#Waaromcocreatie: Trojaans paard voor de organisatie van de 21e eeuw
Wat maakt cocreatie met vele stakeholders de moeite waard? Hoe zorg je ervoor dat het resultaat geen exponentieel zooitje rommel is, maar een ijzersterke gedragen oplossing?
Leen en Kira, cocreatie-medewerkers van de Work out Room, gaan in deze blogpostserie op zoek naar antwoorden van gerenommeerde voorstanders en experten.
Vandaag aan de beurt: Remco Lenstra, Academisch Directeur 'Business Design en Innovatie' aan de Antwerp Management School en zelfstandig consultant.
Wat doe jij?
Remco: "Het merendeel van mijn tijd gaat naar lesgeven over Business Design Thinking. Business Design Thinking is een methode die gebruikt wordt om complexe problemen in organisaties en bedrijven op te lossen, waarbij de mens en zijn behoeften centraal staan.
Vaak geef ik masterclasses voor professionals. Design Thinking op steroïden, noem ik dat ook wel eens: alle kennis die ik de voorbije 20 jaar heb opgebouwd breng ik in een paar dagen over aan de deelnemers.
Daarnaast ondersteun ik Design Thinking processen bij bedrijven, lokale besturen en in de sociale economie en maak ik deel uit van een onderzoeksteam dat zich toelegt op methodologieën.
Hoe komt cocreatie terug in jouw werk?
Heel vaak. De betekenis van cocreatie in mijn werk en werkveld evolueerde sterk doorheen de jaren. Dat is boeiend.
Waar vroeger de focus lag op integratie van stemmen van klanten, maken we nu de overgang naar 'integrale innovatie'. Hierbij draait het om slim (her)combineren van menselijke, technologische en economische inzichten. Denk maar aan het combineren van empathie-oefeningen met je eindklant, met onderzoek naar nieuwe businessmodellen en de mogelijkheden van AI.
Rekening houden met deze drie assen geeft inspiratie en vrijheid en leidt tot krachtige innovatie. Maar het vergroot ook je nood aan nieuwe kennis en opleiding!
Welke meerwaarde heeft cocreatie volgens jou?
Ik kan je honderd-en-een academische argumenten geven over de meerwaarde van cocreatie, gaande van meer productiviteit over klantengagement tot effectiviteit van investering. Maar dat is volgens mij niet de essentiële meerwaarde. De essentiële meerwaarde is dat cocreatie een vehikel is voor cultuurverandering.
Nagenoeg elke organisatie voelt momenteel de nood om te veranderen, om op een andere manier te werken. Cocreatie is daar het Trojaans paard voor. Door aan een cocreatieproces deel te nemen, worden mensen zich bewust van rollen en systemen in hun bedrijf of organisatie.
Hoe vaker je aan een cocreatieproces deelneemt, hoe beter je wordt in uitdagingen zien en begrijpen hoe jij deel van een oplossing kan zijn. Je leert jezelf kennen in functie van de processen in je organisatie. De culturele impact hiervan is enorm: op lange termijn merken we dat medewerkers zich empowered voelen om verantwoordelijkheid op te nemen.
Cocreatie is een politieke superkracht. Goede cocreatieprocessen kunnen een groep mensen meenemen naar een gemeenschappelijk doel, hiërarchie ontzenuwen en silo's smelten. Ik probeer ervoor te zorgen dat de mensen met wie ik in contact kom de cocreatie-skills zoveel mogelijk onder de knie krijgen: zoeken naar een win-win tussen verschillende partijen, empatisch redeneren, informatie structureren, leiden zonder je mening op te leggen, diplomatisch communiceren, enthousiasmeren…
Hoe breder deze vaardigheden en mindset verspreid geraken, hoe mooier we de wereld maken, daar ben ik rotsvast van overtuigd.
Welke advies over cocreatie geef je ons mee?
-
Stel je als facilitator kwetsbaar op en wees niet bang om de groep te laten leiden. Hier ben ik zelf veel in gegroeid. Vroeger zou ik al eens aan een groep getrokken hebben. Nu sta ik naast of zelfs achter de groep, maar nooit voor hen.
-
Geef jezelf en anderen tijd om te groeien. Cocreatieprocessen faciliteren is een kunst die je niet van bij de start onder de knie hebt. Ook deelnemen aan cocreatie-oefeningen is iets waar je na verloop van tijd beter in wordt. Een eerste keer gaat vaak gepaard met gevoelens van teleurstelling. 'Was het dat maar?' of 'Hadden we er niet meer uit kunnen halen?' Weet dat dit een normaal deel van de leercurve is en geef niet op.
-
Er zijn geen uitdagingen die niet met cocreatie aangepakt kunnen worden, maar er zijn wel contexten waarin dit ongewenst is. Als je kiest voor cocreatie moet je bereid zijn de gevolgen te dragen. Als je niet met de andere stakeholders wil of kan rekening houden, is het beter om hen niet aan te spreken.
-
Wees geen proces-fundamentalist. Je rol als facilitator is mensen meenemen in een proces van probleemstelling tot oplossing, waarvan de uitkomst de som van de individuele bijdragen overstijgt. Dit gesprek verloopt organischer dan je zou verwachten en is niet 100% planbaar en voorspelbaar. Wees gevoelig voor de dynamiek en hou het team in een constructieve flow naar de oplossing.
-
Erken dat er veel is dat je niet weet en kan. Dat is soms moeilijk als professional, maar net de basis van cocreatie. Snuister eens rond in de toolbox die we vanuit Antwerp Management School gratis beschikbaar maken. Veel succes!"
Gepost op 23 februari 2021

Remco Lenstra
Blijf op de hoogte
Abonneer je op onze nieuwsbrief. Zo verruim je je blik op werk en blijf je op de hoogte van inspirerende events, start-ups, technologieën en ideeën.