik van VDAB de opdracht krijg om mijn project binnen mijn job uit te rollen. Ik leg echter niet al mijn eieren in die mand.

Momenteel volg ik een opleiding zorgverlener met therapiehond. In het kader van mijn stage zal ik bij een eerste klant een pilootproject runnen met mijn therapiehond. Ik praat ook met de Universiteit Hasselt om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de invloed van therapiehonden op het werk. Ik ben klinisch psychologe van opleiding en wil zeker werken met een grondige wetenschappelijk onderbouwing.

Je hebt een job en een onderneming in opstart. Hoe hou je zelf je stressniveau onder controle?

Dat is een ernstige uitdaging. Ik lach er vaak mee, maar ik ben verslaafd aan mijn mailbox. Ik ga gejaagd door mijn dag. Dat probeer ik te doorbreken door regelmatig te wandelen in de natuur. Dit interview geef ik bijvoorbeeld vanaf de rand van een vijver. Met mijn hond, natuurlijk!”

Gepost op 28 augustus 2019

Therapiehond

 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief. Zo verruim je je blik op werk en blijf je op de hoogte van inspirerende events, start-ups, technologieën en ideeën.