Weerstand bestaat niet, mensen willen wel veranderen

"Mijn medewerkers bieden veel weerstand. Ze snappen niet dat de bedrijfsveranderingen goed voor hen zijn". Het is een veelgehoorde uitspraak bij ceo's. 'Bullshit', zegt antropologe Jitske Kramer. Volgens haar moeten we meer rond een 'kampvuur' zitten.

Afgelopen maand sprak Jitske Kramer, corporate antropologe, op 'Koffie met de Toekomst'. Dat is een event van de Work out Room van VDAB. Deelnemer Nathanella Monsaert blikt terug in deze blog.

"De term weerstand is uitgevonden door de psycholoog Sigmund Freud. Hij werkte samen met patiënten die weigerden om deel te nemen aan een therapie of om hun medicijnen in te slikken. Jammer genoeg is die term gekaapt door het management". Dat getuigt Jitske tijdens haar toelichting.

Niet gehoord worden

"In de bedrijfswereld werken we niet met geestesgestoorden. We werken met professionals die een heel goed beeld hebben van wat er goed is voor hen, de collega's en hun organisatie. Alleen worden die vaak niet gehoord. Dan creëer je als manager uiteraard probleemsituaties zoals roddelen, discussies of talenten die je onderneming verlaten, wanneer je veranderingen zonder hun inspraak doorvoert."

Transactionele en transformationele interactie

"De kern van het probleem zit in de manier waarop we binnen een organisatie met elkaar in gesprek gaan. Vaak is dat aan de vergadertafel waar we checklists afvinken. Hoewel we denken dat dat een efficiënte werkwijze is, brengt die vorm van transactionele interactie weinig verandering met zich mee.

Bedrijfsleiders moeten zich meer focussen op transformationele interactie. Ik vergelijk dat steevast met kampvuurgesprekken waar er spontaan verhalen worden gedeeld en persoonlijke gesprekken worden gevoerd. Die zorgen veel sneller voor veranderingen."

Tips kampvuurgesprekken

"Mijn advies is dan ook om binnen je bedrijf te checken of er voldoende mogelijkheden zijn voor kampvuurgesprekken. En als dat zo is, wie zit er dan rond dat vuur? Zijn dat altijd dezelfde mensen of wisselt dat?

Mijn tips om meer kampvuurgesprekken te hebben? Maak hier tijd voor. Zorg bijvoorbeeld tijdens je wekelijkse vergadering dat er een debat is. En bekijk wie er aan die tafel zit. Zijn alle partijen vertegenwoordigd: experten, diegenen die de impact van de verandering gaan voelen, de toekomstige generaties, iedereen die mee wil praten over het onderwerp …?

Vaak krijg ik de kritiek te horen dat die kampvuurgesprekken te inefficiënt zijn. Maar dat is niet zo. Op lange termijn zijn ze net efficiënter en kwaliteitsvoller dan gewoon vergaderen. Een besluit dat snel maar verkeerd genomen is, berokkent veel meer schade."

 

Nathanella Monsaert, deelnemer Koffie met de Toekomst
Bron: NextConomy

Gepost op 2 mei 2022

Jitske Kramer

Jitske Kramer

 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief. Zo verruim je je blik op werk en blijf je op de hoogte van inspirerende events, start-ups, technologieën en ideeën.