Hoe een professioneel netwerk mensen met een migratieachtergrond aan het werk helpt

Heb je een warm hart voor diversiteit? Zie jij ook de voordelen van een inclusieve arbeidsmarkt? Zoek je een andere aanpak voor je 'war on talent'. Laat je dan inspireren door het Economisch Huis Oostende. Zij stelden vast dat een professioneel netwerk mensen met een migratieachtergrond helpt in hun zoektocht naar werk. Trajectcoach Lynn Vermeersch vertelt er meer over.

Belang van een professioneel netwerk

Lynn: "Heel wat obstakels verhinderen dat mensen met een migratieachtergrond vlot integreren op de arbeidsmarkt. De bestaande instrumenten bieden geen antwoord meer op de 'war for talent'. Begeleidingstrajecten leggen bijvoorbeeld de nadruk op het verwerven van de juiste competenties zoals het beheersen van de Nederlandse taal, diploma's, ervaring…

Maar er is meer nodig dan competentieverwerving om mensen aan de slag te krijgen en te houden. Een professioneel netwerk is één van de belangrijkste factoren voor een duurzame tewerkstelling.

We stellen vast dat werkzoekenden met een migratieachtergrond vaak enkel een netwerk hebben binnen hun eigen gemeenschap. Zij hebben amper (in)formele contacten met werkgevers. Ze hebben weinig zicht op de vacatures of beseffen niet dat ze spontaan kunnen solliciteren en dat dit helpt in hun zoektocht naar werk."

Nieuw netwerkmodel 

"Het Economisch Huis Oostende kreeg in het kader van de ‘transnationale oproep ESF 430’  Europese middelen voor het ingediende projectvoorstel ‘Netwerken voor migranten’.  Hierdoor konden we ideeën en modellen rond netwerken ontwikkelen en in de praktijk uittesten.

We ontwikkelden een praktijkgids met daarin een nieuw netwerkmodel. Ons model schetst een gradueel en gefaseerd proces dat je als organisatie of beleidsmaker helpt om een netwerk van mensen met een migratieachtergrond te stimuleren, te verruimen en te activeren. Het doel is het creëren van tewerkstellingskansen voor de doelgroep."

Practise what you preach 

"We zijn ook zelf aan de slag gegaan met ons netwerkmodel. Zo ontstonden er enkele 'outreachende' acties die werden verduurzaamd binnen onze dagelijkse werking:

  • Women@work inspireert Oostendse vrouwen met een migratieachtergrond te inspireren om hun eerste stappen te zetten naar werk. We willen hen actief aanspreken en informeren over de lokale en Belgische arbeidsmarkt en opleidingsmogelijkheden. We organiseren infosessies op maat over verschillende onderwerpen.
  • Vrijwilligers@work laat vrijwilligers doorstromen naar het normaal economisch circuit. Want we merken dat zij vaak blijven hangen in diverse vrijwilligerswerkingen."

 

Lynn Vermeersch

Gepost op 15 juli 2022

Logo Economisch Huis Oostende

 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief. Zo verruim je je blik op werk en blijf je op de hoogte van inspirerende events, start-ups, technologieën en ideeën.