#waaromcocreatie: Onweerstaanbaar by Design

Wat maakt cocreatie met vele stakeholders de moeite waard? Hoe zorg je ervoor dat het resultaat geen exponentieel zooitje rommel is, maar een ijzersterke gedragen oplossing? Work out Room vroeg het aan Jürgen Tanghe.

Wat doe jij?

Jürgen: "Samen met klanten nieuwe producten bedenken, creëren en op de markt brengen. Dat is mijn werk. 

De ene dag werk ik met een HR-bedrijf dat een digitale component voor hun klanten wil maken. De andere dag met verschillende bouwbedrijven die samen circulaire dienstverlening willen aanbieden. De inhoud varieert sterk. Mijn expertise ligt bij het proces: van ontwikkeling tot marktwaardig.

Hoe kan VDAB 'onweerstaanbaar by design' worden?

Ga in elke fase van je dienstontwikkeling op zoek naar klanteninzichten

Hoe maak je jezelf geliefd bij je klanten? Door slim in te spelen op hun noden en behoeften. Ga verder dan een bevraging en zet hen in de creatieve stoel. Als ze zelf de nieuwe dienst mogen ontwikkelen, wat zou die dan doen? Hoe zou die werken? 

Observeer waar je klanten aan denken en waarvoor ze kiezen. De bedoeling van die oefening is niet om hen effectief je dienst te laten ontwikkelen. Wel dat je leert uit hun denkproces en hun noden en behoeften capteert.

Gebruik inzichten uit cocreatie om heldere strategische keuzes te maken

Hoe meer perspectieven je ontdekt, hoe helderder je beeld van de realiteit wordt en hoe zuiverder je strategische beslissingen maakt. 

Cocreatie genereert nieuwe toekomstpistes. Hoe meer pistes je verkent, hoe robuuster je beslissing. Strategie kun je definiëren als 'de logica voor succes'. Van elk perspectief over wat de goede logica voor succes inhoudt, kan je iets leren. Zo verhoog je de waarde van je strategische keuzes én leg je een basis voor 'evidence based' werken. 

Versterk via cocreatie de kwaliteit van communicatie bij medewerkers

Wie deelneemt aan cocreatietrajecten leert nieuwe vaardigheden. Bijvoorbeeld kwaliteitsvol communiceren. 

Cocreatie gaat per definitie over iets nieuws, iets onzekers. Het vraagt om ideeën, creativiteit en onzekerheden uit te drukken in taal en beelden. Het vereist dat je goed luistert naar wat de andere zegt en bedoelt. Ook al heb je een andere mening. Dit leidt tot een hoge kwaliteit van communicatie: opbouwende communicatie. Ook wel de 'generatieve dialoog' genoemd. Uit interactie komen dan nieuwe inzichten en ideeën naar boven.

Wat vind jij belangrijk bij cocreatie?

  • Verschuif de verantwoordelijkheid voor je beslissingen niet naar de deelnemers van je cocreatietraject. Je krijgt input van hen, maar de beslissingen over wat je met die input doet, blijven de jouwe.
  • Ga zorgvuldig om met cocreatie. Je maakt gebruik van het meest kostbare wat mensen hebben: tijd. Zet cocreatie daarom heel doelgericht in. Zo verzand je niet in praatbarakken.
  • Cocreëer nooit vanaf een leeg blad. Bereid zelf richtingen en denkpistes voor.
  • Verwacht van cocreatie-oefeningen geen afgewerkte ideeën. Focus op leren."

 

Jürgen Tanghe

Gepost op 13 oktober 2021

Portret Jürgen Tanghe

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief. Zo verruim je je blik op werk en blijf je op de hoogte van inspirerende events, start-ups, technologieën en ideeën.