Cv

Wat vermeld je best in je cv?

Ontdek welke rubrieken je best belicht in je cv. 

Persoonlijke gegevens

  • Plaats al je contactgegevens bij elkaar (naam, adres, telefoonnummer, e-mail). Vermeld daarna pas de andere persoonlijke informatie (nationaliteit, geboortedatum en - plaats). Laat titels zoals 'naam', 'adres'., 'telefoonnummer'… achterwege. Ze maken je cv onnodig drukker.
  • Vraagt de werkgever uitdrukkelijk een rijbewijs, dan kan je dit hier ook toevoegen.
  • Voeg een profielfoto toe als de werkgever ernaar vraagt of als je naar een jobbeurs gaat. In alle andere gevallen, beslis je zelf of je dit een meerwaarde vindt. Voeg je een profielfoto toe, zorg dan voor een neutrale achtergrond, kijk in de lens en draag kledij die past bij de job waarnaar je solliciteert.

Profiel

Een profiel is een korte tekst van maximaal vijf lijnen waarin je helder beschrijft wat je competenties en kwaliteiten zijn, wat je zoekt in een nieuwe functie, en wat je motiveert en drijft.

Het is vooral aangewezen als je veel verschillende jobs hebt gedaan, je werkervaring niet naadloos aansluit op de vacature of je naar een jobbeurs gaat.

Een voorbeeld:

'Ik ben een enthousiaste en gemotiveerde administratieve duizendpoot. Orde op zaken stellen en organiseren, is mijn tweede natuur. Daarnaast ben ik een echte teamspeler. Het biedt me voldoening om een aanspreekpunt voor mijn collega's te zijn. Als ik bovendien in een warme en maatschappelijk bewogen organisatie kan werken, kom ik helemaal tot mijn recht.'

Studies

  • Vermeld je hoogst behaalde graad (lager, middelbaar, hoger onderwijs…). Geef eerst de naam van je studie -dit is het belangrijkste- en dan pas de naam van de onderwijsinstelling en de datum.
  • Ook een studie die je niet hebt afgemaakt, kan een meerwaarde zijn voor je cv als je in deze richting solliciteert. Formuleer dit wel op een positieve manier. Bijvoorbeeld: 'Bachelor Toerisme - 2 jaar voltooid' en níet 'Bachelor Toerisme - geen diploma'.
  • Reageer je op een vacature waarvoor je overgekwalificeerd bent? Bekijk onze tips om onder je niveau te solliciteren.

Opleidingen

Noteer bijkomende opleidingen die je gevolgd hebt en die relevant zijn voor de job waarnaar je solliciteert. Plaats de meest recente opleiding bovenaan.

Ervaring

Lijst je ervaring op. Dit kan gaan over jobs, maar ook over stages, vakantiewerk, vrijwilligerswerk…

Talenkennis

Som de verschillende talen op die je kent. Geef aan hoe goed je ze onder de knie hebt (noties, basiskennis, goede kennis, heel goede kennis, moedertaal).

Is talenkennis essentieel voor de job? Dan kan je dit opdelen in begrijpen - spreken - schrijven. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je beter Frans spreekt dan dat je het schrijft, of dat je Engels heel goed begrijpt, maar niet zo vlot spreekt.

Computerkennis

Vermeld duidelijk met welke specifieke programma's of toepassingen je kan werken.

Je kan er ook voor kiezen om computerkennis niet apart te vermelden in je cv, maar als een onderdeel van 'Vaardigheden'.

Vaardigheden

Lees de vacature aandachtig. Benadruk de vaardigheden die relevant zijn voor de job waarnaar je solliciteert.

  • Je kan ze eventueel onderverdelen in categorieën. Bijvoorbeeld: ⁃ Professionele vaardigheden: analytisch denken, organisatorisch sterk, strategisch inzicht… ⁃ Persoonlijke vaardigheden: stressbestendig, vlot in de omgang, communicatief sterk…
  • Onderbouw je vaardigheden met voorbeelden en feiten. Bijvoorbeeld:
    • Leidinggevende capaciteiten: 5 jaar als hoofdmonitor gewerkt voor speelpleinwerking stad Gent
    • Handig: kennis van elektriciteits- en sanitairwerken
    • Sociaalvaardig: lid van jeugdbeweging en voorzitter studentenclub

Heb je niet meteen een idee welke vaardigheden bij een job horen? Bekijk onze beroepeninfo.

Ook interessant