Winnaars Future of Work Challenge

In april lanceerde VDAB de Future of Work Challenge. Deelnemers kregen inzicht in de grote uitdagingen van de arbeidsmarkt en bedachten voorstellen voor oplossingen.

33 bedrijven en startups namen deel, 4 winnaars werden gekozen. Michael De Blauwe, projectmanager in VDAB’s Analytics & Innovation Team, licht toe.

Waarom hield VDAB de Future of Work Challenge?

Michael: “Het is voor ons belangrijk om met een open geest te werken. De Vlaamse arbeidsmarkt zal de komende 10 jaar voor nieuwe uitdagingen staan.

We vermoedden dat met alle data die we ter beschikking hebben, innovatieve oplossingen mogelijk zijn waar we zelf nog niet aan dachten. Bedrijven en startups die doorgaans met andere topics bezig zijn, hebben allicht een verfrissende kijk. Het doel van de challenge was om hen aan te moedigen om ideeën uit te werken.

Hoe ging de challenge in zijn werk?

Geïnteresseerde startups en bedrijven kregen informatie over de problemen op de arbeidsmarkt, over de data waarover VDAB beschikt en over wat er met de challenge te winnen viel. 33 ideeën voor projecten werden ingediend, waaruit we 4 winnaars kozen.

Wie zijn de winnaars?

  • Arinti met Competrend. Arinti is een team van AI-specialisten. AI staat voor articifiële intelligentie. Het voorstel van Arinti is om een diepe trendanalyse te maken van competenties die de voorbije 12 maanden in vacatures en cv’s voorkwamen. Op basis daarvan vermoedden ze trends in competenties te kunnen voorspellen, en mismatches en gelijkenissen in kaart te brengen. Op basis van die data kan VDAB haar opleidingsaanbod bijschaven en meer gericht opleidingen voorstellen aan werkzoekenden.

  • Delaware met AI gebaseerde churn predictie in opleidingstrajecten. Delaware is een consultingbedrijf gespecialiseerd in nieuwe technologieën. Hun voorstel is om AI in te zetten om te leren hoe groot de kans is dat een werkzoekende een opleidingstraject zal afmaken. Op basis van die kennis zullen we beter weten welk opleidingstraject geschikt is voor wie, en welke extra ondersteuning we in welke situaties moeten bieden.

  • The Reference met VDAB als Realtime Bidding System. The Reference is een digital agency. Zij stellen voor om een tracker te maken die voor VDAB data verzamelt op andere jobsites. VDAB heeft op dit moment al veel data ter beschikking, maar die beperkt zich tot de data van werkzoekenden die bij ons zijn ingeschreven. Veel mensen zoeken echter ook werk op andere jobsites. Door informatie over hun jobzoektochten te verzamelen, krijgen we een dieper inzicht in de arbeidsmarkt. Dat inzicht kan zowel VDAB als de deelnemende jobsites ten goede komen. Tegelijk kan VDAB de werkzoekenden die ze anders niet bereiken informatie over de arbeidsmarkt en andere services aanbieden, en dat op maat van hun profiel.

  • Hangar K met Gamified Assessment Application. Hangar wil een bestaand gaming platform verder uitbouwen tot een spel dat vaardigheden en talenten in kaart brengt. De uitkomst van dat spel is een voorstel voor een opleidingstraject. Ze mikken vooral op 50+’ers in de gezondheidszorg, I&T en onderwijs. Hangaar wordt ondersteund door Cronos Groep en Bureau50.

Wat krijgen de winnaars?

De vier winnaars krijgen een budget om hun voorstel uit te werken tot een Proof of Concept.

Dat wordt geen sinecure: ze moeten zorgen dat ze in orde zijn met de GDPR-wetgeving, derde partijen overtuigen van de meerwaarde van hun idee, een minimale versie van de software goed krijgen, en dat allemaal voor het einde van het jaar. Ze staan er evenwel niet alleen voor. We ondersteunen hen vanuit VDAB met sparringpartners en data.

Wat zal het eindresultaat zijn?

In het kader van innovatieprojecten, is dat een strikvraag! De ideeën zijn zo nieuw, dat we niet kunnen voorspellen of ze haalbaar en werkbaar zijn.

Wat we verwachten is dat de vier winnaars hun project uitwerken zoals overeengekomen. Daaruit kunnen we leren welke ideeën werken en welke niet, en welke beperkingen er zijn. Op basis daarvan zullen we beslissen welke projecten op grotere schaal uitgerold kunnen worden.

Gepost op 28 augustus 2019

Michael Deblauwe

 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief. Zo verruim je je blik op werk en blijf je op de hoogte van inspirerende events, start-ups, technologieën en ideeën.